Czy to jest skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy to jest skrzyżowanie

Postprzez dantyl27 » piątek 19 lutego 2010, 16:53

Witam

Moje pytanie dotyczy sytuacji zamieszczonej na rysunku. Czy w świetle prawa o ruchu drogowym jest to skrzyżowanie? Wszystkie drogi są asfaltowe i nie ma żadnych znaków. Drogi te są drogami publicznymi . To przecięcie dróg ma miejsce w obszarze zabudowanym. Kwadraty i prostokąty na rysunku to domy.
Znam definicję skrzyżowania ale słyszałem różne opinie na ten temat, dlatego proszę o opinie.

Obrazek

post edytowany przez moderatora (poprawiony link do rysunku)
dantyl27

Postprzez mk61 » piątek 19 lutego 2010, 17:00

Według mnie, nie.
Nie jest to skrzyżowanie, gdyż droga poprzeczna ma mniej, niż 20m długości. Ale być może ktoś wysunie jakieś kontrargumenty.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez dantyl27 » piątek 19 lutego 2010, 17:05

Tyle tylko, że jeśli potraktujemy drogę poprzeczną jako jedną, wówczas będzie spełniony warunek definicji skrzyżowania - jedna droga będzie miała 30 m a druga 200.
dantyl27

Postprzez mk61 » piątek 19 lutego 2010, 17:10

Ja to traktuję tak, że długość 20 metrów obowiązuje od, albo do krawędzi jezdni poprzecznej, więc w tym przypadku, według mnie Powinno być po 20m z każdej strony. Jednak słuszna uwaga, lecz myślę, że błędna.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez dantyl27 » piątek 19 lutego 2010, 17:36

mk61,w takim razie drogę mierzymy tylko od skrzyżowania do skrzyżowania. Jeśli pójdziemy Twoim tokiem myślenia to pojazd 5 i 2 jest włączającym się do ruchu (przykład na kolejnym rysunku)

Obrazek
dantyl27

Postprzez mk61 » piątek 19 lutego 2010, 17:38

Tak właśnie myślę. Jeśli nie ma znaków regulujących pierwszeństwo, to włączają się oni do ruchu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez dantyl27 » piątek 19 lutego 2010, 17:48

muszę przyznać, że pisałem w tej sprawie w wiele miejsc, do word na policję a nawet do prawników. Większość (około 7 osób) uważało jak Ty, natomiast trzy tak jak ja (w tym prawnik). czyli nie jest to taka prosta sprawa.
A mnie ciągle zastanawia jedno, gzie jest napisane, że to od skrzyżowania mierzymy długość drogi.
W definicji skrzyżowania jest przecież mowa o przecięciu dróg. I te dwie drogi muszą mieć ponad 20 m (i tak jest w tym przypadku).
dantyl27

Postprzez drill » piątek 19 lutego 2010, 19:38

Skąd takie wnioski u Was?

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

Gdzie tu miejsce na rozważanie czy jest to droga twarda? Czy autor tego wątku nie napisał czasem, że wszystkie te drogi mają asfalt?

Czy nie widać wyraźnie, że są tam dojazdy do budynków?

Wniosek - nie jest to skrzyżowanie.
drill

Postprzez mk61 » piątek 19 lutego 2010, 19:43

drill napisał(a):Gdzie tu miejsce na rozważanie czy jest to droga twarda? Czy autor tego wątku nie napisał czasem, że wszystkie te drogi mają asfalt?

droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi;
Jak wiemy, "skrzyżowanie" z drogą gruntową skrzyżowaniem nie jest.

Czy nie widać wyraźnie, że są tam dojazdy do budynków?

Do tego miałem zamiar dojść później.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez dantyl27 » piątek 19 lutego 2010, 19:44

Jest tam kilka budynków, tak więc nie można tego traktować jak obiektu przydrożnego.
dantyl27

Postprzez drill » piątek 19 lutego 2010, 21:41

dantyl27 napisał(a):Jest tam kilka budynków, tak więc nie można tego traktować jak obiektu przydrożnego.

A dlaczego? Gwoli ścisłości w definicji jest mowa o obiekcie przy drodze.
Sądzę, że w razie kolizji okazałoby się, że jednak jest to dojazd do obiektu przy drodze, a nie droga. Ponadto w czym problem? Czy nie łatwiej żyć ustępując tam pierwszeństwa wyjeżdżając z domu?
drill

Postprzez dantyl27 » piątek 19 lutego 2010, 21:48

Ta sytuacja jest akurat teoretyczna aczkolwiek może się coś takiego zdarzyć. Oczywiście trzeba w takich sytuacjach uważać. A napisałem o tym dlatego, że taka teoretyczna sytuacja zaciekawiła mnie.
Jeśli jest tak jak mówicie, to czy na kolejnym rysunku pojazd 1 nie włącza się do ruchu? A ma znak pierwszeństwa. No i co teraz?
Dlatego uważam że skrzyżowanie nie dzieli dróg na osobne odcinki.

Obrazek
dantyl27

Powrót do Sytuacje na drodze