Rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » wtorek 16 marca 2010, 17:42

Mamy dwie drogi podporządkowane znajdujące się w pewnej odległości od siebie, które się nawzajem ani nie krzyżują, ani nie łączą, w związku z czym moim zdaniem nie mogą one się składać na obszar jednego skrzyżowania.
scorpio44

Postprzez Baranek » piątek 19 marca 2010, 16:56

am pytanie praktyczne.

http://bi.gazeta.pl/im/6/7636/m7636746.jpg

Czy zjeżdżając z tego ronda z pasa wewnętrznego warto dawać prawy kierunkowskaz?

Ja przyznam szczerze, że daję prawy kierunkowskaz - choć pewnie trzymając się litery prawa miałoby to oznaczać, że pas zmieniam na prawy, a nie że opuszczam rondo (bo pas "prowadzi" mnie do opuszczenia ronda - żółte linie). Ale robię to dlatego, że ludzie są jednak (jeszcze na razie) przyzwyczajeni, że ten co jedzie zewnętrznym pasem dalej przez rondo mają pierwszeństwo przed zjeżdżającym z pasa wewnętrznego.

Co o tym myślicie?
Baranek

Postprzez Cyberix » piątek 19 marca 2010, 18:10

Konstrukcja o tyle ciekawa, że zjeżdżający z tego skrzyżowania jadący pasem wewnętrznym ma pierwszeństwo nad jadącym na wprost po pasie zewnętrznym (o ile można to nazwa pasem do jazdy na wprost - czyli wokół wyspy centralnej).

Swoją drogą, na pewno przed wjazdem są ustawione znaki C-12 ?
Cyberix

Postprzez bac » piątek 19 marca 2010, 18:37

Konstrukcja o tyle ciekawa, że zjeżdżający z tego skrzyżowania jadący pasem wewnętrznym ma pierwszeństwo nad jadącym na wprost po pasie zewnętrznym

Jeśli są znaki C-12 i A-7, to co w tym jest dziwnego? Ten który ewentualnie pojedzie tym pasem zewnętrznym, najzwyczajniej w świecie ustępuje pierwszeństwa temu zjeżdżającemu (obojętnie którym pasem).
bac

Postprzez Cyberix » piątek 19 marca 2010, 18:41

Jak to co dziwnego? A od kiedy to będąc na rondzie na pasie wewnętrznym, kiedy chcesz zjechać z ronda masz pierwszeństwo nad pojazdem poruszającym się po rondzie po pasie zewnętrznym :shock: :?:

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Cyberix

Postprzez lith » piątek 19 marca 2010, 19:24

Jeżeli pasy są tak wymalowane to chyba od kiedy koło wynaleziono :P (wcześniej rond nie było)
lith

Postprzez Cyberix » piątek 19 marca 2010, 19:43

Ale chodzi o to, że na większości skrzyżowań o ruchu okrężnym pasy namalowane są normalnie, czyli tak:

Obrazek

a nie tak:

Obrazek

Myślę, że teraz widać różnicę, zwłaszcza dla poruszającego się po pasie wewnętrznym.
Cyberix

Postprzez oskbelfer » piątek 19 marca 2010, 20:07

Cyberix napisał(a):Konstrukcja o tyle ciekawa, że zjeżdżający z tego skrzyżowania jadący pasem wewnętrznym ma pierwszeństwo nad jadącym na wprost po pasie zewnętrznym (o ile można to nazwa pasem do jazdy na wprost - czyli wokół wyspy centralnej).

Swoją drogą, na pewno przed wjazdem są ustawione znaki C-12 ?

znaki i jeszcze raz znaki, albo normy wynikjące z prd :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez bac » piątek 19 marca 2010, 23:42

Ale chodzi o to, że na większości skrzyżowań o ruchu okrężnym pasy namalowane są normalnie, czyli tak:

A w jaki sposób zmienia to sytuację "nienormalnej mniejszości", której przedstawicielem jest omawiane rondo?
bac

Postprzez Cyberix » piątek 19 marca 2010, 23:50

Ojej... chodzi o to, że część kierowców jeździ na pamięć lub nie spodziewa się takiej organizacji ruchu (na takim nietypowym rondzie gdzie zjeżdżający ma pierwszeństwo), w związku z czym pomykając zewnętrznym pasem "na wprost", wymuszają pierwszeństwo tym z wewnętrznego pasa którzy chcą zjechać... i tyle.

Cyberix

Postprzez bac » sobota 20 marca 2010, 08:22

pomykając zewnętrznym pasem "na wprost", wymuszają pierwszeństwo tym z wewnętrznego pasa którzy chcą zjechać

W takiej sytuacji niezależnie od tego jak zostały pasy wymalowane, jadący na wprost (jak rozumiem z prawa na lewo) ustępują jadącym "od dołu" i zjeżdżającym z ronda "do góry" na wszystkich pasach.
bac

Postprzez Cyberix » sobota 20 marca 2010, 10:44

Ale ja nie pisze o "wjeżdżaniu" na rondo ale o "poruszaniu się na rondzie". Czyli oba pojazdy znajdują się już na rondzie. Jeden na pasie wewnętrznym drugi na pasie zewnętrznym.

Poprawiłem rysunki, pierwszy przypadek:
Obrazek

oraz drugi przypadek:
Obrazek

Chyba widać różnicę, prawda ??

Mnie tylko zastanawia, czy w drugim przypadku, przed tym skrzyżowaniem są znaki C-12. Pytanie nie jest bezzasadne, bo np. kiedyś w Krakowie było rondo Matecznego, i nadal to skrzyżowanie nazywa się rondo Matecznego ale... nie jest już rondem bo po ostatniej modernizacji nie ma znaków C-12 !

http://mapy.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=rondo+matecznego&sll=52.025459,19.204102&sspn=9.226966,18.830566&ie=UTF8&hq=&hnear=Rondo+Antoniego+Matecznego,+Krak%C3%B3w,+Ma%C5%82opolskie&ll=50.036292,19.940647&spn=0.001175,0.002299&t=k&z=19

Cyberix

Postprzez bac » sobota 20 marca 2010, 10:55

Napisałeś tak:

Konstrukcja o tyle ciekawa, że zjeżdżający z tego skrzyżowania jadący pasem wewnętrznym ma pierwszeństwo nad jadącym na wprost po pasie zewnętrznym

Tylko co masz na myśli pisząc "na wprost"? Jazdę na wprost przez skrzyżowanie (którym rondo jest) czy jazdę wokół wyspy?
bac

Postprzez Baranek » poniedziałek 22 marca 2010, 11:49

A ja nadal was pytam - bo nie odpowiedzieliście na moje pytanie - czy jadąc pasem wewnętrznym i zjeżdżając z ronda warto dawać (ze względów praktycznych) prawy kierunkowskaz. Bo ja daję - choć byc może jest to niezgodne z "literą" kodeksu....
Baranek

Postprzez BlueDevil » poniedziałek 22 marca 2010, 13:01

na rysunkach cyberixa fajnie widac dla czego z prawego pasa jezdzimy tylko w prawo lub na wprost przez skrzyzowanie, wtedy nie dochodzi do przecinania torow jazdy,
na pierwszym rysunku do kolizji moze dojsc jezeli jakis baranek zielonym autem bedzie wbrew przepisom jezdzil prawym pasem w lewo na skrzyzowaniu, czyli tutaj zewnetrznym prawym wokol wyspy
na drugim rysunku do kolizji moze dojsc jezeli jakis baranek jadac czerwonym pojazdem bedzie w prawo skrecal z lewego pasa na skrzyzowaniu lub drugi baranek jadac zielonym znowu bedzie z prawego pasa jechal w lewo na skrzyzowaniu objezdzajac wyspe skrajnym prawym

http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=ja ... tive=false

zobaczcie jak te dwie martwe strefy wyeliminowaly kolizje na tym rondzie, oczywiscie pod warunkiem ze kazdy stosuje sie do oznakowania poziomego na tym rondzie i nie proboje prawym pasem objezdzac wyspy
BlueDevil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze