Skrzyżowanie równorzędne - Czy przejadę prawidłowo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie równorzędne - Czy przejadę prawidłowo?

Postprzez eddi » sobota 03 kwietnia 2010, 13:18

Witam. Mam pytanko odnośnie skrzyżowania równorzędnego. Mianowicie, znalazłem na demotywatorach taki obrazek:
http://demotywatory.pl/949558/Pojedynek-gigantow
i nie chodzi mi tu o podpis tego obrazka a o samą sytuację na tym skrzyżowaniu. Ja bym pojechał tak jak bym jechał pojazdem 1 oczywista ;) w kolejności: 2,3,1,4. Czy wtedy pojechałbym prawidłowo, zgodnie z przepisami?Jak nie to prośiłbym o wytłumaczenie. Pozdrawiam
eddi

Postprzez mk61 » sobota 03 kwietnia 2010, 13:27

Prawo o Ruchu Drogowym nie przewiduje takiej sytuacji, więc nie ma określonych reguł na takim skrzyżowaniu. Kwestia "dogadania" między kierowcami, kto ruszy pierwszy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez piotrekbdg » sobota 03 kwietnia 2010, 14:41

w kolejności: 2,3,1,4. Czy wtedy pojechałbym prawidłowo, zgodnie z przepisami?Jak nie to prośiłbym o wytłumaczenie. Pozdrawiam

A na jakiej podstawie tak? Każdy ma kogoś z prawej i każdy jedzie na wprost więc skad wziołeś taką kosmiczną kolejność?
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » sobota 03 kwietnia 2010, 15:14

Jeden z kierowców ustępuje pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się z lewej strony np. poprzez mignięcie ręką... niestety, ten który ustąpi pierwszeństwa pojedzie jako ostatni.

Czyli np. 1 macha 4 żeby pojechała, przejeżdża zatem 4, potem śmiga 3, następnie 2 i ostatni rusza 1.

Ale pamiętajcie, gdyby chociaż jedna odnoga prowadziła np. do sklepu, na stację paliw, do posesji, stanowiła wyjazd ze strefy zamieszkania, była drogą gruntową to wtedy kolejność można już ustalić zgodnie z zasadami PRD.

I podobnie jak na nieoznakowanym wąskim odcinku drogi, gdzie dwa pojazdy się nie zmieszczą obok siebie, któryś z nich musi się po prostu zatrzymać przed wjazdem na taki zwężony odcinek i przepuścić pojazd jadący z przeciwka.
Cyberix

Postprzez eddi » sobota 03 kwietnia 2010, 19:52

aha dzięki za odpowiedź pochszanione to z deka, czyli ogólnie tak jak pisze @mk61 kwestia dogadania się, a @piotrekbdg, nic nie wyniosłem z twojej odpowiedzi.. ja pytałem, a pytaniem na pytanie to się nigdy nie dogadasz.. Pozdrawiam (spamer) :P
eddi

Postprzez piotrekbdg » sobota 03 kwietnia 2010, 20:07

Eddi

mk61 Ci łądnie wszytko opowiedział, a ja chciałem poznać niuanse twego rozumowania (w końcu sam podałeś proponowaną kolejność). Przeczytałem głupotę i chciałem się dowiedzieć jak takie coś można było wyprodukować. Wszystko.
piotrekbdg

Postprzez scorpio44 » niedziela 11 kwietnia 2010, 13:32

Temat przerabiany na forum kilkaset razy. ;)
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze