Radio, wersja dla ubogich ;]

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Radio, wersja dla ubogich ;]

Postprzez lith » wtorek 16 marca 2010, 18:31

Moje radyjko umarło. (na oko starsze ode mnie :P) Potrzebny następca.

Moje wymagania dot. radyjka:

- co by nie prowokowało do zaopiekowania sie nim (to znaczy nie powinno być drogie i nie jakiejś znanej dobrej firmy)
-ale też nie wyglądało jak przełożone ze stjuningowanego golfa II :P
- posiadało czytnik karciochów pamięciochów
-ładnie grało (to znaczy audiofilem nie jestem, ale co by dźwięk był czysty nic mi tam nie szumiało... no po prostu co by sie przyjemnie słuchało, nawet po podkręceniu, a nie że mi basy charczeć zaczną czy coś)
-chociaż stwarzało pozory, solidności
-fajnie jakby nie było jakieś poorane w obsłudze... ale to juz jako bonus.
-no i DSP, albo cos w trym stylu mile widziane :P

Tak sobie przeglądam alledrogo, tyle, że wszystko wygląda prawie tak samo :P Może ktoś się orientuje które 'allegrowe marki' są przyzwoite?

Oczywiście kasowo im mniej tym lepiej (wiąże się z 'atrakcyjnością' dla ewentualnego 'znalazcy', a także z zawartością mojego portfela), ale też złomu nie che kupić.

Radio za 100-200 może robić już za radio czy najwyżej za atrapę? :P

Bo jak ta chińszczyzna do niczego sie nie nadaje to najwyżej zejdę z wymaganiami (czytnik :P) i poszukam w najuboższych modelach jakiś markowych.

edit:ort... i to taki walący po oczach... lepiej późno niż wcale :D
Ostatnio zmieniony niedziela 16 maja 2010, 00:31 przez lith, łącznie zmieniany 2 razy
lith

Postprzez marcij » wtorek 16 marca 2010, 20:57

nie znam sie , ale generalnie , moze lepiej kupic cos uzywanego , starszego ale markowego niz nowa chinszczyzne ? Powinno grac lepiej i dluzej , a i wyglad nie bedzie zbytni rzucal sie w oczy.
Obrazek
marcij

Postprzez lith » wtorek 16 marca 2010, 21:15

Używki raczej chciałbym uniknąć... się okaże jeszcze, że prawowity właściciel nic nie wie o sprzedaży jego radia, radio zablokowane, a panel dopasowany na oko od innej sztuki:)

Poza tym z tego co patrzyłęm to używki raczej nie mają SD... a bardzo podoba mi się tten bajer ;]

Po wstępnym przeszukaniu:

Tokai LAR-209

MANTA RS-4500

CANVA N-7601

Z czego jeżeli chodzi o firmy to mam doświadczenie tylko z mantą. Bo mam tej firmy w domu dvd (5-6 lat) i mp4 (~4 lata) i nie mam powodów do narzekań.
lith

Postprzez mti91 » wtorek 16 marca 2010, 21:37

http://www.allegro.pl/item951258917_hit ... pilot.html

a co powiecie o tym? chyba najtańsze a zarazem dużo osób kupuje i jaka bogata wersja :D
[size=75]20.10.2009 <3
ZDANE:D i to się liczy, nie za którym razem!
(10/26/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(10/29/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
: ))))[/size]Oj, dużo się od tego czasu zmieniło :)) I <3 Punto:D
mti91

Postprzez lith » wtorek 16 marca 2010, 21:52

Na to też patrzyłem... wizualnie mi się średnio podoba, nie mogę się doszukać DSP, a przesyłka kosztuje 50 zł (czyli jak podliczy się to nie tak znowu tanio). Ale oczywiście jak miał ktoś je w rękach/ widział je gdzieś w akcji to chętnie poczytam co o nim sądzi :)

Kolejne efekty przewalania złomu z allegro:
VoiceKraft VK 3530

Póki co najbardziej przekonuje mnie manta, bo:
-ma przejrzysty układ przycisków, bo ma ich niedużo, ale za to te, które uważam za przydatne: AF, DSP
-karciocha jest w środku i się nie ułamie- przy tych co mają z zewnątrz dojście zauważyłem, że karty się nie chowają do końca- bez sensu.
-kolor podświetlenia mi odpowiada :P i w ogóle wygląda normalnie
-przynajmniej na zdjęciach wygląda dość 'nierozpadająco się', czego nie można powiedzieć o sporej części tych allegrowych.
-mam manty w domu i jednak działają
-jako najwspanialsza funkcja nie jest opisywana regulacja głośności :P- efekt psychologiczny
lith

Postprzez miciu10 » czwartek 18 marca 2010, 15:55

Niedawno zakupiłem tanie <150zł radyjko z allegro. Gra na tyle dobrze, że przy moim dość słabo wyciszonym aucie i słabych głośnikach, nie słychać trzasków i szumów.
Jednak problemem było to, że zimą dwa razy przez weekend gdy auto stało rozładowało mi akumulator - było podłączone bezpośrednio i to mimo że zostawiałem go na standby, a później zdejmowałem również panel. Zmierzyłem pobór mocy i wyszło mi około 120mA, po odłączeniu spadło do 10mA. Pomogła dopiero mała przeróbka instalacji i teraz jest już ok, choć zastanawiałem się już nad wymianą aku. Dużym plusem jest możliwość słuchania z SD i USB na naszych dziurawych drogach, nie ma już problemu z przerwami gdy zacznie nami trząść. Z minusów jest jeszcze to, że nie znalazłem możliwości nawigowania między katalogami.
miciu10

Postprzez bac » czwartek 18 marca 2010, 15:56

Niedawno kupiłem radyjko firmy MEDION za 189 zł i od pół roku chodzi jak ta lala. Tego modelu (MD 81150) na allegro nie ma, ale jest on podobny do tego z linka poniżej
http://allegro.pl/item965408969_mega_wypas_ipod_sd_usb_aux_cd_mp3_medion.html.
Też zależało mi na odczycie kart pamięci i niskiej cenie, dlatego się zdecydowałem na to cudo i przyznam się, że za tę cenę spodziewałem się jakiegoś badziewia, a gdy rozpakowałem radio miło się zaskoczyłem jakością wykonania (i działaniem też).

Kilka uwag na temat tego modelu, które mogą (ale nie muszą) dotyczyć podobnych:

1. Radio czyta karty pamięci o pojemności do 1GB .
2. Jeśli chodzi o port USB, to radio nie czyta plików z odtwarzaczy mp3 (z normalnymi pendrive'ami nie ma problemów).
3. Warto kupić w sklepie, który nie będzie robił problemów z ewentualną realizacją gwarancji, bo po zakupie na allegro pisały do mnie dwie osoby, którym takie samo radio nie działało.
Ja kupowałem w tym sklepie i nie było żadnego problemu z wymianą radia. A wymieniałem, bo po podłączeniu mp3 (o czym wyżej) myślałem, że nie działało USB. Wymienili mi radyjko na nowe bez żadnych problemów mimo tego, że najwyraźniej nie było z nim nic nie tak.
bac

Postprzez lith » czwartek 18 marca 2010, 18:19

Zamówiłem tę mantę rs 4500. Jutro dojdzie to się przekonam na własnej skórze :D

Też spodobały mi się SD'ki jako świetna alternatywa dla CD'ków. Zgram sobie piosenki i będę je miał na stałe w radyjku- coś dograć/ usunąć- nie ma problemu.
lith

Postprzez qwer0 » czwartek 18 marca 2010, 19:56

Z czego jeżeli chodzi o firmy to mam doświadczenie tylko z mantą. Bo mam tej firmy w domu dvd (5-6 lat) i mp4 (~4 lata) i nie mam powodów do narzekań.

Jesli tak, to i z radyjka bedziesz zadowolony ;)
Dla przecietnego ucha nie bedzie zadnej roznicy miedzy taka manta, a sprzetem pro - a jak bedzie, to na pewno nie powiesz, ze ta roznica jest warta wydania znacznie wiekszej kaski ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » piątek 19 marca 2010, 18:02

Doszło, zamontowane działa. na szczęście to czego się spodziewałem, a nie to czego się obawiałem. Pierwsze wrażenie ok ;]
lith

Postprzez RaVaU » niedziela 16 maja 2010, 00:18

Proponuje kupić w Biedronce, sam mam i nie narzekam ! :)
6.11.2009 - Teoria +
Praktyka -
3.12.2009 - Praktyka +
Prawko moje :)
RaVaU

Postprzez 4est » poniedziałek 17 maja 2010, 18:57

Lepiej dołożyć 100zł i kupić coś konkretnego.
Jak to mówią szkłem du*y nie podetrze :grin2:
ŚMIERĆ ZAWSZE WSIADA RAZEM Z NAMI DO AUTA I CIERPLIWIE CZEKA
4est

Postprzez lith » poniedziałek 17 maja 2010, 19:07

Problem polega na tym, że za 100 zł więcej też jeszcze nic konkretnego nie kupisz...
lith

Postprzez 4est » środa 19 maja 2010, 11:45

COś konkretnego - miałem na myśli marke :wink:
W tamtym roku kupowałem Pioneera DEH - 1100 MP za 280 zł
wszystko nowe zapakowane, i wiem że troche pochodzi
ŚMIERĆ ZAWSZE WSIADA RAZEM Z NAMI DO AUTA I CIERPLIWIE CZEKA
4est

Postprzez lith » środa 19 maja 2010, 12:55

Rzeczywiście, mogłem wydać 2x więcej i mieć najniższy markowy model. Niestety nie posiada on karciochów pamięciochów (tak jak i 90%wyższych modeli)- czyli czegoś co mi się najbardziej w radyjkach samochodowych podoba :]. patrzyłem na takie radja też, ale nie miały one prakrtycznie nic oprócz loga co by skłaniało do wywalenia 2x więcej kasy.

(w nadprzeciętną bezawaryjność markowych nie wierzę :P)
lith

Następna strona

Powrót do Porady techniczne