zawracanie na jednokierunkowej a ustawienie sie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zawracanie na jednokierunkowej a ustawienie sie

Postprzez figa.a » czwartek 28 stycznia 2010, 14:36

witam (: koncze kurs prawka i mam pewna watpliwosc co o skrzyzowania.. dla mnie sprawa jest dosc oczywista ale instruktor namieszal mi w glowie..

http://img714.imageshack.us/img714/6131/beztytuuqz.png
droga na ktora wjezdzam jest oczywiscie jednokierounkowa

to skrzyzowanie. droga na ktorej stoi pojazd zolty jest droga podporzadkowana. ja jade tym czerwonym i chce zawrocic. wydaje mi sie, ze moge wjechac na lewy pas i pozniej zmienic go na prawy. jednak ostatnio intstruktor kazal mi czekac az zolty zjedzie i ustawic sie na prawym pasie. wydaje mi sie to bledne bo po 1 tak jak mowilam moge zjechac na pas lewy a po 2 ten samochod byk na drodze podprzadkowanej.. prosze o ocene tej sytuacji (:
figa.a

Postprzez scorpio44 » czwartek 28 stycznia 2010, 14:44

W takiej sytuacji w imię płynności ruchu zdecydowanie lepiej jest po zawróceniu zająć najpierw pas lewy, żółty może sobie w tym samym czasie dzięki temu wyjechać (oczywiście uważając na Ciebie, czy aby na pewno nie masz zamiaru zająć od razu pasa prawego - wtedy masz oczywiście pierwszeństwo), a Ty sobie potem zmienisz pas.
Jeżeli jednak postanowisz zająć od razu prawy pas, to masz oczywiście pierwszeństwo przed żółtym!
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze