Jak należy prawidłowo skręcić w lewo na tym skrzyżowaniu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak należy prawidłowo skręcić w lewo na tym skrzyżowaniu?

Postprzez Jadzia38xx » poniedziałek 22 lutego 2010, 15:10

Cześć.
Mam takie pytanko, chciałam się zapytać jak należy prawidłowo skręcić w lewo na tym skrzyżowaniu..
link do zdjęcia -> http://i45.tinypic.com/6pmh3s.jpg

Ja powiedzmy jestem tym punktem "A" i chce skręcić w tą ulice gdzie zaznaczyłam czerwonym prostokątem.
Chodzi mi o to czy należy skręcić w lewo przed znakiem c-10 czy należy skręcić za znakiem c-10
Znak c-10 jest zaznaczony na zdjęciu!
Z góry
dziękuję za odpowiedź!
Jadzia38xx

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 22 lutego 2010, 15:41

Pytanie klucz: jak skręcisz przed tym znakiem to pojedziesz pod prąd? Jeśli odp brzmi tak to znaczy że za znakiem.
piotrekbdg

Postprzez Jadzia38xx » poniedziałek 22 lutego 2010, 16:07

Hmm... No niby tak ale sama nie wiem..
Znalazłam w Internecie zdjęcie tego skrzyżowania na którym widać idealnie wszystko
Link do zdjęcia --> http://images.google.pl/url?source=imgr ... hOes-cFoyg

A więc tak jak wcześniej przedstawiłam na zdjęciu, jadę patrząc na te zdjęcie z lewej strony zdjęcia i powiedzmy jestem tym punktem "A" i chce skręcić w tą ulice gdzie zaznaczyłam czerwonym prostokątem.
Obrazek

Czy w tym przypadku należy skręcić w lewo przed wysepką czy należy dopiero za wysepką?

Dodam że skrzyżowanie te to znajduje się w Szczecinie (Obok Turzynu)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 22 lutego 2010, 16:30 przez Jadzia38xx, łącznie zmieniany 1 raz
Jadzia38xx

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 22 lutego 2010, 16:12

No z tak wyrysowanymi kierunkami jazdy nie możesz skręcić przed wyspą, to chyba logoczne. A znak nakazu zapewne dotyczy samochodów nadjeżdząjących z "lewej" pojazdu oznaczonego przez Ciebie jako A.
piotrekbdg

Postprzez mk61 » poniedziałek 22 lutego 2010, 16:13

I jedziesz od ulicy 26 kwietnia? Skręcasz za wysepką.

edit: poprawka.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 22 lutego 2010, 16:15 przez mk61, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Jadzia38xx » poniedziałek 22 lutego 2010, 16:14

No ale tam jest sygnalizacja świetlna
i gdy my mamy zielone światło z strzałką tamci mają czerwone światło...

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

mk61 napisał(a):I jedziesz od ulicy 26 kwietnia? Skręcasz za wysepką.

edit: poprawka.

Tak dokładnie , jadę od 26 Kwietnia i chcę skręcić w lewo na tym skrzyżowaniu...

Za??? Trochę dziwnie moim zdaniem...
Jadzia38xx

Postprzez mk61 » poniedziałek 22 lutego 2010, 16:17

Teraz zupełnie zwątpiłem... Za chwilę będę tamtędy przejeżdżał, więc powiem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Jadzia38xx » poniedziałek 22 lutego 2010, 16:21

mk61 napisał(a):Teraz zupełnie zwątpiłem... Za chwilę będę tamtędy przejeżdżał, więc powiem.

Aha no ok, będę bardzo wdzięczna no bo też tak już się zupełnie pogubiłam i tak właśnie się zastanawiam nad tym skrzyżowaniem, a za niedługo będę na prawko szła to tak się interesuje, a już od koleżanek i kolegów to słyszałam właśnie dwie wersje co do tego skrzyżowania....
Jadzia38xx

Postprzez mk61 » poniedziałek 22 lutego 2010, 19:14

No więc skręcamy przed wysepką. Układ tego skrzyżowania jest taki, że niemal niemożliwym jest skręt za wysepką. Poza tym, jadąc od ulicy Krzywoustego jest również znak C-10 dla tych, co skręcają w lewo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Skrzyżowanie

Postprzez Cyberix » poniedziałek 22 lutego 2010, 19:53

Wg mnie należy jechać tak jak zaznaczyłem strzałkami, oznakowanie pasów i znaków wydaje się czytelne.

Obrazek

Jadą przed wysepką mamy lewoskręty bezkolizyjne. Jadąc za wysepką mielibyśmy lewoskręty kolizyjne - wydajność skrzyżowania byłaby bardzo mała.
Cyberix

Postprzez qwer0 » poniedziałek 22 lutego 2010, 19:57

Jesli nie ma innych znakow (np zakazu skretu) to nie widze problemu aby skrecic zarowno przed jak i za wyspa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Jadzia38xx » poniedziałek 22 lutego 2010, 20:28

Też tak właśnie myślałam, bardzo bardzo dziękuję Wszystkim za wyjaśnienie tego tematu.

Pozdrawiam!!!
Jadzia38xx

Postprzez dylek » poniedziałek 22 lutego 2010, 21:12

qwer0 napisał(a):Jesli nie ma innych znakow (np zakazu skretu) to nie widze problemu aby skrecic zarowno przed jak i za wyspa.

A znaków nakazujących jazdę z lewej strony znaku nie widzisz ?? :D:D:D

Dla mnie jest to baaardzo dobrze oznaczone skrzyżowanie, choć przez obecność tej wysepki może wydawać się dość nietypowe ;)

Właśnie po to, by wykluczyć kolizyjne skręcanie zastosowano tutaj ukierunkowanie znakami poziomymi strumieni samochodów lewoskręcających + NAKAZY jazdy z lewej strony znaku ;)
Jak coś jest nakazane, to nie ma, że se można albo tak, albo siak ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez mk61 » wtorek 23 lutego 2010, 01:29

Myślę, że to wyjaśni wszystko:
:arrow: KLIK
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Jadzia38xx » wtorek 16 marca 2010, 21:35

A jeszcze mam takie pytanie dotyczące innego skrzyżowania ponieważ mamy zaplanowaną trasę przez te skrzyżowanie w Szczecinie i chciałam zapytać czy ta droga jest już przejezdna bo podobno tam jakiś remont był/jest, na Zumi jest że jeszcze trwa a w Google że już nie. Chodzi mi o te skrzyżowanie

http://wikimapia.org/#lat=53.4417012&lo ... 8&l=28&m=h

Chciałam też zapytać jak tam należy skręcić bo my będziemy jechali ulicą Łukasińskiego i będziemy chcieli skręcić w lewo w ulice tą niby co byłą lub jest w remoncie ul. Szeroka lub Generała Sosabowskiego , na jednej mapie ta ulica się nazywa tak a na drugiej inaczej. Chcemy w każdym bądź razie skręcić w tą ulice w lewo jadąc od Łukasińskiego, mamy kierunek ul. Szafera
Jak należy prawidłowo skręcić na tym skrzyżowaniu w lewo, jest tam jakaś sygnalizacja świetlna?

Czy na tym skrzyżowaniu należy pojechać tak jak zaznaczyłam na tym zdjęciu -->

Obrazek

bo tam takie dziwne są wysepki na tym skrzyżowaniu

Pozdrawiam
Jadzia38xx

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze