Do egzaminu w ciąży???

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Do egzaminu w ciąży???

Postprzez kate100 » piątek 09 kwietnia 2010, 19:30

Witam serdecznie!
Bardzo proszę o odpowiedź.
Otóż w listopadzie po raz 4 nie zdałam egzaminu praktycznego.Potem okazało się ze jestem w ciąży i postanowiłam sobie zrobić przerwę-gdyż pierwsze miesiące najważniejsze :wink:
Dziś jestem na początku 6 miesiąca i chciałabym zapisać się na egzamin (teoria i praktyka w jednym dniu).
Jak myślicie czy nie będzie z tym problemu ze względu na mój widoczny już brzuszek? :)
Pytam,bo jedni mówią,że nie inni,że mogę.Może jest to prawnie gdzieś zapisane,że mogę zdawać.

Drugie moje pytanie brzmi: jak długo WORD (Legnica-w moim przypadku) trzyma moje papiery?Bo od listopada minęło 5 miesięcy,a wiem,że po jakimś czasie WORD odsyła dokumenty do Starostwa w Legnicy :roll:

Bardzo proszę o odpowiedź!
:)
kate100

Postprzez Godelaine » piątek 09 kwietnia 2010, 19:53

A jak bardzo stresowałaś się poprzednimi egzaminami? Jeśli mocno to odradzam. Po co fundować sobie i dziecku dodatkowe obciążenia?
Poczekaj do rozwiązania.
Jeśli do egzaminu podchodzisz jednak na luzie, a ciąża przebiega bez problemów, to czemu nie? W końcu to nie choroba :)

P.S. Już teraz życzę powodzenia :)
Godelaine

Postprzez kate100 » piątek 09 kwietnia 2010, 19:57

Hmmm ... jasne,że się stresowałąm. Ale nie aż tak,żeby panikować.A z egzaminu na egzamin stres było coraz mniejszy.
Chodzi mi tylko o to czy nie odeślą mnie z kwitkiem jak pojadę sie zapisać.Albo żeby egzaminator nie burczał...chociaż jak do egzaminu mnie dopuszczą i skasują to pan egzaminator sobie może...poburczeć :D
kate100

Postprzez Godelaine » piątek 09 kwietnia 2010, 20:07

Nie wydaje mi się, żeby mieli jakiekolwiek podstawy.
Rozporządzenie mówi, że "osoba zgłaszająca się na egzamin powinna być sprawna fizycznie i psychicznie".
Jeśli więc czujesz się na siłach, nie widzę problemu. W WORD również nie powinni.
Nie sądzę też, żeby egzaminator robił z tego problemy.

Ale tak jak pisałam wcześniej, jeśli masz jednak jakieś obawy i wątpliwości, to przeczekaj.
Godelaine

Postprzez kate100 » piątek 09 kwietnia 2010, 20:33

Dziękuję bardzo za radę.
kate100

Postprzez sankila » piątek 09 kwietnia 2010, 21:49

Nie ma przeciwwskazań dla ciężarnych, ale pamiętaj o pasie bezpieczeństwa. Najlepiej (jeśli jeszcze nie masz) zaopatrz się w jakiś adapter typu "besafe":
http://www.besafe-international.com/bes ... sotros.htm
I tak ci będzie potrzebny w następnych miesiącach, nawet do jazdy jako pasażer :)
sankila

Postprzez kate100 » piątek 09 kwietnia 2010, 21:52

Z tego co wiem to nie muszę zapinać.Ale i tak zapnę :) Wolę nie dyskutować :wink:
kate100

Postprzez marekqqq » sobota 10 kwietnia 2010, 06:52

nikt nie może zabronić Ci przystąpienia do egzaminu z tego powodu że jesteś w ciąży. Z własnego doświadczenia wiem że kobiety w widocznej ciąży mają "taryfę ulgową", pewnie egzaminatorzy boją się aby przypadkiem nie trza było na porodówkę jechać ;) Pozdrawiam
marekqqq

Postprzez misia2 » niedziela 18 kwietnia 2010, 00:42

Gdy zdawała PJ, to w mojej godzinowej grupie była kobieta w ciąży i bez problemów podeszła do egzaminu. Akurat z rozmowy z nią można było wywnioskować, że to nie pierwszy jej egzamin w stanie błogosławionym i że w ogóle się nie stresowała ;)
Powodzenia :)
misia2

Postprzez Borys_q » niedziela 18 kwietnia 2010, 09:14

Wolę nie dyskutować

Z nikim nie będziesz musiała dyskutować informujesz egz. że nie zapinasz pasów ze względu na WIDOCZNĄ ciąże i egz nie ma prawa nic ci powiedziec.

Egzaminator wie lepiej od ciebie kto jest zwolnony z obowiązjku zapinania pasów.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez AbuseArt » niedziela 18 kwietnia 2010, 10:14

Z tego co słyszałem, będąc w ciąży możesz dostać spokojną trasę, taka która nie będzie wymagać ostrego hamowania. Nie będzie też zadania pt. hamowanie awaryjne ;-) To nie jest jednak pewne na 100%, bo każdy jest inny. W ekstremalnej sytuacji zostaniesz okrzyczana za to że jesteś w ciąży, ale to chyba z forum już wiem. Nie ma co się przejmowac, wystarczy pokazać klasę na egzaminie.
AbuseArt

Postprzez ks-rider » niedziela 18 kwietnia 2010, 10:46

Godelaine napisał(a): "osoba zgłaszająca się na egzamin powinna być sprawna fizycznie i psychicznie".

No wlasnie pytanie tylko czy jest ? Lub czy bedzie ? ? ?

Godelaine napisał(a):
Jeśli więc czujesz się na siłach,

Wiesz na silach to czuje sie z regoly KAZDY, dylemat w tym, ze nie kazdy potrafi na to obiektywnieocenic.

marekqqq napisał(a): Z własnego doświadczenia wiem że kobiety w widocznej ciąży mają "taryfę ulgową"

Nie skomentuje

O autorki, zrobilas blad, ze nie ciagnelas od razu do konca. Troche mi sie juz takich kobiet przewinelo, z mojego doswiadczenia jedynie jedna panowala nad sytuacja, cala reszta byla „ przewrazliwiona “ i strzelala babole.

Osobiscie radzil bym Ci zaczekac i zdawac po rozwiazaniu.

Swoja droga chcialbym widziec rozprawe gdy pani w ciazy powoduje wypadek i jest niezapieta pasami, Ciekawe co wtedy ?

:wink:
ks-rider

Postprzez sankila » niedziela 18 kwietnia 2010, 21:32

ks-rider napisał(a):Swoja droga chcialbym widziec rozprawe gdy pani w ciazy powoduje wypadek i jest niezapieta pasami, Ciekawe co wtedy ?

Teoretycznie sprawa jest prosta: pani jest pełnoletnia, znaczenie pasów zna, bo zdała egzamin teoretyczny. Jej decyzja i ona ponosi konsekwencje.
Ale na miejscu egzaminatora postarałabym się uwalić taką delikwentkę jeszcze na placu - za głupotę i nieodpowiedzialność.

Pas się da zapiąć nawet w 9-tym miesiącu, a zdrowej ciąży nawet dachowanie krzywdy nie zrobi.
sankila

Powrót do Egzamin na prawo jazdy