Rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez bac » poniedziałek 22 marca 2010, 13:27

czy jadąc pasem wewnętrznym i zjeżdżając z ronda warto dawać (ze względów praktycznych) prawy kierunkowskaz. Bo ja daję - choć byc może jest to niezgodne z "literą" kodeksu

Dlaczego niezgodne? Występuje ewidentna zmiana kierunku jazdy w prawo, więc kierunkowskaz jest jak najbardziej na miejscu.
Ja też dałbym kierunkowskaz, ale krótki (dłuższy mógłby być odczytany jako chęć zmiany pasa), chociaż niewłączenie go tutaj, nie byłoby jakąś wielką zbrodnią.

zobaczcie jak te dwie martwe strefy wyeliminowaly kolizje na tym rondzie, oczywiscie pod warunkiem ze kazdy stosuje sie do oznakowania poziomego na tym rondzie i nie proboje prawym pasem objezdzac wyspy

Problem w tym, że to oznakowanie jest jakieś mocno chore.
W jaki sposób te wysepki wyeliminowały kolizje?
bac

Postprzez BlueDevil » poniedziałek 22 marca 2010, 13:42

bac napisał(a):Ja też dałbym kierunkowskaz, ale krótki (dłuższy mógłby być odczytany jako chęć zmiany pasa), chociaż niewłączenie go tutaj, nie byłoby jakąś wielką zbrodnią.

co to za nowe sposoby sygnalizowania manewrow??
czym sie rozni krotki od dlugiego i co oznaczaja??

a to oznakowanie jest perfekcyjne, dzieki niemu nie ma zadnej kolizji
na poczatku nie bylo pasow pomalowanych wogole, to wiadomo, wujek dobra rada i reszta jezdzili skrajnymi prawymi bo tak jest bezpieczniej i szybciej, a co tam, i codziennie byly jakies kolizje plus korki, a teraz to chyba najbardziej przepustowe rondo po jakim jechalem w Polsce
BlueDevil

Postprzez bac » poniedziałek 22 marca 2010, 15:37

czym sie rozni krotki od dlugiego i co oznaczaja??

Różni się tym, że... krótki jest krótki, a długi - długi :]
Obydwa oznaczają to samo, więc to, jak długo migam najczęściej nie zrobi żadnej różnicy. W rozważanej sytuacji prawy kierunkowskaz oznaczałby chęć zmiany kierunku jazdy lub chęć zmiany pasa ruchu i nic nie można poradzić na tę dwuznaczność, bo prawy kierunkowskaz mamy tylko jeden.
Różnica pojawi się, gdy za mną będzie jechał ktoś uważny i domyślny i na podstawie długości migania (czy mignięcia) domyśli się co dokładnie ten kierunkowskaz oznacza.
W najgorszym razie nic nie tracę tym, że zamigam krócej, w lepszym - przekazuję dodatkową informację.

a to oznakowanie jest perfekcyjne

Wjeżdżam na skrzyżowanie od dołu (od Wojska Polskiego). Chcę skręcić w lewo (w Katowicką), ale już na wjeździe dowiaduję się, że nie mogę, bo dozwolona jest tylko jazda w prawo lub na wprost. "Trudno" - myślę - "pojadę prosto (w Armii Krajowej), zawrócę i skręcę od jej strony w prawo". Jestem na wysokości mojego zjazdu na wprost, chcę zjeżdżać, a tu... zonk! Nie mogę zjechać, bo znaki poziome informują mnie, że mogę jechać tylko "na wprost". Teraz już sam nie wiem co to "na wprost" znaczy, ale faktem jest, że z obydwu pasów mam jechać tak samo, więc tutaj zjazd jest na pewno niemożliwy.
W tym momencie (stojąc w punkcie bez odwrotu) uzmysławiam sobie, że może strzałka "na wprost" przy wjeździe nie oznaczała "prosto przez skrzyżowanie", ale w takim razie co? "Prosto w ruch okrężny"? Bez sensu, bo przecież wszyscy dobrze wiedzą, co to ruch okrężny i w którą stronę jechać. Może "prosto przez wysepkę" - też coś tu nie pasuje... Decyduje się jednak zrealizować mój pierwotny zamiar jechania w lewo i... niespodzianka! Tutaj jest strzałka "w prawo" co może oznaczać tylko jedno - możliwość zjazdu!

Hura! Zagadka Projektanta rozwiązana! Opłaca się znać przepisy!
Jednak po chwili podniecenie opada, bo co byłoby, gdybym zamiast w lewo, chciał pojechać prosto...
bac

Postprzez BlueDevil » poniedziałek 22 marca 2010, 16:14

co do migania bardzo optymistyczne zalozenia, ja po lektorze forum w tematach rondo i sygnalizowanie smiem watpic ze ktos domyslny za Toba bedzie jechal
z opisem poruszania sie po rondzie absolutnie sie nie zgadzam, na wyrost chcesz udowodnic ze to oznakowanie to komletna pomylka, akurat jest zupelnie na odwrot, tak namalowano linie zeby wylaczyc u ludzi myslenie i watpliwosci, bo prawda jest taka, iz 90% kierowcow nie ma pojecia jak sie poruszac po rondzie, ja i co sygnalizowac, teraz sa kierowani automatycznie, i kazdy skreca na skrzyzowaniu tam gdzie chce nie utrudniajac innym,
co to za brednia ze nie mozesz z wojska polskiego w katowicka skrecic?? ja widze ze mozna, bez problemu, ta pozioma strzalka na jezdni nie oznacza nakazu jazdy prosto przez skrzyzowanie, a tak wlasnie to opisales
BlueDevil

Postprzez bac » poniedziałek 22 marca 2010, 18:05

ta pozioma strzalka na jezdni nie oznacza nakazu jazdy prosto przez skrzyzowanie

Więc co oznacza?
bac

Postprzez lith » poniedziałek 22 marca 2010, 20:18

Poza tym na tym rondzie - wjeżdżając od dołu po minięciu 1. zjazdu automatycznie przekierowuje nas na prawy. Tymczasem na normalnym rondzie przejechalibyśmy na prawy dopiero po minięciu 2 zjazdu. Za to przymajmniej nie trzeba sie przebijac z wewnętrznego na zewnętrzny, bo po pól obrotu automatycznie przeskakuje :)
lith

Postprzez BlueDevil » wtorek 23 marca 2010, 00:15

no wlasnie lith, nie trzeba myslec zeby pokonac to rondo, ale nie ma tez nakazu jazdy od razu na prawy bo jak widzisz wewnetrzny pas sie pojawia i sa dwa rownolegle a jest przerywana linia,

do nakazania jazdy na wprost przez skrzyzowanie jest nakaz jazdy na wprost taki znak pionowy, ta na ziemi pokazuje do jakiego kierunku jazdy jest dany pas, na sile szukasz dziury w calym, ty bys jechal na wprot i zawracal, a ktory znak zabrania ci jechac w lewo lub zmienic pas na rondzie po minieciu 1, 2 zjazdu
BlueDevil

Postprzez bac » wtorek 23 marca 2010, 01:54

ta na ziemi pokazuje do jakiego kierunku jazdy jest dany pas

Super, więc mam wobec tego dwa banalne pytania:

1. Co pokazuje strzałka nr 1?
2. Co pokazuje strzałka nr 2?

Obrazek
bac

Postprzez BlueDevil » wtorek 23 marca 2010, 11:19

aha, zabrania opuszczenia ronda?? nie da sie przerywanej lini przejechac?? nakazuje jezdzenie wokole wyspy??
po za tym twoje bledne zalozenie bylo przyjete przed wjazdem na skrzyzowanie, a teraz pokazujesz strzalaki ktore sa juz na skrzyzowaniu, bo jak pamietam to zeby skrecic w lewo "pomyslales" sobie ze pojedziesz prosto, tam gdzies zawrocisz a potem skrecicsz w prawo
ta strzalka tak ja widzisz pokazuje ze tym pasem na ktorym sie znajdujemy mozemy jechac prosto, kontynuowac jazde na skrzyzowaniu,
zobacz na nastepne strzalki, na wewnetrzym pasie jest prosto a na zewnetrznym tuz przed zjazdem prosto + prawo
gdyby przyjac ze oznaczaja nakaz to co mam zrobic gdy przed skrzyzowaniem jest znak prosto+lewo?? rozciac samochod na dwie czesci zeby wedle nakazu przejechac prosto i w lewo jednoczesnie przez skrzyzowanie??
BlueDevil

Postprzez bac » wtorek 23 marca 2010, 12:44

gdyby przyjac ze oznaczaja nakaz to co mam zrobic gdy przed skrzyzowaniem jest znak prosto+lewo??

A w którym miejscu napisałem, że oznaczają nakaz?

po za tym twoje bledne zalozenie bylo przyjete przed wjazdem na skrzyzowanie, a teraz pokazujesz strzalaki ktore sa juz na skrzyzowaniu, bo jak pamietam to zeby skrecic w lewo "pomyslales" sobie ze pojedziesz prosto, tam gdzies zawrocisz a potem skrecicsz w prawo

Już daj spokój tej opowiastce - teraz już nie jest nam potrzebna.

aha, zabrania opuszczenia ronda?? nie da sie przerywanej lini przejechac?? nakazuje jezdzenie wokole wyspy??

Czy możesz mi odpowiedzieć na moje dwa proste pytania? Wystarczy jedna odpowiedź, chyba nawet krótsza niż Twoje powyższe trzy "pytania na pytanie".

zobacz na nastepne strzalki, na wewnetrzym pasie jest prosto a na zewnetrznym tuz przed zjazdem prosto + prawo

No właśnie próbowałem się tam dopatrzyć tej strzałki, bo coś tam z niej wystaje, ale musiałaby być bardzo wytarta, a biorąc pod uwagę dobry wygląd pozostałych strzałek i linii, odrzuciłem tę możliwość. Na wszystkich zjazdach są takie wytarte?
bac

Postprzez BlueDevil » wtorek 23 marca 2010, 13:23

BlueDevil napisał(a):ta strzalka tak ja widzisz pokazuje ze tym pasem na ktorym sie znajdujemy mozemy jechac prosto, kontynuowac jazde na skrzyzowaniu,

rozpporzadzenie o znakach i sygnalach drogowych tez moze byc pomocne, polecam lektore

ja widze ze przed kazdym wyjazdem jest linia ciagla segregujaca ruch na skrzyzowaniu, osoba skrecajacy tylko w prawo opuszczajaca rondo pierwszym wyjazdem wjezzda na nie skrajnym prawym, natomaist soboba ktora opuszzca rondo swoim drugim.... wyjazdem opuszcza je zjezdajac na lewy pas jezdni stanowiacej wylot ze skrzyzowania, i ma to narysowane strzalka prosto+prawo przed kazdym wylotem

"ale już na wjeździe dowiaduję się, że nie mogę, bo dozwolona jest tylko jazda w prawo lub na wprost"

kto to napisal, ja?? wydaje mi sie ze konfiguracja slow nie moge i dozwolona oznacza nakaz
BlueDevil

Postprzez bac » wtorek 23 marca 2010, 14:22

BlueDevil napisał(a):ta strzalka tak ja widzisz pokazuje ze tym pasem na ktorym sie znajdujemy mozemy jechac prosto, kontynuowac jazde na skrzyzowaniu,

Super ta strzałka - bez niej bym się chyba zgubił.

rozpporzadzenie o znakach i sygnalach drogowych tez moze byc pomocne, polecam lektore

Już czytałem. Jeśli myślisz, że jakiś konkretny fragment coś tu wnosi, zacytuj ten konkretny fragment.

"ale już na wjeździe dowiaduję się, że nie mogę, bo dozwolona jest tylko jazda w prawo lub na wprost"

kto to napisal, ja?? wydaje mi sie ze konfiguracja slow nie moge i dozwolona oznacza nakaz

To może napisz, co według Ciebie znaczy połączenie strzałki prosto i w prawo. Według rozporządzenia oznacza, że "z pasa, na którym się znajduje, dozwolona jest jazda na wprost lub w prawo".
W przypadku m.in. ronda pojawia się pytanie: o jaki kierunek chodzi? Czy kierunek na skrzyżowaniu (w lewo) czy o poszczególne zmiany kierunku jazdy (prawo wjazdowe, leeeewo wokół wyspy, prawo zjazdowe).
Chyba jedyną rozsądną interpretacją w takim wypadku jest pierwsza: "kierunek na skrzyżowaniu" (tak jak na skrzyżowaniu pokazanym przez Baranka), bo znakowanie strzałkami skrętu w prawo, który jest konieczny przy wjeździe na rondo, byłoby chyba uwłaczające inteligencji kierowcy.
Ale niech będzie, rozporządzenie nie mówi tego wprost. Być może po to, żeby jednak dopuścić stosowanie tej drugiej interpretacji w przypadku rozbudowanych skrzyżowań i to jest moim zdaniem ok.
Tylko, że to rondo nie jest rozbudowane, a co gorsza raz traktuje strzałki zgodnie z interpretacją pierwszą, innym razem - zgodnie z drugą, a jeszcze innym - zgodnie z jakąś chorą wizją pana Projektanta.

PS. A jak z tymi strzałkami? Możesz potwierdzić, że są takie wytarte? To, w moich oczach, rozgrzeszyłoby trochę twórcę tego ronda.
bac

Postprzez BlueDevil » wtorek 23 marca 2010, 16:22

masz absolutnie racje, to rondo uwlacza inteligencji kierowcy,
wlasnie dla tego, ze jak juz pisalem, po zbudowaniu w tym miejscu ronda, codziennie dochodzilo do kolziji, pasy byly nie wyznaczone
jak widac ogarniecie prawidlowego sposobu jazdy bylo za trudne, zrobili tak jak zrobili, do tego po roku doszedl piaty wlot/wylot z marketu
teraz przynajmniej rondo jest przepustowe
nie bylem tam od dawna ale jak bede mail okazje jechac to zobacze te strzalki
BlueDevil

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze