Pierwszeństwo kto tu ma

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo kto tu ma

Postprzez gustafson » sobota 06 marca 2010, 17:51

Witam
Mam problem z tym oto skrzyżowaniem [http://www.autocentrum.pl/pic.php?file=1267889011.61.jpg] kto tu ma pierwszeństwo. Wydaje mi się że pojazd który stoi pod znakiem stop skręci pierwszy dopiero potem pojedzie ten drugi czy dobrze mi się zdaje? :( Bo miałem już nieprzyjemną sytuacje na tej krzyżowce ja jechałem jak ten z pod znaku stop i bylem pewien że ma pierwszeństwo przed tym drugim i o mało nie doszło do stłuczki , i nie wiem kto miał racje ?
gustafson

Postprzez Mbuska » sobota 06 marca 2010, 18:03

Mi się wydaje, że ten co nie ma stopu jako pierwszy, ale nie jestem pewna.
Mbuska

Postprzez ella » sobota 06 marca 2010, 18:38

Wydaje mi się że pojazd który stoi pod znakiem stop skręci pierwszy dopiero potem pojedzie ten drugi czy dobrze mi się zdaje?

Dobrze ci się wydaje
ella
Moderator

A7, a B-20

Postprzez mr_ryba » niedziela 07 marca 2010, 00:46

Znak B-20 (STOP) oznacza ZAKAZ wjazdu na skrzyżowanie bez uprzedniego ZATRZYMANIA się przed skrzyżowaniem (gdzie to już inna sprawa) i przepuszczenia pojazdów będących na drogach z pierwszeństwem. Pierwszeństwo to, regulują w tym przypadku znaki (D1) oraz:

Kodeks drogowy:
Art. 25.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Łopatologicznie i totalnie upraszczając: znak B20 = A7 ale z b.ważnym bonusem tzn. ZAKAZUJE przejazdu przez skrzyżowanie bez uprzedniego zatrzymania i ustąpienia pierwszeństwa komu trzeba, a komu trzeba, to już ustalają konkretnie inne znaki (D1 + T6c/d) albo przepisy.

Niestety niektórzy kierowcy błędnie wyciągają wnioski jakoby znak STOP wymagał ustąpienia pierwszeństwa WSZYSTKIM pojazdom nadjeżdżającym z KAŻDEJ strony skrzyżowania.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem Twoje obawy. Pozdrawiam

PS: Ciekawe jak odpowiednie służby uzasadniłyby ustawienie znaku B-20 razem z A7 na jednym słupku ... :roll:
Ostatnio zmieniony niedziela 07 marca 2010, 00:56 przez mr_ryba, łącznie zmieniany 1 raz
mr_ryba

Postprzez Spoxter » niedziela 07 marca 2010, 00:47

Stop masz tam postawiony z jakiś względów (np. ograniczona widoczność skrzyżowania przez jakieś budynki) a znak ustąp pierwszeństwa bo droga poprzeczna jest drogą z pierwszeństwem. Reszta bez zmian. Znak stopu nic tutaj nie wnosi poza tym że musisz się zatrzymać do zera i rozglądnąć. Jadący (bez stopu) skręcając w swoje lewo ma cię po prawej stronie, więc jedziesz pierwszy. :wink:
Obrazek
Spoxter

Postprzez bruno666 » niedziela 07 marca 2010, 13:18

Ja bym napisał, że pod względem rozpatrywania pierwszeństwa B-20 = A-7. Różnice między tymi znakami tkwią gdzie indziej, nie w pierwszeństwie przejazdu.
...
bruno666

Postprzez Cyberix » niedziela 07 marca 2010, 15:10

bruno666 napisał(a):Ja bym napisał, że pod względem rozpatrywania pierwszeństwa B-20 = A-7. Różnice między tymi znakami tkwią gdzie indziej, nie w pierwszeństwie przejazdu.

Dokładnie tak jak napisałeś.

Lektura tutaj http://eti.agh.edu.pl/brd/znaki/ma7.html oraz tutaj http://eti.agh.edu.pl/brd/znaki/mb20.html.

I dodatkowo: Oba pojazdy są na równoważnych drogach zatem kierujący pojazdem ustępuje pierwszeństwa (cytuje): "Skręcając w lewo - wszystkim pojazdom nadjeżdżającym z przeciwka jadącym na wprost lub skręcającym w prawo".

PS. Powyższa zasada nie dotyczy tramwaju, który na równorzędnych drogach ma pierwszeństwo niezależnie od której strony nadjeżdża. Ewentualnie można dodać jeszcze wyjątek dotyczący ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi uprzywilejowanemu...
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze