Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wiciu2 » czwartek 04 marca 2010, 14:44

A jeszcze jedno:
2. Samochodem osobowym można ciągnąć przyczepę bez hamulca:
a) dmc 750 kg,
b) jeżeli nie przekracza wartości podanej przez producenta,
c) jeżeli dmc przyczepy, nie przekracza połowy masy własnej pojazdu.

Odpowiedź prawidłowa to A i C dlatego, że przepis mówi wyraźnie:

"6. przepisu ust. 5 nie stosuje się do:
1) przyczepy lekkiej pod warunkiem, że niezależnie od urządzenia łączącego przyczepa ta ma dodatkowe połączenie (łańcuch, linka), które w razie zerwania głównego urządzenia łączącego będzie zapobiegało dotykaniu jezdni przez dyszel i zapewniało niezbędna kierowalność przyczepy; jeżeli jednak dopuszczalna masa całkowita takiej przyczepy jest większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego, powinna ona spełniać wymagania określone w ust. 7;"
wiciu2

Postprzez kasiulek102 » czwartek 04 marca 2010, 15:43

Szczególną ostrożność należy zachować podczas:
A. wyprzedzania
B. wymijania
C. omijania

Co do tego pytania to na 100% jest tylko odpowiedz A. Wiem bo moja znajoma ją zaznaczyła i było ok.

co do 9-tego pytania Slamyra a brzmi ono tak, ja bym udzieliła odp. abc
9. WORD powinien dysponować:
a) pomieszczeniem do przechowywania dokumentów,
b) co najmniej jednym pomieszczeniem dla egzaminatorów,
c) pomieszczeniem do rejestracji osób.
Ja na swojej weryfikacji miałam bardzo podobne:
Word powinien posiadać:
a. pomieszczenie do przechowywania dokumentacji w postaci informatycznej lub papierowej
b. dwa pomieszczenia egzaminacyjne
c. pomieszczenie do zapisów osób na egzamin i administr. danymi - udzieliłam odpowiedzi ac i zaliczone na plus, dlatego nie rozumiem dlaczego ktoś odpowiedział tylko b?

A w pytaniu nr 8 to ja bym zaznaczyła C, bo osoba egzaminowana jedzie bez oceny, ale do domu! To pytanie jest pokręcone, niedokładnie sprecyzowane, widać że kto był w ogromnym stresie :-).
Z resztą odpowiedzi na pytania jakie udzielił BlueDevil bym się zgodziła. Pozdrawiam
kasiulek102

Postprzez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 17:00

w 8 C odpada bo jesli ktos uzyskuje N egzaminator informuje go od razu, wiec nie ma mozliwosci kontynuacji bez wystawienia oceny

co do przyczepy
chodzi o przyczepe bez hamulca
odp poprwana tylko B

dmc ciagnietej przez samochod osobowy przyczepy bez hamulca nie moze przekraczac:
a)750kg
b)maksymalnej masy ciagnietej okreslonej dla tego pojazdu przez producenta lub polowy dmc tego pojazdu; nalezy zastosowac mniejsza wartosc

w 9 napisalem ze "slowo w slowo" z rozporzadzeniem pasuje tylko B, ABC jest ok ale po doswiadczeniach z "apteczka" lepiej dmuchac na zimne

:wink:
BlueDevil

Postprzez kasiulek102 » czwartek 04 marca 2010, 17:14

BlueDevil szkoda, że nie zauwazyłeś, ze ta moja odp. C w 8 pyt. to żarcik z mojej strony właściwie nie ma tam żadnej poprawnej odpowiedzi, bynajmniej ja nie widzę.
a co do 9 to conajmniej pomieszczenie = pomieszczenie a nie pomieszczenia(czyli wymóg spełniony ) ja bym zaznaczyła ABC.
kasiulek102

Postprzez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 17:20

:oops: faktycznie sorrki kasiulek, skupilem sie na tej przyczepie
BlueDevil

Postprzez wojtek m » czwartek 04 marca 2010, 18:50

chciałbym się upewnić odnośnie odp na pyt. nr 5 Slamyra którego udzielił Blu Devil. Zaznaczyłeś ABC, zgodnie jednak z par. 26pkt 1ppkt2,2 217-stki taka osoba zdaje tylko teoretyczny lub praktyczny, dlatego powinno byc chyba a,b
wojtek m

Postprzez wojtek m » czwartek 04 marca 2010, 19:10

[quote="BlueDevil"]1. B
2. B
3. B sam juz napisales co nie tak z tym pytaniem
4. A
5. ABC
6. B
7. B ale o zolnierzach juz nie ma pytan
8. B
9. B "doslownie" tylko B
10. B

Chciałbym wiedzieć dlaczego w 2 pytaniu zaznaczyłeś B, skąd pochodzi zapis ,,jezeli nie przekracza wartości podanej przez producenta". Moim zdaniem AC, A wynika z art 88pkt 3,3 krd a C z waruków technicznych pojazdów
wojtek m

Postprzez wiciu2 » czwartek 04 marca 2010, 21:04

kasiulek102 napisał(a):
co do 9-tego pytania Slamyra a brzmi ono tak, ja bym udzieliła odp. abc
9. WORD powinien dysponować:
a) pomieszczeniem do przechowywania dokumentów,
b) co najmniej jednym pomieszczeniem dla egzaminatorów,
c) pomieszczeniem do rejestracji osób.

Możesz mi odpowiedzieć dlaczego ABC?

Nie pomieszczenie do przechowywania DOKUMENTÓW tylko dokumentacji. I dlatego odpowiedź nieprawidłowa.
No i C również nie prawidłowa bo pomieszczenie nie do rejestracji tylko zapisywania.

BlueDevil
"co do przyczepy
chodzi o przyczepe bez hamulca
odp poprwana tylko B

dmc ciagnietej przez samochod osobowy przyczepy bez hamulca nie moze przekraczac:
a)750kg"

Przecież 750 to nie 751, a więc nie przekracza. Podtrzymuje swoją odpowiedź A i C. Skąd Tobie się wziął pomysł na odpowiedź B?

Na podstawie jakiego przepisu?
wiciu2

Postprzez kasiulek102 » czwartek 04 marca 2010, 21:32

Wiciu2 nie wiesz, przecież te pytania, które wyświetlają się na monitorze podczas weryfikacji wydają się dużo prostsze, mniej problemowe niż te, które są tu wklejane. Niemożliwe jest by zapamiętać w 100% 20 pytań i 60 odpowiedzi do nich, jotka w jotkę. Myślę, że tam chodzi właśnie o dokumentację i zapisy na egzamin, nie wygląda to pytanie na oryginalne z egzaminu. Dla niektórych pytań to nawet jednej dobrej odpowiedzi nie można wybrać. Pozdrawiam.
kasiulek102

Postprzez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 22:12

a)750kg
b)maksymalnej masy ciagnietej okreslonej dla tego pojazdu przez producenta lub polowy dmc tego pojazdu; nalezy zastosowac mniejsza wartosc

wlasnie stad wnioskuje ze tylko B jest poprawna, warunki a i b musza byc spelnione lacznie, a dodatkowo w b sa do wyboru dwie wartosci,
dlatego odp A jest bledna, a C jest bledna bo uzyta tam masa odnosi sie do masy wlasnej a nie dmc pojazdu, zajrzyjcie sobie do wlasnych dowodow rejestracyjnych do okienka O2 gdzie producent okresla dmc przyczepy bez hamulca dla tego konkretnego pojazdu, wpis jest dokonywany na podstawie wyciagu ze swiadectwa homologacji, dlatego tutaj tylko B jest poprawa
BlueDevil

Postprzez wiciu2 » czwartek 04 marca 2010, 23:41

BlueDevil w sumie to masz rację jeśli chodzi o odp A 750kg to nie koniecznie przyczepa lekka. Wię faktycznie co do tego to można polemizować.
Odnośnie odpowiedzi C to jest napisane w przepisie który zacytowałem i wkleiłem powtórnie poniżej. NIe DMC tylko masy własnej pojazdu
Jest to przepis z warunków technicznych......
Oczywiście producent określa maksymalne masy przyczep jakie możemy ciągnąć danym pojazdem i owszem jest to zawarte w dowodach rejestracyjnych. Ale z odpowiedzi B nie wynika że chodzi o pojazd ciągnący.

"6. przepisu ust. 5 nie stosuje się do:
1) przyczepy lekkiej pod warunkiem, że niezależnie od urządzenia łączącego przyczepa ta ma dodatkowe połączenie (łańcuch, linka), które w razie zerwania głównego urządzenia łączącego będzie zapobiegało dotykaniu jezdni przez dyszel i zapewniało niezbędna kierowalność przyczepy; jeżeli jednak dopuszczalna masa całkowita takiej przyczepy jest większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego, powinna ona spełniać wymagania określone w ust. 7;"

kasiulek102, doskonale zdaję sobie sprawę i podzielam Twoje zdanie. Ale, żeby bardziej nie ryć w głowach to trzeba czytać pytania i odpowiedzi dokładnie tak jak je ktoś zapisał, zapamiętał itd. Nie można sobie dowolnie interpretować zapisanych pytań bo właśnie wtedy wychodzą pierdoły i błędne odpowiedzi. Skoro ktoś zapisał dokument to tego się trzymajmy. Ty wiesz, że ma być słowo dokumentacja, ale ktoś inny może uznać to za prawidłową odpowiedź i nie skojarzy różnicy. Właśnie na takich pierdołach ludzie kładą egzamin weryfikacyjny. Co najmniej, powyżej, powinien=musi, itp. Standardowe zagrywki w testach.
wiciu2

Postprzez BlueDevil » piątek 05 marca 2010, 00:00

jezeli jestescie pewni ze tu ma zastosowanie artykul 88 to spoko, ja nie, macie moze ksiazke stanislawa sobonia kodeks drogowy warszawa 2009, strona 297, tam jest napsiane o przyczepie bez hamulca

zadam takie pytanie:
mam sam osobowy o masie wlasnej 2 tony, moge ciagnac przyczepe bez hamulca o dmc 1 tona??
spelniam warunek z odp C,

zeby w tym pytaniu poprawne byly AC pytanie by musialo brzmiec
jaka przyczepe mozna ciagnac majac kat B prawa jazdy
BlueDevil

Postprzez wojtek m » piątek 05 marca 2010, 10:38

BlueDevil napisał(a):jezeli jestescie pewni ze tu ma zastosowanie artykul 88 to spoko, ja nie, macie moze ksiazke stanislawa sobonia kodeks drogowy warszawa 2009, strona 297, tam jest napsiane o przyczepie bez hamulca

zadam takie pytanie:
mam sam osobowy o masie wlasnej 2 tony, moge ciagnac przyczepe bez hamulca o dmc 1 tona??
spelniam warunek z odp C,

zeby w tym pytaniu poprawne byly AC pytanie by musialo brzmiec
jaka przyczepe mozna ciagnac majac kat B prawa jazdy

Blu Devil czyli twoim zdaniem tylko B gdyż w C nie określono jakiej przyczepy, gdyby było że lekka to tak gdyż spełnia zależności z warunków technicznych a tu nie określono rodzaju więz może być każda.Zastanawiam się jednak nad A definicja przyczepy lekkiej określa że jest to przyczepa której dmc nie przekracza 750 kg czy nie jest to przyczepa lekka?
Ostatnio zmieniony piątek 05 marca 2010, 10:48 przez wojtek m, łącznie zmieniany 1 raz
wojtek m

Postprzez BlueDevil » piątek 05 marca 2010, 10:45

a jak mam samochod osbowy o masie wlasnej 1 tona to moge ciaganac przyczepe bez hamulca o dmc 700kg
spelniam warunek A ??

a ja sie nie pytam czy przyczepa spelnia warunki techniczne, mowicie ze ta zaleznosc w odp C jest poprwana wiec ja podaje przyklad i sie pytam, czy moge ciagna samochodem osobowym o masie wlasnej 2t przyczepe bez hamulca o dmc 1 tona
BlueDevil

Postprzez wojtek m » piątek 05 marca 2010, 10:57

BlueDevil napisał(a):a jak mam samochod osbowy o masie wlasnej 1 tona to moge ciaganac przyczepe bez hamulca o dmc 700kg
spelniam warunek A ??

a ja sie nie pytam czy przyczepa spelnia warunki techniczne, mowicie ze ta zaleznosc w odp C jest poprwana wiec ja podaje przyklad i sie pytam, czy moge ciagna samochodem osobowym o masie wlasnej 2t przyczepe bez hamulca o dmc 1 tona

BluDevil czy ja dobrze myślę- prd określa że możemy ciągnąć pojazdme sam o dmc do 3,5 t z przyczepką lekką ale nie okresla czy z hamulcem czy beż. natomiast warunki techniczne wyrażnie wskazują w cytowanym fragmęcie zależności pomiędzy dmc przyczepy a połową masy własnej pojazdu. i tutaj masz rację twój ostani przykład 1 t samochód i 700 kg przyczepa wskazuje, że odp A jest błedna a więc tylko B.
wojtek m

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów