NOWA USTAWA ?!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

NOWA USTAWA ?!

Postprzez Drozdzowa » wtorek 09 lutego 2010, 21:15

Witam wszystkich pisze do was bo może ktoś udzieli mi odpowiedzi na bardzo nurtujące mnie pytanie. Jestem w trakcie nauki testów na egzamin teoretyczny kategorii A i B na który Poznański WORD zapisał mnie na ten piątek, a także jeśli zdam to mam praktykę B. Kategorii A nie mam ponieważ zawieszone są do 27 lutego jeśli nie dłużej.
Powiedzcie jak jest z tą ustawa od kiedy ona wchodzi ?
Bo ja nic nie wiem niby zapisali mnie na egzamin teoretyczny z kategorii A i mam normalnie pisać.
Mam 18 lat i teraz nie wiem czy jak zdam to nagle dostane kat A , A1 czy A2 ?
Datę ukończenia kursu na kategorie A i B mam wydaną z datą styczniową.
Czy jest ktoś zorientowany czy jeśli już jestem zapisany na egzamin teoretyczny i kurs ukończyłem przed tą ustawa to egzamin też będę zdawał na starych zasadach czyli na Kat A ?
Drozdzowa

Postprzez ella » wtorek 09 lutego 2010, 21:32

Znowu "trąbią" wszędzie o zmianach i sieją panikę.
ella
Moderator

Postprzez komono » wtorek 09 lutego 2010, 23:14

Ma to wejść w tym roku. Może wejść na wakacje a może równie dobrze wejść 31 grudnia :P albo i w przyszłym roku. Wszyscy dobrze wiemy jak to u nas wszystko wygląda. Spokojnie, te nowe przepisy Cię nie obejm ą :)
(1/04/10) Egzamin zdany - WORD Tychy
(1/12/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek -
(1/18/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
(1/18/10) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Prawko w łapce ;)
komono

Pytanie

Postprzez salami » środa 10 lutego 2010, 00:12

Mam pytanie. Czy jeżeli dzisiaj odebrałem prawo jazdy kat. B to czy te nowe przepisy dotyczące okresu próbnego będą mnie obowiązywać?
salami

Re: Pytanie

Postprzez WOJO » środa 10 lutego 2010, 00:22

salami napisał(a):Mam pytanie. Czy jeżeli dzisiaj odebrałem prawo jazdy kat. B to czy te nowe przepisy dotyczące okresu próbnego będą mnie obowiązywać?

Nie - przepisy o mocy ustawy zaczynają obowiązywać w terminie 30 dni od ogłoszenia w Monitorze Polskim, więc obejmą tylko tych kierowców, którzy po tym terminie zdadzą egzamin.
WOJO

:)

Postprzez salami » środa 10 lutego 2010, 00:27

Całę szczęście. Czyli jeśli dzisiaj to podpisano, czyli osoby które kiedy będą zdawać będą tym objęte?
Prawo jazdy odebrane 9.02.2010 - szczęśliwy kierowca :) Koniec stresu !!!
salami

Postprzez piotrekbdg » środa 10 lutego 2010, 00:33

Od momentu kiedy ustawa/uchwała sejmu wejdzie w życie, a z tego co słyszałem to jeszcze posłowie nad tą zmianą nie głosowali. Ludzie, zapamiętajcie raz na zawsze: prawo nie działa wstecz! Zapamiętajcie i przestańcie zadawać te dziecinne pytania typu: "czy mnie to obejmie". Jak zrobisz prawko przed wprowadzeniem to nic Ci nie grozi.
Ostatnio zmieniony środa 10 lutego 2010, 00:34 przez piotrekbdg, łącznie zmieniany 1 raz
piotrekbdg

Postprzez salami » środa 10 lutego 2010, 00:34

No przed chwilą w panoramie mówili że to zostało dzisiaj podpisane
salami

Postprzez salami » środa 10 lutego 2010, 00:35

a co do działania prawa wstecz, to wydawało mi się, że tylko prawo karne nie działa wstecz
salami

Postprzez piotrekbdg » środa 10 lutego 2010, 00:35

Przez kogo podpisane?

a co do działania prawa wstecz, to wydawało mi się, że tylko prawo karne nie działa wstecz

A czemu karne ma działać inaczej niż pozostałe?

Prawo to prawo, będzie data wdrożenia zmian i od niej przepisy będą funkcjonowały po nowemu. Idąc twoim tokiem po wprowadzeniu nowej matury wszyscy posiadacze starej powinni zostać jej pozbawieni...A jednak tak się nie stało.
Ostatnio zmieniony środa 10 lutego 2010, 00:39 przez piotrekbdg, łącznie zmieniany 1 raz
piotrekbdg

Postprzez salami » środa 10 lutego 2010, 00:37

przez premiera, bądź prezydenta, dokładnie się nie przysłuchałem
salami

Re: :)

Postprzez WOJO » środa 10 lutego 2010, 00:40

salami napisał(a):Całę szczęście. Czyli jeśli dzisiaj to podpisano, czyli osoby które kiedy będą zdawać będą tym objęte?

Przypomnijmy sobie, jak wygląda proces legislacyjny w Polsce...
Dzisiaj projekt przedstawiono Radzie Ministrów, więc domyślam się, że będzie to projekt Rządowy. Potem głosowanie w Sejmie (przyjęcie lub odrzucenie), potem poprawka głosowania w Senacie (zatwierdzenie decyzji Sejmu lub zwrot do Sejmu w celu poprawienia). Na koniec podpis prezia (lub skierowanie ustawy do Trybunału Konstytucyjnego w celu weryfikacji zgodności z Konstytucją) i ogłoszenie w Monitorze. Lekko licząc możesz spać spokojnie jeszcze pół roku :)
WOJO

Postprzez salami » środa 10 lutego 2010, 00:43

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Ja dzisiaj odebrałem prawko, więc mnie uspokoiliście, ze skoro mam już papierek więc mnie to nie obejmie:)
salami

Postprzez piotrekbdg » środa 10 lutego 2010, 00:45

Dokładnie tak jak WOJO pisze, dziś dopiero ministrowie przedstawili projekt ustawy.

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Ja dzisiaj odebrałem prawko, więc mnie uspokoiliście, ze skoro mam już papierek więc mnie to nie obejmie:)

Trzeba było na lekcje WOSu uczęszczać a nie na browary chadzać to by dylematów tylu nie było.
piotrekbdg

Postprzez lith » środa 10 lutego 2010, 01:38

Może zależy też jak będzie to ujęte w ustawie. Jak będzie np. napisane, że osoba która popełniła te 3 wykroczenia (przykłąd tylko), a ma prawko mniej niż ileś to je traci. Prawo nie będzie działało wstecz (bo odbiorą, jeżeli przekroczysz limit po wejściu ustawy w życie), ale obejmie wszystkich zainteresowanych. Tak samo jak się wprowadziłoby nowy podatek to przecież nie obejmowałby on tylko urodzonych po jego wprowadzeniu.
lith

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy