Mam pytanie parking dla niepełnosprawnych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Mam pytanie parking dla niepełnosprawnych

Postprzez emilg » czwartek 04 lutego 2010, 10:57

Witam. Noszę dwa aparaty słuchowe i mam prawo jazdy. Czy mogę parkować samochód na parking dla niepełnosprawnych jeśli nie mam z tyłu na szybie naklejkę (wózek inwalidzki) ?
emilg

Postprzez BOReK » czwartek 04 lutego 2010, 12:17

Tak na logikę to te miejsca są dla niepełnosprawnych mających problemy z poruszaniem, więc nie możesz.
http://prawo-na-drodze.wieszjak.pl/postoj-i-parkowanie/203256,Kto-moze-korzystac-z-miejsca-dla-niepelnosprawnych.html
BOReK

Postprzez athlon » czwartek 04 lutego 2010, 12:44

A czy te dwa aparaty uniemożliwiają Ci sprawne poruszanie sie i uprawniają do nalepienia nalepki na szybe?
athlon

Postprzez piotrz » piątek 05 lutego 2010, 09:05

Musisz mieć kartę parkingową (patrz link podany przez BOReK-a). Naklejka na szybie nie ma znaczenia. Teoretycznie chora noga lub jej brak też nie ma znaczenia (bo ważny jest "papier" a nie stan zdrowia). To, czy policjant widząc inwalidę, który nie ma karty parkingowej, wypisze mu mandat za "nielegalne" parkowanie, to inna sprawa.
piotrz

Powrót do Sytuacje na drodze