przez X_man » sobota 20 lutego 2010, 18:25
Art. 17 PRD (o włączniu się do ruchu)
Art. 22 PRD (o zmianie kierunku jazdy lub pasa ruchu)
W tym ostatnim jest pkt. 5:"Kierujący pojazdem jest zobowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy i pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru"
A w art. 17 nie ma takiej wzmianki. Proste.
Podczas włączania się do ruchu włączasz kierunkowskaz nie dlatego, że w ogóle ruszyłeś pojazdem, ale dlatego, że zjeżdżasz z chodnika, wyjeżdżasz z pobocza, wyjażdżasz zza stojącego przed Tobą samochodu (czyli zmieniasz pas) albo wręcz zmieniasz kierunek ruchu wyjeżdżając z pola, z drogi gruntowej, z nieruchomości itp. Zazwyczaj droga, którą chcesz potem jechać nie stanowi ich przedłużenia w linii prostej :wink:
Jasne, że ja też wolę widzieć włączony kierunkowskaz w pojeździe, który stoi sobie przy krawężniku i zamierza może zajechać mi drogę. Ale po pierwsze - to on musi uważać, żeby mi tej drogi nie zajechać, a po drugie - to są moje życzenia, a my się musimy trzymać przepisów, a nie życzeń. Nawet - nomen omen - pobożnych (Częstochowa!)
Ten sam dokładnie dylemat wyjaśnił kiedyś egzaminator nadzorujący. Jemu akurat wierzę.