Kwalifikacja wstępna - Obecnie na kat. D, wkrótce i kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Towro » czwartek 04 marca 2010, 22:48

Dzięki wielkie. Tak tam nadal robie kurs na istruktora, ale to mi troche otwiera oczy. Dzieki jeszcze raz za oszczedzone 700zł!
Tomasz

Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
Towro

Postprzez mk61 » czwartek 04 marca 2010, 23:45

Walp napisał(a):No to załóżmy, że zrobiłeś KW, uzyskałeś uprawnienia na 5 lat i przez ten czas pracowałeś. Potem zrobiłeś sobie 3 lata przerwy, uprawnienia wygasły a po tych 3 latach znowu zachciało ci się pracować. Idziesz więc na szkolenie okresowe, robisz badania lekarskie i psychotechniczne i z tymi trzema papierami (świadectwo kwalifikacji zawodowej, orzeczenie lekarskie, orzeczenie psychologiczne + zdjęcie + opłata za wydanie PJ) idziesz do wydziału komunikacji wymienić prawko na nowe i będziesz miał kolejne 5 lat uprawnień.

Kiedy to ja nie chcę już pracować jako kierowca wykonujący transport drogowy, tylko chcę swoim prywatnym kempingiem jeździć... :roll:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Walp » piątek 05 marca 2010, 22:22

Art. 39a pkt 3 pkt 9 mówi, że kwalifikacji wstępnej ani szkolenia okresowego nie wymaga się w przypadku pojazdu wykorzystywanego do użytku osobistego.
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez mk61 » piątek 05 marca 2010, 22:39

Ale po tych 5 latach wychodzi na to, że tracę uprawnienia.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Walp » piątek 05 marca 2010, 22:46

Prawa jazdy przecież nie tracisz!
Wpis w PJ to po prostu kod świadczący o ukończeniu szkolenia (okresowego lub KW) - jak go nie skończysz, to nie będziesz mógł pracować, ale jeździć "prywatnie" będziesz mógł bo kategorii nikt cię nie pozbawi.

Ale najlepiej zapytaj w wydziale komunikacji lub zadzwoń do ITD (w programie TVN Turbo "Na osi" podają godziny dyżurów telefonicznych - są też na ich stronie http://www.naosi.pl )
Walp

Postprzez mk61 » piątek 05 marca 2010, 23:34

Jeśli nie tracę uprawnień, to nie powinno być daty w pozycji 11 (tak, jak u Ciebie), a tylko w 12.

Co do TVN Turbo, to kiedyś już próbowałem się do nich dodzwonić i tylko "pocałowałem słuchawkę". Jednak nie omieszkam zadzwonić do szczecińskiej ITD.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez WOJO » sobota 06 marca 2010, 01:34

mk61 napisał(a):Jeśli nie tracę uprawnień, to nie powinno być daty w pozycji 11 (tak, jak u Ciebie), a tylko w 12.

W pozycji 11 masz datę ważności badań lekarskich. Jeżeli lekarz wyda Ci badania bezterminowe, to w tej pozycji bedziesz miał kreski. Tak będzie jedynie do 2033, bo po tym okresie w rubryce 11 oblogatoryjnie będzie 5 lat ważności dla kat C,D,E i 15 lat ważności dla A,B.
WOJO

Postprzez mk61 » sobota 06 marca 2010, 01:53

WOJO napisał(a):W pozycji 11 masz datę ważności badań lekarskich. Jeżeli lekarz wyda Ci badania bezterminowe, to w tej pozycji bedziesz miał kreski.

Aktualnie mam bezterminowe. Po szkoleniu okresowym/kwalifikacji będę mieć na 5 lat, a po 5 latach znowu mam robić kolejne badania, kiedy wcześniej miałem bezterminowe? Z jakiej paki?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez WOJO » sobota 06 marca 2010, 09:22

mk61 napisał(a):Aktualnie mam bezterminowe. Po szkoleniu okresowym/kwalifikacji będę mieć na 5 lat, a po 5 latach znowu mam robić kolejne badania, kiedy wcześniej miałem bezterminowe? Z jakiej paki?

Jeżeli będziesz robił KW przed rokiem 2033, to nikt Ci nie wpisze w rubryce 11 daty (dalej pozostaną kreski). Natomiast datę będziesz miał w rubryce 12. Kiedy osiągniesz datę z rubryki 12, musisz odbyć KO i wymienić prawko, w którym dalej będziesz miał kreseczki w rubryce 11 (bo badania będą ważne), jednak w rubryce 12 będzie data o kolejne 5 lat młodsza. I tak co pięć lat będziesz robił do 2033 roku. Po 2033 roku daty w rubryce 11 i 12 dla kat. C,D,E się pokryją, zobowiązując Cię do wykonania badań lekarskich i kolejnej wymiany PJ na 5 lat. Świetny sposób na napędzanie kasy do budżetu.Jak znam życie, to do 2033 roku prawo zmieni się jeszcze 5 razy, więc jest prawdopodobieństwo,że będziemy płacić częściej...:-)
WOJO

Postprzez Towro » sobota 06 marca 2010, 15:26

Walp napisał(a):Jeśli nie, daj sobie spokój. W razie potrzeby pójdziesz na szkolenie okresowe i będzie po sprawie.

W trzech OSK dowiedziałem się ze zrobienie szkolenia okresowego jest możliwe tylko w przypadku zrobienia na przewóz rzeczy wczesniej.
niestety nie mogę dojść końca (czyt. znalexc konkretu w ustawach czy rozprowadzeniu) jak to w końcu jest. Ogólnie każdy namawia ze lepiej zrobić (choć do 10 września nie będę pracował jako kierowca). 700 zł to nie 6000 zł więc jak coś wolę zrobić latem ale czy jest sens ? może ktoś wycytować mi konkretny paragraf na ten temat ?
Tomasz

Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
Towro

Postprzez mk61 » sobota 06 marca 2010, 16:10

WOJO napisał(a):Jeżeli będziesz robił KW przed rokiem 2033, to nikt Ci nie wpisze w rubryce 11 daty (dalej pozostaną kreski). Natomiast datę będziesz miał w rubryce 12. Kiedy osiągniesz datę z rubryki 12, musisz odbyć KO i wymienić prawko, w którym dalej będziesz miał kreseczki w rubryce 11 (bo badania będą ważne), jednak w rubryce 12 będzie data o kolejne 5 lat młodsza.

To jest bardzo logiczne i też tak to sobie wyobrażałem. Ale, czy widziałeś PJ Walp'a? Zajrzyj na jego blog, jest tam zdjęcie jego dokumentu.

Towro, sprawdź tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 666#187666
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Walp » sobota 06 marca 2010, 16:25

Nie daj sobie wcisnąć kitu! Ewidentnie nie znają ustawy albo świadomie chcą cię naciągnąć na kasę.

Ale przejdźmy do konkretów!

Ustawa z dnia 17 listopada 2006 o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2006 r, Nr 235, poz. 1701)

Art. 3. 1. Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy (chodzi o obowiązek odbycia kwalifikacji wstępnej - przyp. Walp), o której mowa w art. 1, nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy:
1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;
2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009 r.

2. Kierowca wykonujący przewóz drogowy, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:

1) 10 września 2009 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii D1 lub D do dnia 31 grudnia 1980 r.;

2) 10 września 2010 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C do dnia 31 grudnia 1980 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 1981 r. do dnia 31 grudnia 1990 r.;

3) 10 września 2011 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 1981 r. do dnia 31 grudnia 1995 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 1991 r. do dnia 31 grudnia 2000 r.;

4) 10 września 2012 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 1996 r. do dnia 31 grudnia 2000 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.;

5) 10 września 2013 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.,
b) kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2008 r.;

6) 10 września 2014 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C1 lub C w terminie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2009 r.

3. Kierowcy, o których mowa w ust. 1, obowiązani są po ukończeniu pierwszego szkolenia okresowego wykonać badania lekarskie i psychologiczne, o których mowa w ustawie określonej w art. 1, przed dniem uzyskania wpisu do prawa jazdy.

Art. 4. 1. Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyć kurs dokształcający:
1) kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy,
2) kierowców przewożących osoby - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu osób, z wyłączeniem taksówek
- zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.

2. Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy po dniu 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyć szkolenie okresowe, o którym mowa w art. 39d ustawy określonej w art. 1.

Jakie wnioski z tego fragmentu ustawy? Żeby było łatwiej, kolory wniosków odpowiadają kolorom fragmentów ustawy:

1. Obowiązek odbycia kwalifikacji wstępnej nie dotyczy osoby, która kat. C zdobyła do 10 września 2009

2. Skoro nie masz obowiązku odbycia kwalifikacji wstępnej, masz w określonym terminie, zależnym od daty zrobienia prawa jazdy danej kategorii, obowiązek ukończenia szkolenia okresowego. Czyli musisz do określonego dnia ukończyć szkolenie okresowe.

3. Jeśli chcesz podjąć pracę przed 10. września 2010, faktycznie musisz skończyć kurs na przewóz rzeczy ("na starych zasadach").

4. Najważniejsze - osoby, które nie podlegają KW, a chcą podjąć pracę po 10. września 2010, czyli gdy kursy na przewóz rzeczy na starych zasadach nie będą już organizowane, muszą skończyć szkolenie okresowe

Nie ma nigdzie słowa o tym, że trzeba skończyć kurs na przewóz rzeczy, by kiedyś móc zrobić szkolenie okresowe. Co więcej, ten zielony fragment wyraźnie mówi, że kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach muszą skończyć tylko ci, którzy chcą podjąć pracę przed 10. września 2010 a fragment fioletowy wyraźnie mówi, że ci, którzy chcą podjąć pracę po tej dacie muszą skończyć szkolenie okresowe (na nowych zasadach).

Zresztą interpretacja tych ośrodków, które wmawiają ci, że jest inaczej, jest sprzeczna z logiką, bo jeśli ktoś zrobił np. kat. C w 2000 roku a zechce podjąć pracę w 2011, to jakim cudem ma skończyć kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach, jeśli te kursy nie będą już organizowane po 10.09.2010 a kwalifikacji wstępnej tym bardziej przecież nie podlega? To idiotyzm i naciąganie na kasę! Nic więcej!

Tutaj jest cały tekst tej ustawy nowelizującej Ustawę o transporcie drogowym i Prawo o ruchu drogowym:
http://www.stacja.com.pl/prawo/2006/1701/1701.htm

Jak są tacy mądrzy w tych ośrodkach, niech oni pokażą podstawę prawną, która nakazuje skończyć kurs na przewóz rzeczy, żeby móc potem skończyć szkolenie okresowe.
Walp

Postprzez WOJO » sobota 06 marca 2010, 18:13

mk61 napisał(a):Ale, czy widziałeś PJ Walp'a? Zajrzyj na jego blog, jest tam zdjęcie jego dokumentu.

No jest, widziałem. U Niego właśnie jest tak, że badania lekarskie wygasają wcześniej niż KW i musi je zrobić do 20.11.2014. Gdyby miał w rubryce 11 kreseczki, to uprawnienia miałby do 19.12.2014 i odnowienie uprawnień wymagałoby od Niego jedynie KO, a tak musi zrobić dodatkowo badania lekarskie.
WOJO

Postprzez mk61 » sobota 06 marca 2010, 19:09

Aaaaa, racja. Nie przyglądnąłem się dokładnie i myślałem, że do rubryki 11 wpisali datę, z którą wygasa kwalifikacja/szkolenie.

Czyli podsumowując: po wygaśnięciu kwalifikacji/szkolenia nadal możemy jeździć swoim prywatnym autem będącym w zakresie danej kategorii, tak?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez ndakota » niedziela 07 marca 2010, 19:34

A powiedzcie czy ktoś już z kończył KW a jeśli tak to jakie są wasze wrażenia?
ndakota

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców