zawodowe prawo jazdy kat C a badania lekarskie

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

zawodowe prawo jazdy kat C a badania lekarskie

Postprzez Pawel22 » wtorek 16 marca 2010, 21:27

mam prawo jazdy kat C kurs na przewóz rzeczy i badania psychologiczne, byłem dziś na rozmowie w sprawie pracy i pracodawca powiedział ok ale wspomniał jeszcze o ważnym badaniu lekarskim i tu moje pytanie gdyż takiego badania nie ma. jak się je robi? jaki lekarz to robi? czy zwykły rodzinny czy lekarz od medycyny pracy? nigdy nie pracowałem jako kierowca zawodowy wiec nie wiem, może mi ktoś to wytłumaczyć bardzo mi zależy na tej pracy. jak kiedyś pracowałem ale na innym stanowisku pracy to pracodawca dawał skierowanie do lekarza a tu na rozmowie przyszły szef się zapytał czy mam aktualne badania? o co chodzi?
Pawel22

Postprzez rafaello56 » środa 17 marca 2010, 17:39

poniewaz badania kierowców są kilkuetapowe to zapewne brakuje Ci orzeczenia lekarskiego , od kilku lek. Zawitaj do internisty i on powie Ci jakie badania masz zrobić i później z powrotem do niego , by wykonał swoją działkę badań wydał orzeczenieTo są Twoje badania i jak będziesz zmieniał pracodawcę to nic nie stoi na przeszkodzie byś wykorzystał je u innego o ile będą jeszcze ważne . I jeszcze badania wstępne, pracodawca i tak powinien Cię wysłać na badania na stanowisko pracy kierowcy u niego, ale przy zmianie miejsca pracy trzeba ponownie je wykonywać
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez Pawel22 » czwartek 18 marca 2010, 19:52

Dokładnie tak zrobiłem i mam to badanie ono jest podobno jako ciąg dalszy psychotestów, mam takie głupie pytanie a mianowicie załóżmy że rano zaczynam prace i kończę ją wieczorem i idę do domu rozumiem że tarczkę mam zabrać czy dobrze rozumiem? w firmie jest kilka aut i mogę innym jeździć jutro a tarczki są dla kierowców a nie dla samochodów. i teraz jak zaznaczyć pauze wtedy poprostu nic nie będzie w tachografie?
Pawel22

Postprzez tiromaniak » piątek 19 marca 2010, 18:47

Pawel22 napisał(a):...mam takie głupie pytanie a mianowicie załóżmy że rano zaczynam prace i kończę ją wieczorem i idę do domu rozumiem że tarczkę mam zabrać czy dobrze rozumiem? w firmie jest kilka aut i mogę innym jeździć jutro a tarczki są dla kierowców a nie dla samochodów. i teraz jak zaznaczyć pauze wtedy poprostu nic nie będzie w tachografie?

A czemu głupie?, nie wiesz pewnych rzeczy i starasz się się pogłębić swoją wiedzę - co w tym głupiego?

Zawsze po zakończeniu swojej pracy wyjmujesz tarczę i uzupełniasz na niej informacje końcowe. Wpisujesz miejsce zakończenia pracy, data i ilość kilometrów przejechanych. Na tylnej stronie powinieneś zaznaczyć cyfrowo godziny jazdy ( pracy ) i odpoczynku. Co kraj to obyczaj - ja wpisuje także kiedy miałem przerwę na obiad.

Tarczę po uzupełnieniu chowasz do plecaka i masz to zawsze przy sobie. Jeżeli innym jeździsz jutro - nowa tarcza, nowe informacje.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez bruno666 » piątek 19 marca 2010, 20:59

Pawel22 napisał(a):załóżmy że rano zaczynam prace i kończę ją wieczorem i idę do domu rozumiem że tarczkę mam zabrać czy dobrze rozumiem? w firmie jest kilka aut i mogę innym jeździć jutro [...] i teraz jak zaznaczyć pauze wtedy poprostu nic nie będzie w tachografie?

Tarczkę wyciągasz, wypisujesz miejsce, datę zakończenia i kilometry, a pauzę rysujesz na odwrocie.
...
bruno666

Postprzez tiromaniak » piątek 19 marca 2010, 21:27

Pamiętaj aby 28 takich tarczek ( dni ) mieć zawsze przy sobie. Inaczej zabulisz.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez rafaello56 » niedziela 21 marca 2010, 16:43

Jeszcze zaświadczenia o nieprowadzeniu pojazdu też są ważne, na weekendy jeśli nie jeździsz poza PL wystarczają żółte tarczki
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Powrót do Szkolenie kierowców