Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BlueDevil » wtorek 16 marca 2010, 15:01

wiciu2 ciekawa rozkminka, zaklada ze word jest maly i plac sobie wyznaczyl... ale jestem w stanie uwierzyc w kazda odpowiedz z weryfikacji

basmar ja tez mialem takie pytanie ale o psa i abc poprawne, zwierzeta sie przewozi na zasadach przewozu ladunkow

Jeszcze jedno "moje" pytanie z Kalisza:

Znak B5 i pod nim tabliczka z masą 3,5 t. Znak ten:
a) nie dotyczy samochodu ciężarowego z przyczepą, o ile ich łączna masa nie przekracza 3,5 tony,
b) dotyczy samochodu ciężarowego o DMC poniżej 3,5 tony ciągnącego przyczepę lekką,
c) dotyczy samochodu ciężarowego o DMC poniżej 3,5 tony ciągnącego przyczepę o DMC 2 ton

juz samo pytanie debilne, sam znak B5 to juz ograniczenie do 3.5t a ta tabliczka zmieni chyba to ze bedzie dotyczyl zespolu,

ja zaczne
:wink: ABC
BlueDevil

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 15:18

BlueDevil - nie zakładam że plac jest tak mały. Ale niejednokrotnie na tym samym pasie przeprowadza się egzaminy na kat C oraz C+E (np. WORD Wrocław, Leszno). Więc dlaczego by nie zorganizować na jednym pasie również kat B?
No ale to tylko czysto hipotetycznie. Skoro instrukcja nie zabrania, to znaczy, że można.

Teraz odnośnie pyt o znak B-5 z tabliczką. To co zauważył BlueDevil to jak najbardziej jest debilne. Z tym, że czy B jest na pewno odpowiedzią dobrą? Przecież może być pojazd ciężarowy o DMC 2000 kg wraz z przyczepą lekką i wtedy zakaz ten nie będzie go dotyczyć. Ale może być z o DMC 3450 wraz z przyczepą lekka i wtedy zakaz ten będzie go dotyczyć.

Z odpowiedzi C wynika jasno, że zespół pojazdów przekracza 3,5 t
wiciu2

Postprzez oskbelfer » wtorek 16 marca 2010, 15:29

wiciu2 napisał(a):Ja bym odpowiedział AC

ja odpowiadam podobnie jak wiciu2 czyli AC
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » wtorek 16 marca 2010, 15:52

myslalem ze bedzie wieksza dyskusja na ten temat...

a co z tym...??

kopan napisał(a):Pytanie egzamin Tarnów luty 2010
W tej sytuacji :arrow: Obrazek pierwszeństwo przejazdu ma:

a) pojazd zawracający - czerwony
b) pojazd skręcający w prawo - zielony
c) zgodnie z przepisami zawartymi w Konwencji wiedeńskiej pojazd skręcający w prawo (zielony) ma pierwszeństwo.
BlueDevil

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 16:09

Ja bym zaznaczył tylko B.
Dlatego, że pytanie dotyczy konkretnej sytuacji. Pierwszeństwo w tym przypadku określają sygnały drogowe.
Konwencja Wiedeńska z 68 roku wyznacza pewne ramy w oparciu, o które tworzy się prawo ruchu drogowego danego Pastwa, które je ratyfikowało.
wiciu2

Postprzez Amadeus » wtorek 16 marca 2010, 16:28

Witam

Pozwolę sobie zabrać głos w kwestii pytania o ilość pachołków

Wiciu2 napisał:
"...A dlaczego co najmniej 5 na linii wewnętrznej jest prawidłowa? A no dlatego, że analogicznie w pasie ruchu dla kat C+E może być wyznaczony pas ruchu na kat C który jest węższy i wynosi 3,5 metra. a więc linia wewnętrzna będzie miała tych pachołków 5. I znowu w zależności na jaką kategorię będzie zaplanowany egzamin to tych pachołków będzie co najmniej 5 na linii wewnętrznej."

Nie jestem do końca przekonany czy to przypadkiem nie jest zbyt daleko idąca interpretacja.
Egzamin dotyczy kategorii B, B+E, T[/quote]
Amadeus

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 16:43

Amadeus napisał(a):Witam

Pozwolę sobie zabrać głos w kwestii pytania o ilość pachołków

Wiciu2 napisał:
"...A dlaczego co najmniej 5 na linii wewnętrznej jest prawidłowa? A no dlatego, że analogicznie w pasie ruchu dla kat C+E może być wyznaczony pas ruchu na kat C który jest węższy i wynosi 3,5 metra. a więc linia wewnętrzna będzie miała tych pachołków 5. I znowu w zależności na jaką kategorię będzie zaplanowany egzamin to tych pachołków będzie co najmniej 5 na linii wewnętrznej."

Nie jestem do końca przekonany czy to przypadkiem nie jest zbyt daleko idąca interpretacja.
Egzamin dotyczy kategorii B, B+E, T

Ale w pytaniu nie jest sprecyzowana kategoria o jaką chodzi. Tylko ogólnie, a więc zapis wynikający z instrukcji dotyczący ilości pachołków. Stąd taka a nie inna interpretacja. Nie twierdzę, że na pewno tak jest. Ale tak by wynikało z przepisów.
Gdyby przyjąć Twoją wersję to odpowiedź prawidłowa była by tylko 1. Czyli co najmniej 5 pachołków na linii zewnętrznej. Tak naprawdę nikt nie wie o co dokładnie chodzi osobie układającej takie pytanie.
wiciu2

Postprzez Amadeus » wtorek 16 marca 2010, 17:00

Co do pytania 17 też nie jestem przekonany.

17. Kierujący widząc czerwone światło migające lub dwa czerwone światła na przemian migające musi:
b) Zatrzymać się przed sygnalizatorem;
c) Czekać, aż zgasną światła:
d) Po upewnieniu się o możliwości przejazdu przejechać z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Traktując to pytanie literalnie (jeśli jest prawidłowo zapamiętane) to moim zdaniem tylko odpowiedź B jest prawidlowa.

§ 98. 5. Sygnał czerwony migający lub dwa na przemian migające sygnały czerwone oznaczają zakaz
wjazdu za sygnalizator lub inne urządzenie nadające te sygnały.
§ 99. 1. Zatrzymanie pojazdu wynikające z nadawanego sygnału powinno nastąpić przed linią
zatrzymania,
a w razie jej braku - przed sygnalizatorem.

Kierującu nie musi się zatrzymać przed sygnalizatorem.

Podobna kwestia wyniknęła przy okazji takiego pytania:

Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym regulują zasady poruszania się po: za 3 pkt
a) drogach publicznych
b) w strefie zamieszkania obejmującej drogi publiczne i niepubliczne
c) drogach niepublicznych

oraz takiego

Jadąc w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza kierujący powinien:
a) zachować szczególną ostrożność
b) dawać krótkotrwałe sygnały świetlne i dźwiękowe podczas wymijania
c) włączyć światła przeciwmgłowe tylne gdy widoczność jest mniejsza niż 50m (sens zachowany w 100%)

P.S.
Proszę nie traktować moich uwag jako wymądrzanie się. Staram się tylko wyrobić sobie osąd odnośnie podejścia do testu.
Amadeus

Postprzez dms » wtorek 16 marca 2010, 17:04

odpowiedź w pytaniu 4 - zastanawia mnie czy niewystępuje tutaj jakś "gra słów"

zerknijcie do 217 paragraf 16 pkt b oraz do załacznika 5 par 2 pkt 2.

węszę tutaj podstęp - może wiciu ustosunkuje się do tego

wiciu pamiętasz prawidłowe odpowiedzi na to pytanie?
dms

Postprzez kopan » wtorek 16 marca 2010, 17:11

Odnośnie ilości pachołków.

Odpowiedź co najmniej oznacza że od iluś do nieskończoności.

Więc odp b i c odpada.
Pozostaje a) siedmioma pachołkami.......
Ostatnio zmieniony wtorek 16 marca 2010, 17:23 przez kopan, łącznie zmieniany 1 raz
kopan

Postprzez kopan » wtorek 16 marca 2010, 17:21

BlueDevil napisał(a):myslalem ze bedzie wieksza dyskusja na ten temat...

a co z tym...??

kopan napisał(a):Pytanie egzamin Tarnów luty 2010
W tej sytuacji :arrow: Obrazek pierwszeństwo przejazdu ma:

a) pojazd zawracający - czerwony
b) pojazd skręcający w prawo - zielony
c) zgodnie z przepisami zawartymi w Konwencji wiedeńskiej pojazd skręcający w prawo (zielony) ma pierwszeństwo.

To pytanie jest zatrudne dla kandydatów na egzaminatorów.

Prawidłowe odpowiedzi to a) , c)

Wiciu konwencja zawiera pewne przepisy, nasze przepisy powinny być zgodne z tymi z konwencji.
kopan

Postprzez BlueDevil » wtorek 16 marca 2010, 18:03

A czerwony
C zielony
nie sa sprzeczne??
jezeli nasze przepisy sa zgodne z konwencja to dla czego prawidlowe odp sa ze soba sprzeczne
BlueDevil

Postprzez oskbelfer » wtorek 16 marca 2010, 18:09

bo pytanie to wymyślił kopan podobnie jak odpowiedzi do tego pytania.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez wiciu2 » wtorek 16 marca 2010, 18:16

Kopan. Odnośnie pachołków to na 100% się mylisz. Wiem bo byłem na egzaminie weryfikacyjnym i rozmawialiśmy odnośnie tego pytania i odpowiedzi. Poza tym wyjaśniłem dlaczego nie 7. Literalnie podchodząc do tego pytania czyli LINIE wyznaczające pas ruchu. Skoro linie to nie linia a jeśli tak to nie uzupełnione 7 pachołkami tylko 16! I na pewno kolega miał zaznaczoną odpowiedź A i była to odpowiedź BŁĘDNA!!! Więc sorry, ale nie masz racji. A słowo co najmniej 5 nie musi oznaczać nieskończoności.

Owszem wiem, że nasze przepisy powinny być zgodne z Konwencją. Ale jak sam wiesz nie do końca tak jest. Poza tym na weryfikacji nie ma takich pytań.

dms zapewne chodzi o słowo egzaminem. Z tego co pamiętam było napisane egzaminowaniem. Ja to wkleiłem z innego testu. Stąd pewnie takie przejęzyczenie. Było na pewno AC i w arkuszu ocen mam tylko jedną taką pozycję i jest zaliczona za 3 pkt.
wiciu2

Postprzez wojtek m » wtorek 16 marca 2010, 20:34

[quote="wiciu2"]oskbelfer idziesz dobrym tropem.
Wszyscy się skupiają na kategorii B bo tego dotyczy zakres egzaminu jeśli ktoś ubiega się o uprawnienia do egzaminowania na kategorię B.
Ale zapominają, że zakres egzaminu odnosi się również do kategorii B1, B+E oraz T.

Panowie myślę ze w pyt. 9 odnośnie pachołków to jednak będzie odpowiedż B i C. Tabela nr 9 z 217-ski pokazuje, że na zewnętrznych jak i wewnętrzntych liniach pasa manewrowego może być 5 lub siedem pachołków, zależnie od kategorii prawa jazdy (B-7, B+E - 5), innej możliwości niem a. jeżeli w pytaniu nie została określona kategoria prawa jazdy , to znaczy, że musi byc co najmniej 5 (B+E) a przy B-7 czyli więcej niż 5. Tak czy tak aby jakikolwiek egzamin się odbył na pasie ruchu musi być minimum 5. i chyba to autor miał na myśli.
A teraz moje pytanie,
Podczas przeprowadzania egzaminu państwowego w sali egzaminacyjnej mogą przebywać
a) kandydaci na egzamiantrów wraz z wykłądowcą w ramach szkoleń
b) egzaminator koordynujący
C) dyrektor ośrodka egzaminowania lub osoba upoważniona przez niego.
Wg mnie odp A, nie wiem ci z C, gdyż w 217-tce jest dyrektor ośrodka i osoba upoważniona przez niego a tutaj jest lub. jak to traktować?
wojtek m

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów