Zawyzony mandat?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawyzony mandat?

Postprzez asdas » czwartek 25 marca 2010, 17:28

Ehh stało się...
Kilka dni temu, podczas parkowania zahaczyłem swoim prawym tylnym nadkolem samochód stojący na parkingu. Właścicielka samochodu siedziała akurat w środku. Gdy wyszedłem z samochodu zobaczyć co się dokładnie stało ona momentalnie wyciągnęła telefon i zadzwoniła po policję. Przyjechała policja, ja przyznałem się do spowodowania kolizji, zgodziłem się przyjąć manadat i Pan policjant wręczył mi mandat na 500 zł i 6 pkt karnych z uzasadnieniem: "art 86 paragraf 1 UW spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ". I teraz pytanie czy interpretacja tego zdarzenia przez policjanta była prawidłowa ? Co do szkód to u mnie praktycznie nie ma śladu, widać jedynie ślady lakieru, które powinny zejść bez problemu natomiast samochód tamtej pani miał stłuczoną lewa tylna lampę. Oczywiście mandat powinienem otrzymać ale czy rzeczywiście na taka kwota ? Czy naprawdę spowodowałem zagrożenia w ruchu, zahaczając stojący na parkingu samochód ?
Z góry thx.
asdas

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 25 marca 2010, 18:02

I teraz pytanie czy interpretacja tego zdarzenia przez policjanta była prawidłowa ?

Prawidłowa odpowiedź na to pytanie może paść tylko w sytuacji, gdy odpowiadający będzie znał status drogi : publiczna czy niepubliczna.

No i gdyby się okazało, że to ta druga to punkty zostały naliczone bezpodstawnie.

Co do wysokości mandatu się nie wypowiadam, bo nie znam podstawy prawnej z prawa o ruchu drogowym (odczytaj z mandatu i podaj, albo wklej skan mandatu na forum - oczywiście usuń nieistotne dane)
cwaniakzpekaesu

Postprzez mk61 » czwartek 25 marca 2010, 18:35

Kolizja (spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym): grzywna za powód zagrożenia powiększona o 200zł, nie więcej niż 500zł
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BlueDevil » czwartek 25 marca 2010, 19:07

trzeba bylo wycelowac od razu za nowa lampe
i jechac do domu
BlueDevil

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 25 marca 2010, 19:16

Mk61:
Kolizja (spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym): grzywna za powód zagrożenia powiększona o 200zł, nie więcej niż 500zł

Niestety nie wszystkie kolizje są kolizjami...
Nie ma "letko" :)
cwaniakzpekaesu

Postprzez asdas » czwartek 25 marca 2010, 19:56

Dziękuje za tak szybka odpowiedz.

Prawidłowa odpowiedź na to pytanie może paść tylko w sytuacji, gdy odpowiadający będzie znał status drogi : publiczna czy niepubliczna.

Jest to parking dla kilku samochodów przy jednej z ulic miasta.
Mniej więcej coś takiego :
http://niemnieszukasz.blox.pl/resource/ ... oziomy.jpg
Czyli od razu wyjeżdżamy na drogę publiczna.

Co do wysokości mandatu się nie wypowiadam, bo nie znam podstawy prawnej z prawa o ruchu drogowym (odczytaj z mandatu i podaj, albo wklej skan mandatu na forum - oczywiście usuń nieistotne dane)

Na mandacie jest takie uzasadnienie:
86 § 1 UW i jakieś wyrazy napisane skrótami wydaje mi się ze jest to właśnie spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa.

trzeba bylo wycelowac od razu za nowa lampe
i jechac do domu

Wiem, że tak się powinno, ale biorąc pod uwagę że to moja pierwsza taka sytuacja(pierwszy mandat) i fakt ze poszkodowana od razu zadzwoniła po policję to nie miałem jak.

Jak myślicie mam jakieś szanse jak bym próbował, np "walczyć" o zmniejszenie mandatu i ilości pkt karnych? Jest to w ogóle możliwe ?
asdas

Postprzez mk61 » czwartek 25 marca 2010, 20:07

asdas napisał(a):86 § 1 UW i jakieś wyrazy napisane skrótami wydaje mi się ze jest to właśnie spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa.

A te U, czasem nie wygląda jak K? :) Bo to podchodzi pod Kodeks Wykroczeń.

Jak myślicie mam jakieś szanse jak bym próbował, np "walczyć" o zmniejszenie mandatu i ilości pkt karnych? Jest to w ogóle możliwe ?

Szczerze mówiąc - nie wróżę świetlanej przyszłości.
Kolizja nastąpiła, mandat przyjęty, więc koniec dyskusji.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez dylek » czwartek 25 marca 2010, 20:07

Masz ten art.(a więc i podwyższenie mandatu o 200zł), bo miałes takiego peszka, że pani w środku była...
Jakbyś celował w pusty wóz, to byś zagrożenia nie stworzył :D

...tak przynajmniej chyba w tym stylu cman niedawno interpretował stworzenie zagrożenia ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Cyberix » czwartek 25 marca 2010, 20:43

Wg. mnie jest tak:

- Nieustąpienie pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu podczas włączania się do ruchu - 300 zł.

- spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym - +200 zł.

Przy czym "spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym" = kolizja, stłuczka itd. i nie ma znaczenia czy ktoś jest w środku czy nie jest. Dlaczego tak? Gdyby bowiem wystąpiło samo nieustąpienie pierwszeństwa byłby mandat 300 zł. Ale nieustąpienie doprowadziło do kolizji, stąd też z automatu jest +200 zł.
Cyberix

Postprzez lith » czwartek 25 marca 2010, 21:06

A komu on nie ustąpił xD?
lith

Postprzez Cyberix » czwartek 25 marca 2010, 23:04

Racja... przecież babka nie była nie była w ruchu... zagalopowałem się :oops:
Cyberix

Postprzez cman » czwartek 25 marca 2010, 23:38

Cyberix napisał(a):Przy czym "spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym" = kolizja, stłuczka itd. i nie ma znaczenia czy ktoś jest w środku czy nie jest.

A czyjemu bezpieczeństwu miałby zagrażać, jeżeli w pojeździe nie byłoby nikogo?
cman

Postprzez Cyberix » czwartek 25 marca 2010, 23:58

Swojego? Pasażera, którego mógł przewozić? Osób trzecich, które mogły się "nadziać" na miejsce kolizji? Nie wiem, tak sobie gdybym, musiałbyś poszukać oficjalnej definicji "spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym".

PS. Jeśli pójdę sobie i zamaluję znaki drogowe lub je odwrócę to czy wg Ciebie "spowoduję zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym"? Bo wg. Twojej teorii nie spowoduje do momentu kiedy ktoś nie ulegnie wypadkowi przez odwrócone/zamalowane znaki?

A jak będę zrzucał cegłę z wiaduktu? To też nie spowoduję zagrożenia do momentu jak kogoś nie trafię w szybę albo nie najedzie na te cegłę?

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Ostatnio zmieniony piątek 26 marca 2010, 00:02 przez Cyberix, łącznie zmieniany 1 raz
Cyberix

Postprzez lith » piątek 26 marca 2010, 00:00

Pod warunkiem, że byłyby tam jakieś osoby. Bo jeżeli chodzi o spowodowanie zagrożenia to raczej nie można tego dostać za 'gdybanie' tylko trzeba to niebezpieczeństwo spowodować :)
lith

Postprzez asdas » piątek 26 marca 2010, 00:22

A te U, czasem nie wygląda jak K? Smile Bo to podchodzi pod Kodeks Wykroczeń.

Pewnie masz racje to jest k :D, ale pismo strasznie nieczytelne .

W takim razie Dziękuje wszystkim za pomoc. Spoko 500zl, 6pkt plus utrata części zniżki za bezszkodowa jazdę...
asdas

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze