Czy należy w tym przypadku używać kierunkowskaz? (Znak T-6?)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez szerszon » czwartek 11 marca 2010, 17:41

Mając znak T-6 sygnalizowałbym.Dlaczego ? Niech sie towarzystwo przyzwyczaja,bo tu nie wrzucę kierunku to i gdzie indziej też nie,bo po co,przecież jadę drogą z pierszeństwem...
szerszon

Postprzez Jadzia38xx » czwartek 11 marca 2010, 18:00

tristan napisał(a):No nie ważne. Skręcając w lewo masz bardzo silny skręt, który musisz sygnalizować. W prawo jedziesz po lekkim łuku. Ale jeśli to kłopot dla Ciebie, to sygnalizuj. Nie ma tam odjazdu w prawo, więc nie zmylisz.

No ale właśnie to jest takie gadanie, chcesz to włącz nie chcesz to nie, a mi chodzi jak to w tym przypadku wygląda z punktu prawa i czy jeśli nie włączymy kierunkowskazu jadąc i w jedna stronę i w druga to czy możemy dostać mandat?

Ja tam jeszcze nigdy nie widziałam aby ktoś włączył kierunkowskaz...
Jadzia38xx

Postprzez tristan » czwartek 11 marca 2010, 18:10

No więc niestety tak jak to w prawie, zwłaszcza drogowym, bywa nie da się tu powiedzieć jednoznacznie. Skręt jest na tyle lekki na tyle łukowaty, że trzeba użyć mózgu, a nie algorytmu komputerowego. Trzeba samemu oszacować na ile jest to w prawo. Wg cmana wcale, wg mnie pół na pół, a wg szerszenia całkiem w prawo.

Na szczęście, rozbieżności w tym zakresie nie rzutują na bezpieczeństwo ani na wygodę.

Niestety tak już to jest w życiu, że nie na wszystko są idealne rozwiązania jednoznaczne.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Jadzia38xx » czwartek 11 marca 2010, 18:37

Upsssss...
Ja jednak trochę źle podałam ten znak...
Ta droga boczna jednak nie idzie na wprost drogi z pierwszeństwem a znak wygląda dokładnie tak:

Co o tym myślicie teraz?

Obrazek
Jadzia38xx

Postprzez tristan » czwartek 11 marca 2010, 19:34

Nadal to samo jeśli chodzi o od góry. Od dołu w prawo jak jedziesz w cienką, a w lewo jak jedziesz grubą.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Amos » piątek 12 marca 2010, 13:30

Jadąc główną nie trzeba używać kierunkowskazów, przecież to tylko lekki łuk, a nie rozjazd dwóch dróg.
Zaś zjeżdżając w boczną, jak najbardziej sygnalizujemy.
Tam powinny być znaki A-6b i A-6c, a nie T-6...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze