zmiana pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zmiana pasa ruchu

Postprzez agako_aaa » niedziela 20 grudnia 2009, 22:42

jestem w trakcie kursu praktycznego nauki jazdy. Mam ogromny problem ze zmianą pasa ruchu, w sytuacji, gdy po pasie na który chcę wjechać jadą inne pojazdy. Problem polega na tym, że nie potrafię ocenić jak szybko jadą inne samochody i czy zdążę wykonać wszystkie czynności. W większości przypadków nie dostrzegam że inny kierowca mnie wpuszcza . Dopiero kiedy instruktor powie mi że kierowca ustępuje mi pierwszeństwa decyduję się na zmianę pasa. Czy jest na to jakiś sposób? Kolega powiedział mi, że gdy patrzę w lusterko powinnam obserwować jednocześnie samochód jadący za mną pasem na który chcę wjechać i jakiś punkt na drodze, żeby ocenić jak szybko to auto przemieszcza się względem niego. Czy znacie jeszcze jakieś inne metody żeby poprawić moją fatalną orientację?
agako_aaa

Postprzez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 22:46

Nie ma innej metody, niż to... przećwiczyć. Szkoda, że jest zima, bo nie możesz (albo możesz, ale nieszczególnie masz ochotę:D) np. przejechać się rowerem z lusterkiem i obserwować, co się dzieje obok, ale możesz zawsze z lusterkiem wyjść na spacer. I oczywiście więcej korzystaj z lusterek. Podejrzewam, że niezbyt je lubisz, nieczęsto w nie spoglądasz i stąd problem. A nie nauczysz się... nie ucząc się :)
alez-fajnie

Postprzez Calvados » niedziela 20 grudnia 2009, 22:50

Ja zawsze bardzo zwalniałam albo nawet zatrzymywałam sie jesli nie byłam pewna .... po kilku godzinach zmieni ci sie to. W dzien trudno zauwazyc czy ktos ci miga czy najechał na dziure wiec sie nie martw (tez miałam ten problem).
Nie znam zlotego srodka.... ale jesli ktos zna chcetnie sama sie z nim zapoznam :)
Calvados

Re: zmiana pasa ruchu

Postprzez tiromaniak » niedziela 20 grudnia 2009, 23:08

agako_aaa napisał(a):jestem w trakcie kursu praktycznego nauki jazdy. Mam ogromny problem ze zmianą pasa ruchu, w sytuacji, gdy po pasie na który chcę wjechać jadą inne pojazdy. Problem polega na tym, że nie potrafię ocenić jak szybko jadą inne samochody i czy zdążę wykonać wszystkie czynności. W większości przypadków nie dostrzegam że inny kierowca mnie wpuszcza . Dopiero kiedy instruktor powie mi że kierowca ustępuje mi pierwszeństwa decyduję się na zmianę pasa. Czy jest na to jakiś sposób? Kolega powiedział mi, że gdy patrzę w lusterko powinnam obserwować jednocześnie samochód jadący za mną pasem na który chcę wjechać i jakiś punkt na drodze, żeby ocenić jak szybko to auto przemieszcza się względem niego. Czy znacie jeszcze jakieś inne metody żeby poprawić moją fatalną orientację?

Kwestia wprawy i czasu. Najważniejsze to aby się nie śpieszyć i myśleć nad tym co się robi.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 23:13

I nie rób tego zawsze, bo nie od tego są lusterka... ;) ale jeśli już naprawdę nie wiesz, to obróć głowę i sprawdź. Może 2-3 razy sprawią, że zaczniesz się orientować, ile odległość i szybkość w lusterku oznaczają w rzeczywistości.
alez-fajnie

Postprzez sjakubowski » niedziela 20 grudnia 2009, 23:18

alez-fajnie napisał(a):Podejrzewam, że niezbyt je lubisz, nieczęsto w nie spoglądasz i stąd problem.

Nie przesadzaj, jak kobieta może nie lubić lusterka??? :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 23:21

Niektóre wyglądają tak idealnie, że obejdą się bez zbędnych poprawek przed lustrem :) Jednakże co by OT nie było - oczywiście mowa tu o patrzeniu w lusterka nie w celach kontrolowania i poprawy wyglądu, a obserwowaniu w nim jakichś tam samochodów, które w dodatku jadą, a w dodatku nie wiadomo jak i gdzie :)
alez-fajnie

Postprzez Pawlisko7 » niedziela 20 grudnia 2009, 23:23

Na początku nauki miałem tak samo i ta umiejętność przyszła po prostu z czasem, więc radzę Ci poczekać cierpliwie. Pozdrawiam.
Pawlisko7

Postprzez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 23:23

... lecz oczywiście nie czekać bezczynnie :)
alez-fajnie

Postprzez figa.a » czwartek 28 stycznia 2010, 14:49

a ja mam takie pytanie: czy lepiej dac gazu i z kierunkowskazem szukac sobie miejsca na sasiednim pasie czy przeciwnie, zwolnic i czekac?
dodam: nie podczas 'normalnej' jazdy tylko na egzaminie (:
figa.a

Postprzez scorpio44 » czwartek 28 stycznia 2010, 15:31

Akurat w tej kwestii nie wydaje mi się, żeby "normalna jazda" miała się czymś różnić od jazdy egzaminacyjnej... Przy zmianie pasa zawsze chodzi o to, żeby uczynić to, nie wymuszając pierwszeństwa.
A odpowiedzi na Twoje pytanie nie ma, bo to wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Czasem można przyśpieszyć i potem wjechać przed jadący sąsiednim pasem pojazd, nie wymuszając na nim pierwszeństwa, czasem najlepiej jest jechać jak się jechało i czekać na odpowiedni moment itp. itd. Trzeba obserwować lusterko i umieć na wyczucie podjąć odpowiednią do danej sytuacji decyzję. Ja tu naprawdę nie umiałbym dać jakiejkolwiek lepszej rady.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze