Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wojtek m » wtorek 16 marca 2010, 21:13

wiciu2 napisał(a):BlueDevil - nie zakładam że plac jest tak mały. Ale
Teraz odnośnie pyt o znak B-5 z tabliczką. To co zauważył BlueDevil to jak najbardziej jest debilne. Z tym, że czy B jest na pewno odpowiedzią dobrą? Przecież może być pojazd ciężarowy o DMC 2000 kg wraz z przyczepą lekką i wtedy zakaz ten nie będzie go dotyczyć. Ale może być z o DMC 3450 wraz z przyczepą lekka i wtedy zakaz ten będzie go dotyczyć.

Z odpowiedzi C wynika jasno, że zespół pojazdów przekracza 3,5 t

Panowie a co z odpowiedzią A, przecież tam nie ma napisane o jaką masę chodzi? Znak B-5 dot. dmc a tutaj nie wiemy czy dmc, czy masa własna, czy rzeczywista masa całkowita, myślę że tam jest dmc i dlatego będzie odp A gdyż pozostałe dwie nie pasują
Ostatnio zmieniony wtorek 16 marca 2010, 21:17 przez wojtek m, łącznie zmieniany 1 raz
wojtek m

Postprzez X_man » wtorek 16 marca 2010, 21:17

[/quote] dms zapewne chodzi o słowo egzaminem. Z tego co pamiętam było napisane egzaminowaniem. Ja to wkleiłem z innego testu. Stąd pewnie takie przejęzyczenie. Było na pewno AC i w arkuszu ocen mam tylko jedną taką pozycję i jest zaliczona za 3 pkt.[/quote]

Wiciu, coś mi się nie zgadza z tym 4. pytaniem. Kiedy cytowałeś pytania, to było za 1 pkt. Teraz piszesz, że było za 3 pkt. A najważniejsze: dlaczego tylko odpowiedzi AC? B jest zła? Pomieszczenie dla egzaminatorów niepotrzebne?
Mam wrażenie, że coś nam się w końcu pomieszało. Albo już nie kumam.... :wink:
X_man

Postprzez wojtek m » wtorek 16 marca 2010, 21:30

.

Podobna kwestia wyniknęła przy okazji takiego pytania:

Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym regulują zasady poruszania się po: za 3 pkt
a) drogach publicznych
b) w strefie zamieszkania obejmującej drogi publiczne i niepubliczne
c) drogach niepublicznych

Odnośnie tego pytnia myślę że odpowiedzi poprawne to A i B o czym mówi art 1 prd, natomiast odpowiedż C raczej nie gdyż mówi tylko o drogach niepublicznych a prd mówi że przepisy stosuje się również poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagroizenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu. czyli jest warunek kiedy się stosyje prd poza drogami publicznymi a w odpowiedzi tego warunku nie ma. dlatego A, B
wojtek m

Postprzez kopan » wtorek 16 marca 2010, 21:35

BlueDevil napisał(a):A czerwony
C zielony
nie sa sprzeczne??
jezeli nasze przepisy sa zgodne z konwencja to dla czego prawidlowe odp sa ze soba sprzeczne

Prawidłowe odpowiedzi są sprzeczne ze sobą - to wynika ze sprzeczności naszych przepisów z konwencją wiedeńską.

Zgodnie z naszymi przepisami (w tym przypadku )pierwszeństwo mają ci co zgodnie z konwencją pierwszeństwa nie mają.

Mówiłem że to zatrudne. :wink:
Podstawowa niezgodność naszych przepisów z konwencją.
Według tych tak a według tamtych siak.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 marca 2010, 21:39 przez kopan, łącznie zmieniany 1 raz
kopan

Postprzez wojtek m » wtorek 16 marca 2010, 21:37

Jadąc w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza kierujący powinien:
a) zachować szczególną ostrożność
b) dawać krótkotrwałe sygnały świetlne i dźwiękowe podczas wymijania
c) włączyć światła przeciwmgłowe tylne gdy widoczność jest mniejsza niż 50m (sens zachowany w 100%)

Odnośnie tego pytania myślę że odpowiedż A,
B odpada gdyż krótkotrwałe sygnały dżwiękowe tylko podczas mgły i to w trakcie wyprzedzania lub omijania,
C też raczej nie gdyż w pytaniu jest "powinien" czyli musi a w kodeksie "może"
wojtek m

Postprzez BasMar » wtorek 16 marca 2010, 23:56

wojtek m napisał(a):
wiciu2 napisał(a):BlueDevil - nie zakładam że plac jest tak mały. Ale
Teraz odnośnie pyt o znak B-5 z tabliczką. To co zauważył BlueDevil to jak najbardziej jest debilne. Z tym, że czy B jest na pewno odpowiedzią dobrą? Przecież może być pojazd ciężarowy o DMC 2000 kg wraz z przyczepą lekką i wtedy zakaz ten nie będzie go dotyczyć. Ale może być z o DMC 3450 wraz z przyczepą lekka i wtedy zakaz ten będzie go dotyczyć.

Z odpowiedzi C wynika jasno, że zespół pojazdów przekracza 3,5 t

Panowie a co z odpowiedzią A, przecież tam nie ma napisane o jaką masę chodzi? Znak B-5 dot. dmc a tutaj nie wiemy czy dmc, czy masa własna, czy rzeczywista masa całkowita, myślę że tam jest dmc i dlatego będzie odp A gdyż pozostałe dwie nie pasują

W odpowiedzi A sens był taki, że łączna ich masa nie przekracza 3,5 tony, więc nie ma znaczenia czy to będzie DMC czy rzeczywista.
Natomiast na 100 % błędne było zaznaczenie odpowiedzi A,B,C (ja tak zaznaczyłem). Wychodzi na to, że A,C.
BasMar

Postprzez wiciu2 » środa 17 marca 2010, 09:29

X_man napisał(a):
dms zapewne chodzi o słowo egzaminem. Z tego co pamiętam było napisane egzaminowaniem. Ja to wkleiłem z innego testu. Stąd pewnie takie przejęzyczenie. Było na pewno AC i w arkuszu ocen mam tylko jedną taką pozycję i jest zaliczona za 3 pkt.[/quote]

Wiciu, coś mi się nie zgadza z tym 4. pytaniem. Kiedy cytowałeś pytania, to było za 1 pkt. Teraz piszesz, że było za 3 pkt. A najważniejsze: dlaczego tylko odpowiedzi AC? B jest zła? Pomieszczenie dla egzaminatorów niepotrzebne?
Mam wrażenie, że coś nam się w końcu pomieszało. Albo już nie kumam.... :wink:[/quote]

X-man - tu masz rację, że coś musiałem z tą punktacją popierd....ć.
Ale ma być AC. Tym czym byłem mile zaskoczony na egzaminie weryfikacyjnym to, to jak są formułowane pytania i odpowiedzi. A są konkretne. Skoro wcześniej napisałem, że za 1 pkt to pewnie tak musiało być. Ja na świeżo po egzaminie spisywałem pytania potem porównałem je z tymi które mam w domu w innych testach i albo wklejałem na forum albo pisałem z ręki. :)
wiciu2

Postprzez Amadeus » środa 17 marca 2010, 10:41

No to zapodam jeszcze jedno pytanie.

Kolumna pieszych z wyłączeniem kolumny pieszych w wieku poniżej 10 lat (sens zachowany w 100%) skręcając w lewo:

a) powinna iść jak najbliżej prawej krawędzi jezdni
b) zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni na drodze jednokierunkowej
c) zbliżyć się do środka jezdni

Pytanie w zasadzie proste ale z doświadczenia wiem że na proste pytania jest najtrudniej odpowiadać, więc celowo nie wytłuszczam prawidłowej odpowiedzi.
Może się komuś przyda.
Amadeus

Postprzez wiciu2 » środa 17 marca 2010, 11:30

Tylko odp. A
wiciu2

Postprzez BlueDevil » środa 17 marca 2010, 12:21

A na pewno, slyszalem ze B tez ale bylo by to troche sprzeczne z A kodeks mowi co robic kierujacy pojazdem skrecajac... a nie kierujacy kolumna
BlueDevil

odp

Postprzez rusel » środa 17 marca 2010, 13:23

nie moge sie zdecydowac w ktora dyskusje sie włączyć taka burza myśli.......chyba przemilcze :roll: jesli ktos kto dopiero decyduje sie na kurs egzaminatora i czyta to co wypisujemy to moze mu sie zrobic niedobrze :D
rusel

Postprzez oskbelfer » środa 17 marca 2010, 13:32

brawo rusel - mam podobne odczucia :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Zawracanie na skrzyżowaniu

Postprzez tnc1007 » środa 17 marca 2010, 13:54

Pytanie o zawracanie, nie koniecznie w 100% dokładne.

Kierujący pojazdem poruszającym się drogą jedno-jezdniową dwukierunkową od dwóch pasach ruchu w każdym kierunku może zawrócić na skrzyżowaniu o ruchu niekierowanym, a wymiary pojazdu umożliwiają wykonanie tego manewru z dowolnego pasa ruchu oraz po spełnieniu wymogów nie stwarzania zagrożenia bezpieczeństwa ruchu na drodze i nie utrudniania ruchu:
a) z prawego pasa ruchu, gdy pasy ruchu są wyznaczone
b) z prawego pasa ruchu, gdy pasy ruchu nie są wyznaczone
c) tylko z lewego pasa ruchu.
tnc1007

Postprzez BlueDevil » środa 17 marca 2010, 15:04

odp C
BlueDevil

Postprzez dms » środa 17 marca 2010, 15:45

Kolumna pieszych z wyłączeniem kolumny pieszych w wieku poniżej 10 lat (sens zachowany w 100%) skręcając w lewo:

a) powinna iść jak najbliżej prawej krawędzi jezdni
b) zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni na drodze jednokierunkowej
c) zbliżyć się do środka jezdni

Odp A
dms

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów