Jak się zachować przy takiej tabliczce?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak się zachować przy takiej tabliczce?

Postprzez sjakubowski » czwartek 22 kwietnia 2010, 16:41

Witam!

Mamy taką sytuację:

http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=%A3%F3d%BC,+Narutowicza&Submit=Szukaj&long=19.45890575&lat=51.7709159&type=2&scale=1b&svActive=false

Dojeżdżając do skrzyżowania (na satelicie jadąc z prawej strony jak ten czerwony), przed skrzyżowaniem stoi znak: "nakaz skrętu w prawo c-2". Za skrzyżowaniem stoi znak: "zakaz wjazdu b-2".
Czyli wszystko było by ok - należy skręcić w prawo.

Jest jednak pewne ale: pod owymi znakami są rozległe tabliczki, mówiące o tym kiedy owe znaki działają a kiedy nie. Jednym z zapisów jest: obowiązuje w godzinach 14-17.
Literki na tabliczkach są na tyle małe i jest ich tak dużo, iż aby się z tym zapoznać - należy się zatrzymać i przeczytać. Bez zatrzymania się bardzo ciężko wywnioskować warunki obowiązywania owych znaków. Problem w tym, iż mamy przecież skrzyżowanie, pasy, problem tamowania ruchu itp. itd. Więc zatrzymania automatycznie odpada...

Po dłuuugich poszukiwaniach, udało mi się znaleźć zdjęcie jednego z tych znaków (po prawej stronie):

Obrazek

Dlaczego zadaję to pytanie? Gdyż zauważyłem, iż jeśli egzaminator nie może poradzić sobie z oblaniem na egzaminie, wprowadza właśnie egzaminowanego w to miejsce.
Załóżmy, iż mamy godzinę 15
1. Jeśli pojedzie na egzaminie prosto - wiadomo (c-2, b-2).
2. Jeśli skręci w prawo (bez polecenia) - nie zastosowanie się do polecenia, które domyślne jest "ustawione" jako jazda na wprost,
3. Jeśli się zatrzyma aby przeczytać znak - wiadomo (skrzyżowanie, pasy, tamowanie ruchu itp).

Jak postąpić w owej sytuacji?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez AbuseArt » czwartek 22 kwietnia 2010, 16:46

Udaj się w to miejsce i zapoznaj się z treścią znaku. ;-) Ale muszę powiedzieć ze to najgłupszy znak świata, powinno się to gdzieś zgłosić. Nawet był taki demotywator. "Nie mamy kursu szybkiego czytania?? no to mandacik..." :D
AbuseArt

Postprzez mirek92m » czwartek 22 kwietnia 2010, 16:47

Jeśli już jedziesz o tej godzinie 15 to ja proponowałbym zwolnić, ale nie zatrzymywać się, skierować wzrok na znak dając egzaminatorowi do zrozumienia, że wszystko widzisz, włączyć sygnalizator i skręcić w prawo. Przecież egzaminator nie ma obowiązku wydania poleceń odnośnie kierunku jazdy jeśli mówią to za niego znaki drogowe.

W przypadku gdy jedziesz w okresie gdy jazda na wprost jest dozwolona robisz to samo z wyjątkiem oczywiście sygnalizowania manewru i skrętu.

PS Oczywiście jeśli nie ma innych istotnych warunków na tej tabliczce.
mirek92m

Postprzez sjakubowski » czwartek 22 kwietnia 2010, 16:53

AbuseArt napisał(a):Udaj się w to miejsce i zapoznaj się z treścią znaku. ;-) Ale muszę powiedzieć ze to najgłupszy znak świata, powinno się to gdzieś zgłosić. Nawet był taki demotywator. "Nie mamy kursu szybkiego czytania?? no to mandacik..." :D

No cóż... Nie pamiętam dokładnie napisu. Jak będę to fotkę zrobię, może nawet dziś jak się uda. Mniej więcej chodzi o to, iż: "obowiązuje w godzinach 14-17. Nie dotyczy dojazdów do parkingów ul. Narutowicza blablabla".

AbuseArt napisał(a):Jeśli już jedziesz o tej godzinie 15 to ja proponowałbym zwolnić, ale nie zatrzymywać się, skierować wzrok na znak dając egzaminatorowi do zrozumienia, że wszystko widzisz, włączyć sygnalizator i skręcić w prawo.

OK. taka sytuacja jak najbardziej, jeśli znam jej treść i okres obowiązywania znaku. Osobiście znam osobę, która właśnie oblała na tym. Kierujący nie musi przecież wiedzieć, iż ten znak obowiązuje od 14-17 a przeczytać naprawdę jest trudno, musiałbym chyba zwolnić do 2 km/h i faktycznie zacząć ją czytać. Tym samym nie stosuję zasady szczególnej ostrożności - mamy dwa przejścia dla pieszych i skrzyżowanie), gdyż czytam tabliczkę...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez dylek » czwartek 22 kwietnia 2010, 18:22

sjakubowski - ale za co konkretnie oblała ta osoba ??
za wjazd pod zakaz czy za tamowanie ruchu w trakcie czytania ??

Za skręcenie w prawo nie miała prawa oblać ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sjakubowski » czwartek 22 kwietnia 2010, 18:26

dylek napisał(a):sjakubowski - ale za co konkretnie oblała ta osoba ??
Oblała prawidłowo - za wjazd pod zakaz. Była godzina 14:02 i inne pojazdy jechały... hehehe

Oblanie prawidłowe (ja się śmieje, że wjechała "pod prąd"), ale fakt faktem ogólna sytuacja jest nie do pozazdroszczenia dla egzaminowanych osób...

dylek napisał(a):Za skręcenie w prawo nie miała prawa oblać
Czy sugerujesz, iż w tym przypadku najlepiej skręcać w prawo?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez dylek » czwartek 22 kwietnia 2010, 18:52

oczywiście...
jeśli skręt w prawo zostanie wykonany prawidłowo to za co niby można oblać ??
jaki błąd popełniono ??

EDIT : podobny temat do poczytania .
http://www.prawko.pl/forum/viewtopic.php?t=21312
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez qwer0 » czwartek 22 kwietnia 2010, 19:21

"Nie mamy kursu szybkiego czytania?? no to mandacik..." Very Happy

No i racja :P

Czasami potrafia wygenerowac tabliczke z textem, ktory ma 20 linijek. I kto to przeczyta w czasie jazdy? Jesli to bedzie jakis parking czy cos, to pol biedy. Ale gdy rozchodzi sie o zakaz wjazdu, czy zakaz ruchu, no to jest chore, aby tak duzo textu bylo umieszczonego na tabliczce.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez AbuseArt » czwartek 22 kwietnia 2010, 20:58

Naucz się na pamięć treści znaku - jadąc tam spójrz na niego niechlujnie, żeby nie było że nie patrzyłeś, a potem powiedz np. muszę skręcić w lewo zgodnie z treścią tablicy pod znakiem <symbol znaku>, gdyż jest godzina XX:XX. :-) I za co oblejesz? Możesz kłamać że przeczytałeś, że masz zaliczony kurs szybkiego czytania. Przecież nie spradzi tego. A poza tym nikt jeszcze nie powiedział że udasz się do tego generatora niezdawalnosci...

Mi zostało parę dni do egzaminu, wziąłem rower i pojechałem zwiedzać złośliwe miejsca, sprawdzić ile wolno jechać w strefie, jak wygląda ta krzyżówka w której mam problem z obserwacją drogi pod zbyt dużym kątem... Odkryłem też dlaczego w jednym miejscu nie wiem czy mam pierwszeństwo - jest błąd w znakach i jedyne co na to wskazuje to tył trójkątnego znaku na podporzadkowanej. Z poziomu pieszego tudzież rowerzysty swiat wygląda nieco inaczej.
AbuseArt

Re: Jak się zachować przy takiej tabliczce?

Postprzez athlon » piątek 23 kwietnia 2010, 01:59

kuffa jakim ty cudem zdałeś teorię???? Umiesz w ogóle mysleć i czytać???
sjakubowski napisał(a):Dojeżdżając do skrzyżowania (na satelicie jadąc z prawej strony jak ten czerwony), przed skrzyżowaniem stoi znak: "nakaz skrętu w prawo c-2"

Skoro przed skrzyżowaniem masz NAKAZ JAZDY W PRAWO!!!!! to skręcasz w PRAWO A jakoś jeszcze nie spotkałem sie ze znakiem C2 i tabliczką pod nim. Ten zakaz wjazdu raczej dotyczy tych co jadą drogą z góry na dół i mogą albo skręcić w prawo albo w lewo, ale skoro ty jedziesz drogą z prawej i masz przed skrzyżowaniem znak nakaz jazdy w prawo to jedziesz w prawo.

Dylek, a nie lepiej by było zeby cały "kurs" był podobnie robiony jak w USA, że młoda osoba jeździ z kimś kto ma prawko i jeździ tyle ile potrzebuje?? tylko wtedy kilka tysiecy ludzi w Polsce by straciło prace.
Ostatnio zmieniony piątek 23 kwietnia 2010, 02:32 przez athlon, łącznie zmieniany 1 raz
athlon

Postprzez sjakubowski » piątek 23 kwietnia 2010, 02:15

athlon napisał(a):kuffa jakim ty cudem zdałeś teorię???? Umiesz w ogóle myśleć i czytać???

??? Co to w ogóle jest za post ???

1. Cytujesz coś, czego w ogóle nie napisałem.
2. Wyraźnie napisałem w pierwszym poście:
sjakubowski napisał(a):pod owymi znakami są rozległe tabliczki, mówiące o tym kiedy owe znaki działają a kiedy nie. Jednym z zapisów jest: obowiązuje w godzinach 14-17.

3. Czytaj uważniej,
4. Nie życzę sobie tego typu uwag,
5. Tym razem oczekuję przeprosin.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez athlon » piątek 23 kwietnia 2010, 02:36

pfff, błąd w druku spowodowany tym iż wpisuje ręcznie znaczniki html, poprawiony, przeprosin nie będzie (no chyba że pod tym C2 tez jest tabliczka (wszakże napisałeś w liczbie mnogiej) to wtedy bede skłonny ciebie przeprosić). po drugie pisząc to zdanie myslałem ze to pisze ktoś na początku kursu na PJ a nie ktoś kto juz szkoli innych. Więc nigdy do tąd nie spotkałem sie jeszcze ze znakiem C2 i tabliczką pod nim, jeżeli zrobisz takiego znaka foto to będe ci dozgonnie wdzięczny. Nie zmienia to jednak faktu, że kierowca powinien jechac taką prędkością ktora zapewni mu zapoznanie sie ze wszystkimi znakami umieszczonymi przy drodze. Więc zadam jeszcze raz pytanie, czy pod znakiem C2 przed skrzyżowaniem jest tabliczka czy nie ma?
athlon

Postprzez cman » piątek 23 kwietnia 2010, 10:07

cman

Postprzez athlon » piątek 23 kwietnia 2010, 10:58

Jak obiecałem tak robie:

PUBLICZNIE PRZEPRASZAM sjakubowski'ego za omylne przeczytanie jego tekstu i moją błędną wypowiedź z tym związaną ;]

nie mniej jednak pod tym znakiem jest raptem 7-8 wyrazów (tyle widze na zdjęciu, to nie jest chyba jakas zawrotna ilość nierealna do przeczytania w małym odstepie czasu) więc kierowca ma jechać z taką prędkością aby zdążył sie zapoznać ze wszystkimi znakami obowiązującymi go.
athlon

Postprzez sjakubowski » piątek 23 kwietnia 2010, 11:05

Przyjmuję przeprosiny - pamiętliwy nie jestem :-)
Następnym razem proponuję uważniej czytać i więcej opanowania życzę :)

Dziś już zaplanowałem zrobienie fotki owych znaków, popstrykam jeszcze kilka innych C-2, aby pokazać iż tabliczki pod owym to wcale nie wyjątek :)

Co do dostosowania prędkości takiej aby móc przeczytać... Tutaj się nie zgodzę. Wybacz, ale jeśli jadę nawet bardzo wolno i czytam tabliczkę (aby wiedzieć o co chodzi), a nie zwracam uwagi na pieszych na przejściu dla pieszych i ogólnej sytuacji na skrzyżowaniu, bo... bo muszę tabliczkę przeczytać - to coś jest chyba nie tak.

===============

Dobra - zrobiłem fotki. Powiem tak, jest gorzej niż źle...

Pierwsza to ogólny widok C2 zbliżony do tego co widać zza kółka.
Druga fotka to przybliżony znak z tabliczką.
Trzecia fotka to również ogólny widok B2 zbliżony do tego co widać za kółkiem.
Czwarta fotka to zbliżony widok na znak B2.

Jeśli ktoś chce oryginały zdjęcia to na maila, bo są zbyt duże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Athlon - czy masz jakieś jeszcze pytania i wątpliwości? Pytam poważnie, nie złośliwie :)

P.S. Tą osobą, która oblała była moja żona. Wierz mi, iż naprawdę potrafi jeździć, chociaż tutaj faktycznie (jak ja to mówię) "wjechała pod prąd"...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze