Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Pajejek » środa 10 marca 2010, 15:52

BlueDevil napisał(a):pojazd w odb B jest pojazdem uprzywilejowanym TAK jest nim
A zatem odpowiedź B jest zdaniem prawdziwym. Bo jeśli jest pojazdem uprzywilejowanym to może
nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez dms » środa 10 marca 2010, 17:10

Również uważam że odp B jest prawdziwa. Idąc tym tokiem rozumowania zastanawia mnie także pytanie 5:
5. Po zakończonym egzaminie praktycznym egzaminator:
a) wpisać komentarz w przypadku nie odbycia się egzaminu z winy osoby
egzaminowanej
b) unieważnić egzamin
c) wydrukować arkusz odpowiedzi jeśli kandydat uzyskał wynik pozytywny

Według mnie odp c jest prawidłowa, drukujemy jeśli wynik jest pozytywny, drukujemy również jeśli jest negatywny, jedno nie wyklucza drugiego. Chyba że w tym pytaniu chodzi o samą możliwość drukowania czegokolwiek przez egzaminatora.
dms

Postprzez BlueDevil » środa 10 marca 2010, 19:29

5. Po zakończonym egzaminie praktycznym egzaminator:
a) wpisać komentarz w przypadku nie odbycia się egzaminu z winy osoby
egzaminowanej
b) unieważnić egzamin
c) wydrukować arkusz odpowiedzi jeśli kandydat uzyskał wynik pozytywny

jesli na to pytanie C jest poprwane to gartulacje, drukuje po praktycznym...?? i to jeszcze jezeli wynik jest P??

ostatni raz tlumacze dla czego odb B w pytaniu o pojazd jest bledna

pojazd nr 1. ma wlaczony syg dzwiekowy, swietlny i swiatla mijania - jest uprzywilejowany, niestosuje sie ....
pojazd nr 2 ma wlaczony syg dzwiekowy, swietlny i swiatla drogowe - jest uprzywilejowany, nie stosuje sie ...

czy pojazd nr 1 i 2 moga nie stosowac sie do ....
TAK moga sie nie stosowac

czy pojazd 1 moze zmienic swiatla na drogowe??
tak, dalej sie nie stosuje
czy pojazd nr 2 moze zmienic swiatla na mijania??

pytanie nie dotyczy czy taki a owaki pojazd moze sie nie stosowac, tylko pod jakim warunkiem sie moze nie stosowac, a kodeks wymienia 3
-syg dzwiekowy
-syg swietlny
-swiatla mijania lub drogowe

to tak jak z pytaniem o drukowanie arkusza, jesli jest P to drukuje...
uwazacie ze taka odp jest poprawna?? czemu nie, przeciez drukuje jak jest P, tylko ze jak jest N to tez drukuje,
warunkiem drukowania jest prosba wyrazona przez zdajacego, a nie wynik
BlueDevil

Postprzez dms » środa 10 marca 2010, 20:06

Nie przeczytałem dokładnie pytania, dzięki za wyjaśnienie. Jednak jeżeli pytanie dotyczyłoby egz teoretycznego to uważam że odp c jest poprawna. Jest to dość odważna polemika z mojej strony, ty zdałeś za pierwszym razem, ja mam weryfikacje w maju, ale na kursie uczyli nas żeby nie rozwijać odpowiedzi tzn. jeśli pozytywny to drukuje, (nieistotne co robi jeśli negatywny), jeśli ma włączone mijania i wysyła sygnał to może sie nie stosować, koniec kropka :)
dms

Postprzez BlueDevil » środa 10 marca 2010, 22:03

i tak C by nie bylo by poprawne, tylko A dalej, pytanie brzmi co robi egzaminator po zakonczonym egzaminie, drukuje ale tylko jesli ktos sie upomni, nie robi tego zawsze, w dodatku taka konstrukcja odp C oznacza, ze robi to tylko gdy ktos ma P
BlueDevil

Postprzez Pajejek » środa 10 marca 2010, 22:09

BlueDevil napisał(a):pytanie nie dotyczy czy taki a owaki pojazd moze sie nie stosowac, tylko pod jakim warunkiem sie moze nie stosowac, a kodeks wymienia 3
-syg dzwiekowy
-syg swietlny
Tylko w pytaniu nie ma słowa o warunkach, o których piszesz. Słowo "warunek" dotyczy szczególnej ostrożności. W odpowiedzi B jest słowo "jeśli" i tak naprawdę ono jest kluczem. Bo jeśli jedzie na takich a takich światłach i sygnałach to jest pojazdem uprzywilejowanym i koniec.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez wojtek m » środa 10 marca 2010, 22:09

BlueDevil napisał(a):5.
ostatni raz tlumacze dla czego odb B w pytaniu o pojazd jest bledna

pojazd nr 1. ma wlaczony syg dzwiekowy, swietlny i swiatla mijania - jest uprzywilejowany, niestosuje sie ....
pojazd nr 2 ma wlaczony syg dzwiekowy, swietlny i swiatla drogowe - jest uprzywilejowany, nie stosuje sie ...

czy pojazd nr 1 i 2 moga nie stosowac sie do ....
TAK moga sie nie stosowac

czy pojazd 1 moze zmienic swiatla na drogowe??
czy pojazd nr 2 moze zmienic swiatla na mijania??

pytanie nie dotyczy czy taki a owaki pojazd moze sie nie stosowac, tylko pod jakim warunkiem sie moze nie stosowac, a kodeks wymienia 3
-syg dzwiekowy
-syg swietlny

to tak jak z pytaniem o drukowanie arkusza, jesli jest P to drukuje...
uwazacie ze taka odp jest poprawna?? czemu nie, przeciez drukuje jak jest P, tylko ze jak jest N to tez drukuje,
warunkiem drukowania jest prosba wyrazona przez zdajacego, a nie wynik

pozwolisz po kolei odnośnie pojazdu uprzywilejowanego
aby kierujący pojazdmeu uprzywilejowanym mógł nie stosować się do prd musi spełnić trzy warunki
-uczestniczyć w odpowiedniej akcji
-wysyłać jednocześnie sygnał dźwiękowy i świetlny , po zatzrymaniu nie wymaga się sygnału dźwiękowego
-w pojeżdzie właczone są światła drogowe lub mijania

Zgodnie z tym tylko odp. B spełnia te trzy kryteria, odp C nie spełnia gdyż jest tu mowa tylko o sygnale świetlnym a nie mowy o światłach. czy pojazd uprzywilejowany może po zatrzymaniu używać tylko sygnałuświetlnego bez świateł mijania lub drogowych? chyba raczej nie . dlatego uważam że odp. B jest prawidłowa.
wojtek m

Postprzez Pajejek » środa 10 marca 2010, 22:17

wojtek m napisał(a):odp C nie spełnia gdyż jest tu mowa tylko o sygnale świetlnym a nie mowy o światłach. czy pojazd uprzywilejowany może po zatrzymaniu używać tylko sygnałuświetlnego bez świateł mijania lub drogowych? chyba raczej nie . dlatego uważam że odp. B jest prawidłowa.
No i z tym trzeba się zgodzić.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez oskbelfer » środa 10 marca 2010, 22:48

scorpio44 napisał(a):BlueDevil ==> zastanawiam się, jak zdałeś egzamin teoretyczny na prawo jazdy. :) Kierując się taką logiką, popełniłbyś masę błędów.

no właśnie blue - podobnie jak scorpio zastanawiam się czy masz wogóle prawko :) ??
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Re: odp

Postprzez oskbelfer » środa 10 marca 2010, 22:58

rusel napisał(a):oskbelfer wiem ze niczemu nie dowodzi, niczemu nie zaprzecza, niczego w tym temacie nie stwierdzam na 100% bo nie mam pewnosci,
szkoda tylko ze to pytanie ciagle pojawia sie na egzaminie, wszyscy nad tym dyskutuja i nikt nie jest w stanie potwierdzic jaka jest ostateczna odpowiedz i to denerwuje....

rusel - ja mogę Ci napisać że odp A jest prawidłowa ponieważ pytanie to występuje w bazie na C oraz D - skąd wiem - ano zdawało się na w/w kategorie, byli goscie którzy to pytanko mieli :) i wiedzą co mówią :). Oby tylko takie pytanko wylosował na weryfikacji CD to będę bardzo zadowolony.
oskbelfer

Postprzez BlueDevil » środa 10 marca 2010, 23:14

to spoko, bo ja to pytanie juz wylosowalem i zaznaczylem BC i mialem za nie PLUS, jesli uwazaz ze ze swoja wiedza nie powinienem nawet miec prawa jazdy to tez fajnie, moze jak juz skoncze kurs na B to bede u ciebie zdawal, zeby tylko nie bylo mokrej nawierzchni bo auto z abs moze na niej nie zachamowac
BlueDevil

odp

Postprzez rusel » środa 10 marca 2010, 23:19

Oskbelfer skoro tak bylo to przyjmuje to do wiadomosci :wink:
rusel

Postprzez oskbelfer » środa 10 marca 2010, 23:29

rusel - ani Ciebie ani mnie tak naprawdę to pytanie nie grzeje - bo weryfikacje mamy za sobą :) czy jest sens pisać głupoty - w naszym przypadku - za bardzo nie :)

Natomiast jedno zdanie do blue - podyskutujemy konkretniej - jak będziesz weryfikował się na CD :)
oskbelfer

Postprzez kopan » środa 10 marca 2010, 23:43

A takie pytanko

Obrazek.

Na przystanku na pasie ruchu stoi autobus komunikacji miejskiej ludzie wysiadają.
Pojazd egzaminacyjny omija autobus przekraczając linię podwójną ciągłą – nie przekraczając linii ominąć się nie da.

a) W tej sytuacji egzamin zostaje przerwany.

b) Nie jest to błędem jeśli omijający nie utrudnił nikomu ruchu.

c) Jest to zadanie egzaminacyjne z programu jazda w ruchu drogowym.
kopan

Postprzez Billon » czwartek 11 marca 2010, 10:22

Odp. A na pewno, co do odp. C znowu zbyt ogólnie, jest zadanie przejazd obok przystanków, pojazd na obrazku właśnie je realizuje czy poprawnie to już inna kwestia. Tak samo mamy zadanie omijania które również jest realizowane, idąc tym tokiem można powiedzieć że realizowane jest również zadanie jazda drogami dwukierunkowymi wiec wg mnie C również poprawna.
Billon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów