Zakaz skrętu w lewo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zakaz skrętu w lewo.

Postprzez Cyberix » środa 17 marca 2010, 13:46

Otóż mamy taki znak B21. Zakaz skrętu w lewo. Obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu. Dotyczy zatem tylko skrzyżowania.

Często jednak mamy do czynienia z sytuacją, kiedy znak ten postawiony jest w miejscy gdzie... nie ma skrzyżowania, np:
Obrazek
bowiem jak wiemy, wjazd do takiego obiektu jak stacja paliw, parking, sklep, itd. nie tworzy nam skrzyżowania.

Zatem, ustawiony w takiej sytuacji znak, jest bezwartościowy. Jedynym elementem, który zabraniałby skrętu w lewo jest znak poziomy, linia ciągła. Jednakże zwinny kierowca i tak mógłby skręcić w lewo nie przejeżdżając linii ciągłej, po prostu zjedzie wcześniej na lewy pas (zanim zacznie się linia ciągła), a następnie spokojnie skręci w lewo. Oczywiście manewr ten będzie mógł wykonać tylko w przypadku kiedy z naprzeciwka nic nie pojedzie, niemniej wydaje mi się, iż formalnie będzie to możliwe.

Co o tym sądzicie?
Cyberix

Re: Zakaz skrętu w lewo.

Postprzez cman » środa 17 marca 2010, 13:51

Cyberix napisał(a):Zatem, ustawiony w takiej sytuacji znak, jest bezwartościowy.

Dokładnie tak.

Cyberix napisał(a):Jedynym elementem, który zabraniałby skrętu w lewo jest znak poziomy, linia ciągła.

Jeszcze może być w takiej sytuacji, i właśnie powinien być, znak nakazu.
cman

Postprzez BOReK » środa 17 marca 2010, 13:57

Według mnie zwinny i sprytny kierowca zjedzie w pole gdy tylko zobaczy linię przerywaną na poboczu. Jeżdżąc poza drogą publiczną nie obowiązują go żadne przepisy, więc będzie mógł zrobić co mu się podoba, nieprawdaż? Ależ cwaną myśl wykoncypowałem!

Przepraszam, w jakiej sytuacji jest dopuszczone poruszanie się lewym pasem ruchu? Skoro mamy ruch prawostronny, to jeżeli nie wyprzedzamy innego pojazdu, to nie możemy wskoczyć na lewy pas. Chyba że jest to linia pojedyncza, która oddziela dwa pasy o tym samym kierunku ruchu i wtedy można sobie pas zmienić zawczasu.
BOReK

Postprzez BlueDevil » środa 17 marca 2010, 14:01

a skrecanie w lewo od osi jezdni dwukierunkowej
BlueDevil

Postprzez cman » środa 17 marca 2010, 14:08

No toć skręcałby od osi.
cman

Postprzez BlueDevil » środa 17 marca 2010, 14:23

gdyby pojechal tak jak zielony tor jazdy to by skrecal w lewo od lewej krawedzi jak na jednokierunkowej, o to mi chodzilo, czyli chyba nieprawidlowo

http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Ka ... tive=false

w punkcie A stoi zakaz skretu w prawo, jedziemy od gory
a po prawej za znakiem co mamy... wyjazd z parkingu podziemnego

zwroccie uwage na brazowy samochod i linie... podwujna ciagla
jak tutaj skrecic w lewo poprawnie?? jezdnia jednokierunkowa

widzicie pas do jazdy w lewo, duza strzalka na jezdni, nad pasem odmiana F ze strzalka prosto

wszystkie 3 kwiatki w obrebie 2.5 km od wordu
Ostatnio zmieniony środa 17 marca 2010, 14:46 przez BlueDevil, łącznie zmieniany 2 razy
BlueDevil

Postprzez Pawlisko7 » środa 17 marca 2010, 14:41

Cyberix napisał(a):Jedynym elementem, który zabraniałby skrętu w lewo jest znak poziomy, linia ciągła.

cman napisał(a):Jeszcze może być w takiej sytuacji, i właśnie powinien być, znak nakazu.

A co ze znakiem zakaz wjazdu. Gdyby był tam ustawiony to automatycznie zabraniałby skręcania w lewo.
Pawlisko7

Postprzez cman » środa 17 marca 2010, 14:50

BlueDevil napisał(a):gdyby pojechal tak jak zielony tor jazdy to by skrecal w lewo od lewej krawedzi jak na jednokierunkowej, o to mi chodzilo, czyli chyba nieprawidlowo

No ale przecież do środka jezdni też by się zbliżył, tyle że prawym bokiem samochodu, czego przepis nie precyzuje :wink:.

Pawlisko7 napisał(a):A co ze znakiem zakaz wjazdu. Gdyby był tam ustawiony to automatycznie zabraniałby skręcania w lewo.

No tyle, że w takich sytuacjach może być niedostatecznie widoczny z drogi, więc i tak generalnie powinny być stosowane nakazy jazdy prosto.
cman

Postprzez BOReK » środa 17 marca 2010, 17:48

Cman, teraz pojechałeś po bandzie z tym nieprecyzyjnym przepisem. Czyli co, mogę jechać samochodem na dwóch kołach bocznych? Żaden przepis chyba nie mówi, że wszystkie cztery koła pojazdu dwuśladowego musza dotykać jezdni. :D

Jak ktoś tu napisze, że przepisy nakazują jazdę bezpieczną, to odpowiadam z góry - no właśnie. Jak ktoś nie zrozumie, to później spróbuję wytłumaczyć już jak krowie na miedzy o co mi chodzi. Może się nie udać, bo pewnie rzeczy są dla mnie tak oczywiste jak oddychanie i trudno mi idzie ich objaśnianie.
BOReK

Postprzez cman » środa 17 marca 2010, 18:39

BOReK napisał(a):Cman, teraz pojechałeś po bandzie z tym nieprecyzyjnym przepisem.

Bo?

BOReK napisał(a):Czyli co, mogę jechać samochodem na dwóch kołach bocznych?

No (pomijając oczywiście art. 3, który mówi o wszystkim i o niczym).
cman

Postprzez BOReK » środa 17 marca 2010, 18:50

Pojechałeś, bo wszyscy (chyba) traktują jako naturalne to, że dojeżdżając do osi jezdni pojazd pozostaje w obrębie prawego pasa i nikt nie pomyślał, że żaden przepis tak nie mówi. ;)
BOReK

Postprzez lith » środa 17 marca 2010, 19:57

Pawlisko7 napisał(a):
A co ze znakiem zakaz wjazdu. Gdyby był tam ustawiony to automatycznie zabraniałby skręcania w lewo.

Ale Ci z przeciwka też by nie mogli wjechać ;]
lith

Postprzez sankila » środa 17 marca 2010, 21:03

BlueDevil

Oglądam te 3 zdjęcia i nigdzie nie widzę błędu.
1 - trudno coś powiedzieć o pierwszej fotce, bo nie widzę A.
2 - brązowy samochód jest na pasie do jazdy prosto; jadąc w lewo - ustawiłby się na lewym pasie.
3 - żeby skręcić w lewo, musisz dojechać do linii zatrzymania. A że od pasów masz po lewej ręce linię przerywaną, więc żebyś tam nie skręcił, nad pasami jest nakaz jazdy na wprost.
sankila

Postprzez BlueDevil » środa 17 marca 2010, 22:31

to Ty chyba nie masz pojecia o znakach drogowych

1. znak jest jak jedziesz od gory i widac wyjazd, 2 pasy na nich strzalki lewo lub prawo, nie wolno tam skrecac, bez tabliczki ze znak dotyczy wyjazdu z parkingu!! bez tej tabliczki znak obowiazuje na skrzyzowaniu, czyli tam gdzie jest luk drogi i wszyscy jada w prawo, sa do tego 2 pasy przeznaczone
2. ustawilby sie na lewym pasie?? przejezdzjac linie podwojna ciagla??
ktora nie ma prawa byc namalowana na jezdni jednokierunkowej rozdzielajac dwa pasy ruchu o tym samym kierunku!!
3. znak pionowy sprzeczny ze znakiem poziomym, jak jeden pas moze byc oznaczony poziomo ze jest do skretu w lewo a nad nim wisi uzupelnienie F ze jest do jazdy prosto??

dalej nie widzisz bledu??
BlueDevil

Postprzez piotrz » czwartek 18 marca 2010, 16:11

cman napisał(a):Jeszcze może być w takiej sytuacji, i właśnie powinien być, znak nakazu.

Rozumiem, że nakazu jazdy prosto. Ale ten znak chyba też dotyczy tylko skrzyżowania. Jeśli się mylę - poprawcie.
.
na stronie http://eti.agh.edu.pl/brd/znaki/mb21.html znalazłem coć takiego:
Znak nie zabrania skręcania lub zawracania na odcinku drogi pomiędzy znakiem a skrzyżowaniem, np. w celu wjechania do posesji lub na parking, chyba że zakaz skręcenia w lewo lub zawrócenia jest zabroniony przez wyznaczenie na jezdni linii ciągłej. Na ile jest to cytat z przepisów, a na ile interpretacja autora strony - nie wiem.

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
piotrz

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze