Znak STOP i linia warunkowego zatrzymania.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak STOP i linia warunkowego zatrzymania.

Postprzez kamil87 » piątek 23 kwietnia 2010, 10:58

Ja mam takie pytanie jest znak STOP na sygnalizacji świetlnej i mam oto takie światło :
Obrazek

to muszę się zatrzymać przy znaku stop czy przy tej linii która jest za tym znakiem .

Obrazek

Czy muszę się zatrzymać przy znaku STOP nawet jak mam skręcanie w prawo i potem przy tej linii warunkowego zatrzymania.Czyli muszę zrobić 2 zatrzymania.

Proszę o pomoc.
kamil87

Postprzez Cyberix » piątek 23 kwietnia 2010, 11:08

Powiedz mi tylko, gdzie tutaj widzisz znak stop na sygnalizacji? Ale wracając do pytania:
Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany przez sygnalizator S-2, zezwalający na skręcanie w lewo, zezwala również na zawracanie z lewego skrajnego pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem B-23.
Cyberix

Postprzez BlueDevil » piątek 23 kwietnia 2010, 11:17

przypuszczam ze jest tam znak stop ktory dziala po wylaczeniu sygnalizacji np w nocy, gdy swiatla sa wlaczone znak STOP nie obowiazuje wogole, traktuj go jakby go nie bylo

a do S2 stosuj sie tak jak Cyberix napisal
BlueDevil

Postprzez piotrekbdg » piątek 23 kwietnia 2010, 11:27

Kamilku poczytaj forum, FAQ i PoRD bo twoje pytania raz że są strasznie oczywiste, dwa przewinęły się przez forum po stokroć. Pan na wykładach nie wspominał o hierarchii nadawanych sygnałów.
piotrekbdg

Postprzez kamil87 » piątek 23 kwietnia 2010, 11:41

Nie mam prawa jazdy jeszcze tylko właśnie pytam o te sytuacje bo w książce nie mam zbytnio ok przekazane ... hm ten znak STOP z sygnalizacją jest u mnie w mieście widziałem i mnie zaciekawiło to i chciałem się zapytać właśnie tutaj jakie są procedury a tutaj na fotce tylko zamieściłem sygnalizację spokojnie :)
kamil87

Postprzez Cyberix » piątek 23 kwietnia 2010, 11:45

Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i
sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz
znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te
osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają
pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Jak jest sygnalizacja świetlna (działająca) to wtedy nie zwracasz uwagi na znaki określające pierwszeństwo przejazdu.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Cyberix

Postprzez AbuseArt » piątek 23 kwietnia 2010, 11:52

Znak stop ignorujemy gdy sygnalizacja działa, jednak pamiętaj, że gdy masz strzałkę warunkową, zatrzymujesz się nim przejedziesz.
AbuseArt

Postprzez Sympatyk » piątek 23 kwietnia 2010, 22:58

a jak będzie światło zielone to też będziesz chciał się gdzieś zatrzymywac ?:)
Tutaj trzeba znac priorytety na co patrzymy czyli
osoba/światła/znaki/prawa strona
z zaświatów
Sympatyk

Postprzez Cyberix » sobota 24 kwietnia 2010, 19:34

Ba, ostatnio nieformalnie lansuje się coś takiego:

osoba / pojazd uprzywilejowany / sygnalizacja świetlna / znaki drogowe / przepisy ogólne (najczęściej prawa ręka)

bo pojazdowi uprzywilejowanemu ustępujemy pierwszeństwa nawet jak mamy zielone światełko...
Cyberix

Postprzez bac » sobota 24 kwietnia 2010, 21:26

A co ma piernik do wiatraka?
bac

Postprzez Cyberix » sobota 24 kwietnia 2010, 22:10

Jak to co?
Primo. Odniosłem się do postu Sympatyk'a
Secundo. Mowa o znaku STOP "przyklejonym" w połączeniu z sygnalizatorem.
Cyberix

Postprzez bac » sobota 24 kwietnia 2010, 22:12

Co ma pojazd uprzywilejowany do hierarchii ustalania pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu?
Nie pisz bzdur.
bac

Postprzez Cyberix » sobota 24 kwietnia 2010, 22:19

bac napisał(a):Co ma pojazd uprzywilejowany do hierarchii ustalania pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu?
Nie pisz bzdur.

Skomentujesz moje bzdury?
Obrazek
Np tutaj: http://www.word.siedlce.pl/artykuly/hierarchia-na-drodze,2,2,752,739,752 i wiele innych publikacji.
Cyberix

Postprzez bac » sobota 24 kwietnia 2010, 22:59

Skomentujesz moje bzdury?

PoRD napisał(a):Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.

3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Widzisz tu coś po pojeździe uprzywilejowanym mającym pierwszeństwo przed sygnalizacją świetlną?

Np tutaj: http://www.word.siedlce.pl/artykuly/hie ... 52,739,752 i wiele innych publikacji.

Podaj numer konkretnego artykułu ustawy/rozporządzenia, zamiast linku do czyjejś radosnej twórczości.
bac

Postprzez AbuseArt » sobota 24 kwietnia 2010, 23:03

Ja skomentuję. Znowu robisz to samo, w tym momencie nikogo nie obchodzi pojazd uprzywilejowany! W poprzednim wątku my o B-20, ty nagle o pociągu. My o sygnalizacji, ty o pojeździe uprzywilejowanym. Wszyscy głupi bo nie rozważyli wszystkich możliwych przypadków niedotyczących bezpośrednio zadanego pytania. Fajny sposób żeby być mądrzejszym od reszty. o.
Ostatnio zmieniony sobota 24 kwietnia 2010, 23:12 przez AbuseArt, łącznie zmieniany 1 raz
AbuseArt

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze