Pijani mają przywileje na drodze

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Pijani mają przywileje na drodze

Postprzez tristan » sobota 06 lutego 2010, 13:18

W razie przechodzenia przez jezdnię [...] osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.

Wg mnie osoba pijana, zataczająca się i nie potrafiąca ustać się pod to łapie. Czy przepis przypadkowo daje bonusy pijakom, czy taki był cel?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez slamyr » sobota 06 lutego 2010, 13:37

Nie podzielam takiej interpretacji art. 26. Osoba pod wpływem alkoholu ma zabużoną sprawność psychofizyczną. W art. 26.7 osoba o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, to osoba idąca np. o kulach i takiej przysługują dodatkowe przywileje w ruchu drogowym.
slamyr

Postprzez Borys_q » sobota 06 lutego 2010, 15:35

Zgadzam sie z Tristanem
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez x098 » sobota 06 lutego 2010, 16:48

Sprawdźmy co na temat poczytalności mówi:

Kodeks Karny
Art. 31. § 3. Przepisów § 1 i 2 nie stosuje się, gdy sprawca wprawił się w stan nietrzeźwości lub odurzenia powodujący wyłączenie lub ograniczenie poczytalności, które przewidywał albo mógł przewidzieć.

§ 1 i 2 tego art. Mówi że nie popełnia przestępstwa osoba z upośledzeniem
[/quote]
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez oskbelfer » sobota 06 lutego 2010, 20:21

może i daje bonus - kierowca nie ma alkomatu w oczach.
Mam kolegę który kiedyś cierpiał na cóś z błednikiem. Obajwy takie jakby wypił litr na łeb wyszedł na ulice. Taksówkarz niechciał go zabrać do auta - dopiero jak zaczął z nim rozmawiać i zobaczył że kolega sensownie gada pojechał.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez slamyr » poniedziałek 15 lutego 2010, 23:41

Wracając do Waszej interpretacji art. 26 i sformułowania "ograniczona sprawność ruchowa" oraz tezy tristana "osoba pijana, zataczająca się i nie potrafiąca ustać się pod to łapie" co powiecie na sformułowanie w art. 8.1.
"Osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową..." Czy tutaj też według Was mamy do czynienia z osobą pod wpływem alkoholu w dodatku kierującą pojazdem? Chyba jednak coś z tą obniżoną bądź ograniczoną sprawnościa ruchową jest nie tak. Dla mnie ewidentnie oznacza to osobę niepełnosprawną, tak jak pisałem powyżej :)
slamyr

Postprzez Borys_q » wtorek 16 lutego 2010, 09:31

Nie, bo pod wpływem alkoholu nie można prowadzić auta i wynika to z innych przepisów, a po pijaku wolno być pieszym.

A pozatym nie widzisz różnicy w sformułowaniu:"Osoba o ograniczonej sprawności ruchowej" i "Osoba niepełnosprawna o ograniczonej sprawności ruchowej"?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez slamyr » wtorek 16 lutego 2010, 10:21

Rozumiem, że postępując Twoim tokiem myślenia osoba niepełnosprawna nie spożywa alkoholu. Widzisz do czego prowadzi takie rozumowanie? Jeśli już doszukujesz się czegoś czego nie ma, można doszukać się wszystkiego. Widzisz różnicę w zapisie: W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku (biała laska) lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej (czyli już bez białej laski, czyli osoba widząca, lecz inwalida, a nie pijany człowiek). W takim razie proszę Cie Borys_q o wyjaśnienie na jakiej podstawie uważasz, że osoba osoba o ograniczonej sprawności ruchowej = osoba pod wpływem alkoholu, a osoba o obniżonej sprawności ruchowej już tą osobą nie jest. Jakie przepisy pozwalają Ci dokonywać takiej kategoryzacji? Bo jeśli własne widzimisie, to możemy stwierdzić również, że osoba o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej to osoba w stanie nietrzeźwości, a osoba o obniżonej sprawności ruchowej, to osoba w stanie po spożyciu alkoholu i możemy takich interpretacji wymyślać wiele ;) Ustawodawca nie daje żadnych przywilejów osobom pod wpływem alkoholu. Chyba, że w sytuacji gdy widząc zataczającego się pieszego kierujący pojazdem powinien być przygotowany do zatrzymania pojazdu, ponieważ zachowanie pieszego wskazuje na to, iż jest on pod wpływem alkoholu i w każdej chwili może wejść na jezdnię.
slamyr

Postprzez oskbelfer » wtorek 16 lutego 2010, 21:36

i po co ta dyskusja ? Przejedziesz pijanego czy będziesz uważał jesli widzisz że idzie jak wąż ?:)
oskbelfer

Re: Pijani mają przywileje na drodze

Postprzez bruno666 » środa 17 lutego 2010, 06:34

tristan napisał(a):
W razie przechodzenia przez jezdnię [...] osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.

Ja bym zostawił pijaków i skupił się tylko na tym, jak rozpoznać osobę, o której mowa wyżej.
Jest gdzieś szersza definicja?
Czy to osoba "o kulach", czy może osoba, która skręciła kostkę, a może taka, którą lekko boli lewe kolano od uderzenia i trochę kuśtyka?
A może każda starsza osoba?
Jaka jest definicja 100% sprawności ruchowej, a kiedy sprawność jest ograniczona do np. 99%?
...
bruno666

Postprzez Borys_q » środa 17 lutego 2010, 23:21

W takim razie proszę Cie Borys_q o wyjaśnienie na jakiej podstawie uważasz, że osoba osoba o ograniczonej sprawności ruchowej = osoba pod wpływem alkoholu, a osoba o obniżonej sprawności ruchowej już tą osobą nie jest.

Jakbyś czytał a nie się wymądzął to byś przeczytał "osoba NIEPEŁNOSPRAWNA o a osoba o obniżonej sprawności ruchowej.

Co orbi róznice od osoba o widocznej.....

A pozatym zgadzam sie z oskbelfrem że ta dyskusja jest bezcelowa.
Borys_q

Postprzez slamyr » czwartek 18 lutego 2010, 10:12

Uwierz, że czytam i to bardzo wnikliwie. Tobie też radzę tylko czytać, a nie dopisywać własne teorie. Nie ja tą dyskusję zacząłem. Przyznaj, że nie masz argumentów. Prosiłem Cię o wyjaśnienie na jakiej podstawie uważasz, że osoba o ograniczonej sprawności ruchowej = osoba pod wpływem alkoholu i na podstawie jakich przepisów. Dziękuję za "rzeczowe" wyjaśnienie bez "wymądrzania". Faktycznie trzeba zakończyć ten temat ". Jedyny argument "zgadzam się z Tristanem" do mnie nie przemawia...
slamyr

Postprzez oskbelfer » piątek 19 lutego 2010, 19:20

slamyr pytanie jest jedno - co Twoje wywody wnoszą do tej dyskusji ?
oskbelfer

Postprzez slamyr » piątek 19 lutego 2010, 19:25

Wnoszą moje spojrzenie na problem, a Twoje co wnoszą?
Chociażby ten wywód? "Mam kolegę który kiedyś cierpiał na cóś z błednikiem. Obajwy takie jakby wypił litr na łeb wyszedł na ulice. Taksówkarz niechciał go zabrać do auta - dopiero jak zaczął z nim rozmawiać i zobaczył że kolega sensownie gada pojechał."
Uważam, że temat nie potrzebny, ale jeśli już ktoś go porusza, nikt go nie usuwa, a jeszcze niektórzy wyrażają swoją opinię, to chyba mogę i ja, czy nie? Jeśli nie mogę to serdecznie Cie oskbelfer przepraszam. Zdanie swoje wyraziłem i w tym wątku już się nie wypowiem.
slamyr

Postprzez oskbelfer » piątek 19 lutego 2010, 19:30

slmyr nie przepraszaj bo mnie nieobraziłeś - tylko zastanó się nad jednym - jedziesz ulicą a pieszy się zatacza - pytanie do Ciebie jest takie pijany czy ograniczona sprawność ruchowa ?? I na jakiej podstawie stwierdzisz jaka jest prawda ?? Będziesz to stwierdzał na podstawie paragrafów które podawałeś ?? Nie chcesz nie pisz - twoja sprawa :)
oskbelfer

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów