Wjazd z podporządkowanej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wjazd z podporządkowanej

Postprzez spacecab » wtorek 09 lutego 2010, 21:04

Witam

Jako, że jestem tu nowy to chciałbym się przywitać i rozważyć pewne skrzyżowanie.

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 554.91.jpg

Więc tak:

- Na drodze z pierwszeństwem pierwszy przejeżdża pojazd "1" jako, że skręca w lewo a pojazd "2" wjeżdża na droge podporządkowaną.

- Jako drugi przejeżdża pojazd "2" z w/w powodów.

i teraz:

- Pojazdy "3" i "4" wjeżają z dróg podporządkowanych na drogę z pierwszeństwem oraz mają znak "A-7" to powinna obowiązywać je reguła prawej dłoni czyż nie?

Pojazd "3" powinien przejechać jako trzeci ponieważ ma po prawej stronie pojazd "4", który z kolei powinien przejechać jako ostatni.

Piszę tego posta z powodu wg. mnie mylnej symulacji na kursie z Gazety Wyborczej, w której pojazd "4" przejeżdza przed pojazdem "3"

Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi i pomożecie to wyjaśnić :wink:

post edytowany przez moderatora (poprawiony link)
spacecab

Postprzez piotrekbdg » wtorek 09 lutego 2010, 21:15

Nie no jest ok, te z pierwszeństwem według prawej dłoni i Ci z podporządkowanej równierz: 1,2,4,3
piotrekbdg

Re: Wjazd z podporządkowanej

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 lutego 2010, 21:25

spacecab napisał(a):Na drodze z pierwszeństwem pierwszy przejeżdża pojazd "1" jako, że skręca w lewo a pojazd "2" wjeżdża na droge podporządkowaną.

- Jako drugi przejeżdża pojazd "2" z w/w powodów.

Tak, ale wcale nie z powodów, które podałeś. Pojazd 1 jedzie pierwszy dlatego, że pojazd 2 ma go po prawej stronie (obydwa są na drodze z pierwszeństwem i między nimi sprawę rozstrzyga zasada prawej strony).

spacecab napisał(a):Pojazdy "3" i "4" wjeżają z dróg podporządkowanych na drogę z pierwszeństwem oraz mają znak "A-7" to powinna obowiązywać je reguła prawej dłoni czyż nie?

Owszem. I właśnie dlatego najpierw jedzie pojazd 4, a potem pojazd 3. :) Zastanów się jeszcze raz na spokojnie.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez spacecab » wtorek 09 lutego 2010, 22:10

Kurcze, faktycznie najpierw "4" a potem "3" teraz nie wiem jak to mogłem przeoczyć ale wtedy jakoś nie tego nie widziałem (za długo siedzenia nad tą nauką i ot, takie skutki :wink: ).

Co do pojazdów "1" i "2" masz całkowitą racje ale też jak wyjeżdza z drogi z pierwszeństwem na podporządkowaną to musi wszytkich przepuścić. Ja podałem drugi warunek ale raczej powinienem napisać o regule prawej ręki jako, że to tak jakby sprawa pierwszorzędna.

Dzieki za rozjaśnienie umysłu :wink:
spacecab

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 lutego 2010, 23:56

spacecab napisał(a):też jak wyjeżdza z drogi z pierwszeństwem na podporządkowaną to musi wszytkich przepuścić.

W tym konkretnym wypadku tak, ale nie jest to żadną regułą, jak zdajesz się sądzić. Wyobraź sobie, że pojazd 1 skręca w prawo albo jedzie na wprost. Wtedy też zjeżdżałby z drogi z pierwszeństwem na podporządkowaną. A jednak kwestia pierwszeństwa pozostałaby taka sama. Wynika z tego prosty wniosek, że jedyną regułą rozstrzygającą takie sytuacje jest reguła prawej ręki.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez piotrekbdg » środa 10 lutego 2010, 00:49

Co do pojazdów "1" i "2" masz całkowitą racje ale też jak wyjeżdza z drogi z pierwszeństwem na podporządkowaną to musi wszytkich przepuścić.

To nie jest zasada.
piotrekbdg

Postprzez sjakubowski » środa 10 lutego 2010, 00:59

No cóż... widzę, że nadal istnieje problem ze znajomością tabliczek T-6. Zresztą to co widać na ulicach również na to wskazuje.

Dojeżdżając do tego typu skrzyżowania, jeśli ktoś ma problem z rozróżnieniem "kto pierwszy, kto ostatni", należy rozpatrzeć na początku 2 przypadki:

Czy jestem na kresce:
1. "grubej".
2. "cienkiej",

Jeśli 1. to znów dwa przypadki:
a) czy druga "gruba" dochodzi do naszej "grubej" z lewej strony,
b) czy druga "gruba" dochodzi do naszej "grubej" z prawej strony,

Jeśli więc odpowiedź 1a - jedziemy jako pierwsi,
Jeśli więc odpowiedź 1b - jedziemy po tych, którzy są również na "grubej" kresce z prawej strony.,

Jeśli 2. to przepuszczamy wszystkich, którzy są na grubych kreskach i znów dwa podobne przypadki:
a) czy druga "cienka" dochodzi do naszej "cienkiej" z lewej strony,
b) czy druga "cienka" dochodzi do naszej "cienkiej" z prawej strony,

Jeśli więc odpowiedź 2a - przepuszczamy tylko tych na "grubej" kresce,
Jeśli więc odpowiedź 2b - przepuszczamy wszystkich na skrzyżowaniu...

hehhe, chcę widzieć kierującego, który dojeżdża do skrzyżowania z T6, zatrzymuje się i rozpatruje sytuację, analizując każdy przypadek po kolei...

A mówiąc poważniej, znacznie prościej.
Dojeżdżasz do skrzyżowania z oprócz tabliczki T6 masz albo D1 (Pierwszeństwo przejazdu( albo A7 (Ustąp pierwszeństwa).
Jeśli masz D1, to patrzysz tylko, z której strony jest druga "gruba" kreska. Jeśli z lewej - jedziesz jako pierwszy, jeśli z prawej - to przepuszczasz tylko z prawej i jedziesz.

Jeśli masz A-7, to patrzysz z której strony dochodzi druga "cienka" kreska. Jeśli z lewej, to przepuszczasz tylko tych co są na "grubej" jeśli zaś druga "cienka" kreska jest z prawej strony - jedziesz ostatni.

Aha - Toja kreska to ta od dołu :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Powrót do Sytuacje na drodze