Moje pytanie dotyczy modyfikacji oprogramowania centralnego komputera samochodu i powiązanych z tym kwestii gwarancyjnych. Pytałem w trzech salonach tego samego producenta (Toyota) - w każdym inna odpowiedź: albo gwarancji się nie traci, albo utrata gwarancji dotyczy tylko komputera, albo też dotyczy całości.
W kwestii modyfikacji: nie mam na myśli aktualizacji dostarczonej przez producenta, a samodzielnie przygotowaną modyfikację softu wgranego do samochodu (dodanie nowej funkcjonalności, zablokowanie kilku funkcji). Same modyfikacje wpływają na prawie całą część mechaniczną samochodu (automatyczne sterowanie sprzęgłem i gazem - elektroniczna automatyczna skrzynia biegów na poziomie CPU z możliwością jej wyłączenia), dodatkowo wgranie własnego oprogramowania nadpisuje wgrane fabrycznie.
Pojazd: Toyota Avensis 2008. Centrala Toyoty w Polsce w ciągu dwóch tygodni nie odpisała nic na ten temat, stąd moje zapytanie tutaj. Ktokolwiek (zwłaszcza w ramach tuningu) miał do czynienia z modyfikacją oprogramowania auta? Były później jakieś problemy z gwarancją?