Niemieckie znaki drogowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niemieckie znaki drogowe

Postprzez asfalt » sobota 17 kwietnia 2010, 17:35

Witajcie. Generalnie większość znaków i sygnałów w Niemczech, jak i całej Europie, jest podobnych do naszych, polskich. Mam jednak pytanie, jakie dokładne znaczenie mają następujące sygnały świetlne, których w Polsce nie ma. Chodzi mi konkretnie o dwa rodzaje sygnałów:
1) Obrazek Obrazek
oraz
2) Obrazek
Dodam, że pierwszy przypadek występuje razem z (wg naszego oznaczenia) sygnalizatorem S-1. Generalnie wiem, że chodzi o coś z ruchem kolizyjnym i bezkolizyjnym. Może ktoś podesłać link, gdzie to jest wyjaśnione?
Dziękuję.
asfalt

Postprzez ks-rider » sobota 17 kwietnia 2010, 17:55

W przeciwienstwie do PL jezeli zapala Ci sie zielona ( elektryczna ) strzalka to masz ruch bez kolizyjny ( z regoly w lewo tak jak na zamieszczonych przez Ciebie sygnalizatorach ).

Zolte migajace swiatlo lewej strzalki - uwaga na ruch z przeciwnego kierunku i pieszych ).

Przy zielonej ( elektrycznej ) szrzalce w prawo mozesz jechac bez zatrzymywania sie.

Komp lub program mi szwankuje ( brak kolorow wiec nei bede w stanie nic wiecej wytlumaczyc.

:wink:
ks-rider

Postprzez misia2 » niedziela 18 kwietnia 2010, 01:22

Migające żółte strzałki używane są przede wszystkim z uwagi na rowerzystów, gdzie dróg dla rowerów jest sporo i z reguły są one umiejscowione obok drogi.

I nie we wszystkich niemieckich landach migające ostrzegawcze strzałki są używane, np. na Bayerach są one na prawie każdym ze skrzyżowań, czasem można oczopląsów dostać ;)
misia2

Postprzez asfalt » niedziela 18 kwietnia 2010, 10:28

Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie. Co oznacza sygnał strzałka żółta w prawo, świecąca w sposób ciągły (niemigająca) i w czym różni się ten sygnał od czerwonego ze strzałką żółtą wyłączoną?
Jak jest z zatrzymaniem na linii? Nie wiem, czy posiadam dobrą wiedzę, ale w przypadku strzałki zamontowanej na stałe na wysokości sygnału czerwonego, zatrzymać się trzeba, natomiast jeżeli strzałka zielona jest wyświetlana w sposób elektroniczny, to w odróżnieniu do Polski, zatrzymywać się nie trzeba i oznacza to wolny przejazd dla skręcających w prawo.

EDIT: Sprecyzowałem moje pytania.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 kwietnia 2010, 13:35 przez asfalt, łącznie zmieniany 1 raz
asfalt

Postprzez ks-rider » niedziela 18 kwietnia 2010, 10:34

Moze zle rozumiem ale...

Chcesz przejechac przez skrzyzowanie na czerwonym gdy miga zolta strzalka ? ? ?

:wink:
ks-rider

Powrót do Sytuacje na drodze