gdzie zatrzymac samochod?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

gdzie zatrzymac samochod?

Postprzez isos » poniedziałek 01 lutego 2010, 09:41

szeroka droga ( Grojecka), wielopasmowa. Zdaje się po trzy pasy w kazda strone.Po srodku jezdni biegna tory tramwajowe. Jest taki zjazd ( lewoskret) z Grojeckiej bodajze w Raclawicka.Brak sygnalizacji swietlnej.

Skrecajac w lewo przecinam tory i sasiednia jezdnie, na ktorej poruszaja sie samochody. Czy pomimo, iz zblokuje pas z ktorego skrecam przeczekac na wolne miejsce do skretu przed torami?Tak bedzie dobrze?
isos

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 01 lutego 2010, 10:20

Moim zdaniem lepiej poczekać przed torami. Zrobi się jakiś zator na jezdni ty będziesz stał na torach. Nadjedzie tramwaj i masz przerwany egzamin za nieustąpienie pierwszeństwa.
wiciu2

Re: gdzie zatrzymac samochod?

Postprzez szerszon » poniedziałek 01 lutego 2010, 10:57

isos napisał(a):szeroka droga ( Grojecka), wielopasmowa. Zdaje się po trzy pasy w kazda strone.Po srodku jezdni biegna tory tramwajowe. Jest taki zjazd ( lewoskret) z Grojeckiej bodajze w Raclawicka.Brak sygnalizacji swietlnej.

Skrecajac w lewo przecinam tory i sasiednia jezdnie, na ktorej poruszaja sie samochody. Czy pomimo, iz zblokuje pas z ktorego skrecam przeczekac na wolne miejsce do skretu przed torami?Tak bedzie dobrze?
Z tego co kojarzę i domyslam się o który lewoskręt Ci chodzi,jest tam miejsce aby zatrzymać się w taki sposób żeby nic nie blokować.Chyba ,że jest się którymś w kolejce.
szerszon

Postprzez isos » poniedziałek 01 lutego 2010, 12:11

troche tam miejsca jest faktycznie:)

jeszcze mam takie pytanie odnosnie opuszczania skrzyzowania
na przykladzie Grojecka-Dickensa jesli ktos kojarzy

na skrzyzowaniu ( z Dickensa) zamierzam skrecic w lewo.Przecinam pierwsza jezdnie dwujezniowa, zatrzymuje sie w celu ustapienia pierszenstwa jadacym prosto i skrecajacym w lewo - na jezdni pomiedzy dwoma dwujezdniowymi.Mam pecha bo uzbieralo sie tych aut i widze ze zatrzymuja sie przed sygnalizatorem wiec maja czerwone.Zaraz rusza z prawej.
Czekam na zmiane swiatel czy zjezdzam?
isos

Postprzez szerszon » poniedziałek 01 lutego 2010, 12:39

isos napisał(a):
jeszcze mam takie pytanie odnosnie opuszczania skrzyzowania
na przykladzie Grojecka-Dickensa

Grójecka/Dickensa i Grójecka/Korotyńskiego-to 2 skrzyzowania ,które ze względu na geometrię wykonuje sie lewoskręt ,,na zakładkę,,/kolizyjnie.Jadąc Dickensa i skręcając w lewo w Grójecką trzeba obserwować ,którym jest się w kolejce np ruszając spod świateł.Jeśli jesteśmy w pierwszej trójce,mozna wjezdzać na skrzyżowanie bez zbytniego ryzyka,że nie damy rady go opuścić.Jeśli jesteśmy na 4 pozycji,czekamy przed pasami na linii zatrzymania i obserwujemy co sie dzieje,światło i tłok na skrzyżowaniu.Chyba że z naprzeciwka nic nie jedzie i kierowcy przed nami opuszczają skrzyzowanie i mając jeszcze sygnał zielony możemy jechać. Ja wałkuję z kursantami te skrzyżowania i inne również ciekawe notorycznie.Trochę jestem zaskoczony,że Twój instruktor nie rozwiał wątpliwości.Jeżdzi tam sporo szkół.
szerszon

Postprzez isos » poniedziałek 01 lutego 2010, 12:55

moj instruktor o dziwo tych skrzyzowan ze mna nie zaliczyl. Nie wiem dlaczego. Zmusilam M aby ze mna pojechal ale lepiej dla mnie jak nie bede sie sugerowac jego jazda ( nie zawsze zgodnie z przepisami niestety). Siedze i odtwarzam wszystko w glowie.
Dziekuje Ci za pomoc.
isos

Postprzez szerszon » poniedziałek 01 lutego 2010, 13:02

Polecam jeszcze skrzyżowanie Banacha z Pawińskiego ze względu na tramwaj.Tam jest problem z własciwym zatrzymaniem się.O rondzie Hynka/Al.Krakowska nie wspomnę :D
szerszon

Postprzez isos » poniedziałek 01 lutego 2010, 13:18

z rondem mialam juz przyjemnosc;)
mam nadzieje, ze egzaminator nie pociagnie mnie na tego Banacha z Pawinskiego,przed egzaminem moge sobie tylko na zdjeciach sat obejrzec skrzyzowanie..:)
isos

Postprzez sjakubowski » wtorek 02 lutego 2010, 20:39

A czy nie prościej odpowiedzieć:
"Przykro mi, nie mogę wykonać tego polecenia, ponieważ próba jego wykonania utrudni ruch innym pojazdom oraz stworzy zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego - co jest niezgodne z Art. 3 Kodeksu Drogowego. W związku z tym mogę ten manewr wykonać jednak na innym skrzyżowaniu, gdzie nie utrudni on ruchu innym pojazdom i nie stworzy zagrożenia ruchu innym pojazdom"?

Wiem co powiecie...
No cóż... lepiej się dawać wykorzystywać i ru... w du... ;P

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez szerszon » środa 03 lutego 2010, 00:17

Niestety,w okolicy większość skrzyżowań jest w podobnym stylu .
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze