Przejście dla pieszych i linia warunkowego zatrzymania.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przejście dla pieszych i linia warunkowego zatrzymania.

Postprzez kamil87 » piątek 23 kwietnia 2010, 10:54

Witam
Mam pytanie często jest przy przejściu dla pieszych oto taka linia :
Obrazek

Moje pytanie brzmi MUSZĘ się zatrzymać na tej linii nawet jak nie ma nikogo na przejściu dla pieszych i jest pusto ...czy NIE muszę się zatrzymać na tej linii nawet jak jest cicho i nie ma nikogo ?

Proszę o pomoc.
kamil87

Postprzez BlueDevil » piątek 23 kwietnia 2010, 11:20

mam nadzieje ze jeszcze nie masz prawka??

jak nikogo nie ma to sie nie zatrzymujesz, jesli sie zatrzymujesz to przed linia, jak sama nazwa wskazuje "linia zatrzymania"
BlueDevil

Postprzez piotrekbdg » piątek 23 kwietnia 2010, 11:25

Przejrzyj sobie materiały dane z OSK, albo poczytaj lepiej PoRD a dowiesz się że jest coś takiego jak "linia bezwzględnego zatrzymania" która odpowiada w zupełności co twojej zaproponowanej sytuacji. Choć jak nadmienił przedmówca, logika powinna być tu najlepszą nauczycielką :?
piotrekbdg

Postprzez AbuseArt » piątek 23 kwietnia 2010, 11:35

http://www.andros-reda.pl/gfx/poziome.jpg

Znaki poziome p-13 p-14 przejeżdżamy bez zatrzymania, jeśli nie ma ku temu przeciwskazań. Znak poziomy p-12 ma znaczenie STOP, ale nie widziałem go jeszcze bez towarzyszącego mu znaku pionowego b-20 :)
AbuseArt

Postprzez Cyberix » piątek 23 kwietnia 2010, 11:37

- Jak stoi sygnalizator i pali się czerwone światło to pomimo, że nie ma pieszych musisz się zatrzymać... (nawet jeśli pali się zielona strzałka do warunkowego skrętu w lewo lub prawo).
- Jak stoi sygnalizator i pali się zielone światło i piesi jeszcze nie opuścili przejścia to musisz się zatrzymać...
- Jak nie ma sygnalizatora i przechodzą piesi to musisz się zatrzymać
- Jak nie ma sygnalizatora i nie ma pieszych to nie musisz się zatrzymywać...

I pamiętaj, na przejściu i bezpośrednio przed nim nie wolno wyprzedzać ani omijać pojazdu, który zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym... łatwo o tym się zapomina na drogach jednokierunkowych o co najmniej 2 pasach ruchu...

Najlepiej będzie jak kupisz sobie jakaś książkę, najlepiej Kodeks Drogowy z ilustracjami i komentarzem i poczytasz do poduszki :)

A jak już jesteś na kursie w jakimś OSK to radzę zmienić OSK bo poziom przekazywanej wiedzy jest raczej marny...
Cyberix

Postprzez kamil87 » piątek 23 kwietnia 2010, 11:43

Cyberix dzięki za informacje oczywiście nom raczej tak OSK jest słaby ale przeżyję najwyższej się doszkolę w innej szkole jakby co ... nie mam prawka jak wspominałem w innym wątku więc jeszcze spora droga przede mną jestem na początkowym etapie szkolenia się ...

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tych linii z http://www.andros-reda.pl/gfx/poziome.jpg

chodzi mi o P-12 i wcześniej jest znak STOP to zatrzymuję się przed znakiem STOP czy za nim przy linii P-12 ? też widziałem często u mnie w mieście taką kombinację .
kamil87

Postprzez AbuseArt » piątek 23 kwietnia 2010, 11:47

Jeśli wsiadłeś do auta to znaczy że powinieneś już znać znaki i wiedzieć co kiedy robić. Bardzo złe OSK :( Szkoda że tak bardzo oszczędza się na teorii, to przecież ona powoduje, że możesz wykorzystać lekcje praktyczne w 100%.

P-12 wyznacza miejsce, w którym należy się zatrzymać. :)
AbuseArt

Postprzez Cyberix » piątek 23 kwietnia 2010, 11:53

kamil87 napisał(a):chodzi mi o P-12 i wcześniej jest znak STOP to zatrzymuję się przed znakiem STOP czy za nim przy linii P-12 ? też widziałem często u mnie w mieście taką kombinację .

@kamil87, a tak z ciekawości, jak myślisz, gdzie się zatrzymasz jak będzie znak STOP i nie będzie linii P-12? Przed znakiem? Za znakiem? W innym miejscu, jakim?
Cyberix

Postprzez kamil87 » piątek 23 kwietnia 2010, 11:55

Wiadomo , że przed znakiem .... czyli muszę się zatrzymać raz przed znakiem stop i drugi raz przed linią P-12 ...
kamil87

Postprzez Cyberix » piątek 23 kwietnia 2010, 11:58

kamil87 napisał(a):Wiadomo , że przed znakiem .... czyli muszę się zatrzymać raz przed znakiem stop i drugi raz przed linią P-12 ...

Kto Ci takich głupot naopowiadał, że przed znakiem ??
Cyberix

Postprzez AbuseArt » piątek 23 kwietnia 2010, 12:00

Dobrze mówi. Wersja inteligentna jest taka że znak STOP nie określa miejsca zatrzymania, masz stanąć tam gdzie masz dobrą widocznosć. I to polecam ale W ŻYCIU. Jednak na egzaminie bezpieczniej chyba będzie zatrzymać się, ruszyć, zatrzymać. Bo nikt nie powiedział że... zdążysz stanąć tam gdzie miałeś zamiar, nim egzaminator zatrzyma auto :(

a może moja eksperymentalna metoda; "Drogi panie egzaminatorze, przed nami znak b20 "stop", mam zamiar zatrzymać się w miejscu które zapewni mi dobrą widoczność" :)

Jeżdżenie samochodem niewiele ma wspólnego z egzaminem na prawko :D
AbuseArt

Postprzez mk61 » piątek 23 kwietnia 2010, 12:06

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Cyberix » piątek 23 kwietnia 2010, 12:07

AbuseArt napisał(a):Dobrze mówi. Wersja inteligentna jest taka że znak STOP nie określa miejsca zatrzymania, masz stanąć tam gdzie masz dobrą widocznosć. I to polecam ale W ŻYCIU. Jednak na egzaminie bezpieczniej chyba będzie zatrzymać się, ruszyć, zatrzymać. Bo nikt nie powiedział że... zdążysz stanąć tam gdzie miałeś zamiar, nim egzaminator zatrzyma auto :(

Ależ określa, i to bardzo dokładnie, otóż zatrzymanie pojazdu powinno nastąpić w miejscach:
- wyznaczonym znakiem poziomym P-12,
- w rejonie przejazdu kolejowego przed znakiem G-3 lub G-4 "krzyż św. Andrzeja",
- w razie braku wyznaczonego miejsca, zatrzymanie powinno nastąpić w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem

Nie można bezmyślnie wciskać hebla hamulca jak tylko zobaczymy znak STOP... Widzimy znak STOP, orientujemy się, czy jest linia zatrzymania czy jej nie ma, jaka jest widoczność i podejmujemy właściwą decyzję.
Cyberix

Postprzez AbuseArt » piątek 23 kwietnia 2010, 12:11

Trochę przesadzasz z negowaniem tego co napisałem, może napisałem w zbyt dużym uproszczeniu, ale cały czas zgodnie z przepisami. Mowa była przecież o sytuacji gdy miejsce zatrzymania nie jest oznaczone znakiem poziomym. A co do przejazdu - trudno zastosować się do STOP'a gdy już jest się na torach ;-)
AbuseArt

Postprzez Cyberix » piątek 23 kwietnia 2010, 12:19

Nie przesadzam, jeśli zatrzyma się przed znakiem STOP w miejscu gdzie guzik będzie widać np. skrzyżowanie będzie zasłonięte przez zaparkowane samochody itp. to egzaminator może uznać to za błąd. Zatrzymanie się w miejscu gdzie nie było widać czy nadjeżdża pojazd drogą z pierwszeństwem przejazdu. A gdyby później ruszył powoli i nie zatrzymał się ponownie w miejscu gdzie będzie już dobrze widać (bo sobie o tym zapomniał, bo przecież już się zatrzymał) - jest to kolejny błąd, nie zatrzymanie się w odpowiednim miejscu, egzaminator wciska pedał hamulca.

Co do torów, G-3 lub G-4 wyznaczają miejsce zatrzymania...

Jeśli instruktor w OSK uczy, że należy się zatrzymywać przed znakiem to sorry ale nie powinien być instruktorem, a patrząc na inne wypowiedzi i pytania to albo kursant opuścił połowę zajęć z teorii albo OSK ma żenująco niski poziom nauczania.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Cyberix

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze