Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez oskbelfer » wtorek 06 kwietnia 2010, 22:27

BlueDevil napisał(a):no i wlasnie z PORD wynika odpowiedz C, kierowca to osoba posiadadaja uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym, kierujacy to osoba kierujaca pojazdem silnikowym, jesli kierowca kieruje jest kierujacym, a jesli jest tylko kierowca to jest osoba posiadajaca uprawnienie, czyli ma taka sama mozliwosc zatrzymania pojazdu widzac znak stop jak ja teraz piszac tego posta, gdyby kierowal byl by kierujacym

blue czy ty naprawdę niewidzisz różnic występujących w definicji kierowca i kierujący ?

a może nie widzisz różnicy pomiędzy kierować pojazdem oraz kierować pojazdem silnikowym ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » wtorek 06 kwietnia 2010, 23:15

jakie ma to znaczenie skoro kierowca jestem zawsze i wszedzie jezeli tylko posiadam uprawnienie, a kierujacym jestem wtedy i tylko wtedy gdy prowadze,
to czy mam uprawnienie czy nie, nie ma znaczenia, wiec jezeli w pytaniu jest co ma zrobic kierowca, a nie kierujacy, to poprawne jest C, nie moze zatrzymac pojazdu, bo go nie prowadzi, kolumny tez nie zatrzyma, roweru tez nie, bo nie jest kierujacym
BlueDevil

Postprzez oskbelfer » środa 07 kwietnia 2010, 01:20

oto blue według ciebie prawidłowe zdanie:

"kierowca widząc znak stop niemoże się zatrzymać"
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

odp

Postprzez rusel » środa 07 kwietnia 2010, 08:51

malo wiarygodny przekaz :) tzw mutacja mimo woli
rusel

Postprzez BlueDevil » środa 07 kwietnia 2010, 11:04

"kierujący" - osoba, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów
"kierowca" - osoba, uprawniona do kierowania pojazdem silnikowym,

zamiast kierowca mozna wkleic definicje listonosza lub hydraulika, ma taka sama mozliwosc zatrzymania pojazdu ktorym aktulanie nie kieruje, bo gdyby nim kierowal bylby kierujacym
BlueDevil

Postprzez tomas » poniedziałek 12 kwietnia 2010, 13:23

Witam
wiec takie pytanko niby łatwe;)
Znak A-6d
a.kierujacy musi zachowac szczegolna ostroznosc.
b.kierujacy wie,że ma pierwszenstwo
c.kierujacy ustepuje pierwszenstwa pojazdowi wjezdzajacemu z prawej strony.
tomas

Postprzez Borys_q » poniedziałek 12 kwietnia 2010, 13:44

AB
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Borys_q

Postprzez tomas » poniedziałek 12 kwietnia 2010, 17:29

no chyba 99% by tak odpowiedziało ze to A,B
Jak bym trafił takie pytanie to bym zaznaczył A,C
tomas

Postprzez X_man » poniedziałek 12 kwietnia 2010, 18:52

A możesz uzasadnić?
X_man

paranoja

Postprzez radmar » poniedziałek 12 kwietnia 2010, 19:03

tomas jak tak rozumujesz to .. :?:
z definicji "Ostrzega o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą podporządkowaną, której wlot występuje po stronie prawej. Gruba linia na znakach oznacza drogę z pierwszeństwem."

więc komu ustępujesz?????
zastanów się i nie siej fermentu
za mało wiem by powiedzieć że się znam
radmar

Postprzez tomas » wtorek 13 kwietnia 2010, 09:10

Witam
hmmm tak jak pisałem trzeba sie w czytac w pytanie i nie odpowiadac odrazu...
bo potem znow sa rozczarowania z punktami na egzaminie..;)
oczywiscie kazdy ma swoje zdanie
do tego pytania trzba podejsc spokojnie oczywiscie na egzaminie byscie zaznaczali tak jak zaznaczali...
trzaba przeczytac definicje -- kierujacego oczywiscie cała definicje ;)
i patrzac na pytanie widzac znak A-6d i bym pedził zwierzeta pojedynczo lub w stadzie ,albo bym prowadził kolumne pieszych to oczywiscie bym ustapił pierwszenstwa pojazdowi wjezdzajacemu z prawej strony.trzeba dokładnie czytac odpowiedzi... w odpowiedzi c pytaja o kierujacego i o pojazd wiec daja do myslenia oczywiscie kazdy zaznacza tak jak lubi na egzaminie;)
w odpowiedzi a - Znaki ostrzegawcze zobowiazuja uczestników ruchu do zachowania szczegolnej ostroznosci.
odp b- kierujacy wie ,ze ma pierwszenstwo-- oczywicie nie wie bo jak pedzi zwierze w stadzie lub pojedynczo lub prowadzi kolumne pieszych to on nie ma pierwszenstwa i ustepuje pierwszenstow pojazdowi wjezdzajacemu z parwej strony
Hmm no to chyba sie troche rozpisałem ale pokazałem na co trzeba zwracac uwage w pytaniach i czytac powoli i oczywisie znac definicje roznego typu...;)ale kazdy uwaza i odpowiada jak chce ja do niczego nie namawiam;)
tomas

Postprzez Borys_q » wtorek 13 kwietnia 2010, 09:39

...kolumne pieszych to on nie ma pierwszenstwa i ustepuje pierwszenstow pojazdowi wjezdzajacemu z parwej strony

Ale masz na to jakaś podstawe prawną??

Bo jak dlamnie temat kolumny pieszych to taki matematyczny symbol nieoznaczony nikomu nie ustępuje i nikt mu nie ustępuje.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez tomas » wtorek 13 kwietnia 2010, 10:32

hmmm
ustepujemny pierwszenstwo tylko pojazdom a kolumna piesza nie jest pojazdem a pytaja o ustepienie pierwszenstwa tak jak pisałem wczesniej ze trzeba wczytac sie w pytanie i zobaczyc o co Oni pytaja
Pytaja o ustepienie pierwszenstwa- a nie czy w nia sie wjedzie w kolumne czy nie wiedzie...;)
Trzeba dokładnie wczytac sie w pytania;) a nie jak z bata strzelil i potem sa zdziwienia ze tak malo punktow a dobrze odpowiedziałem Oni łapia na takich własnie pytaniach;)
tomas

Postprzez cman » wtorek 13 kwietnia 2010, 10:38

Rozporządzenie napisał(a):§ 5. 4. Znaki:
1) A-6d "wlot drogi jednokierunkowej z prawej strony",
2) A-6e "wlot drogi jednokierunkowej z lewej strony"
ostrzegają o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą podporządkowaną, której wlot występuje po stronie wskazanej na znaku.

(...)

2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;

Gdzie tu masz, że tylko pojazdom?
cman

Postprzez tomas » wtorek 13 kwietnia 2010, 11:32

hmm
Art 25
Kierujacy pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować
szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z
prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
w pytaniu tym nie pytaja o:
kieujacego i kierujacego
tylko pytaja o kierujacego i o pojazd ;)
trzeba sie w czytac w pytanie;)
tomas

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów