Fiat Uno - światła pozycyjne/mijania/drogowe

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Fiat Uno - światła pozycyjne/mijania/drogowe

Postprzez MakRojal » środa 27 stycznia 2010, 17:29

Witam, mam pytanie : W jaki sposób się włącza w tym samochodzie światła pozycyjne, mijania i drogowe ? Z góry dzięki za odp.
MakRojal

Postprzez qwer0 » środa 27 stycznia 2010, 17:38

Obstawiam, ze tak samo jak w punto ( i wszystkich innych fiatach podobnych rocznikowo) na tej wajsze na lewo od kierownicy (ta od kierunkowskazow) pierwsze przekrecenie od siebie ruchomej czesci to pozycja, drugie przekrecenie to mijania. Drogowe do siebie/od siebie wajche.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez MakRojal » środa 27 stycznia 2010, 17:50

niestety, nie jest tak jak w punto, po lewej stronie są dwie wajchy
MakRojal

Postprzez mk61 » środa 27 stycznia 2010, 18:24

Pomacaj, popróbuj.
Jeśli są 2 dźwignie, to podejrzewam, że jest tak, jak w Maluchach itp.
Dłuższa dźwignia jest od kierunkowskazów, krótsza od drogowych.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwer0 » środa 27 stycznia 2010, 18:27

niestety, nie jest tak jak w punto, po lewej stronie są dwie wajchy

No to na tej drugiej wajsze
Obrazek

Ja stad widze :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez jasiek23 » środa 27 stycznia 2010, 21:38

Wszystko widać:

Wajcha mniejsza jest od kierunkowskazów
Wajcha większa to światła - sądząc po żłobieniach na niej, przekręca się ją i po kolei włączają się światła pozycyjne a potem mijania :)

P.S Miałem Uniaka. Fajny samochód(nie licząc blach) - spory prześwit pozwalał na małe safari po tych łagodniejszych leśnych drogach(raz nawet takie safari uskuteczniłem - tylko w jednej sytuacji sprawdzałem patykiem głębokość kałuży :D; miałem wersje z silnikiem 1.4 która miała naprawdę przyzwoite przyspieszenie po redukcji z 5 na 4. Sory za offtop :)
jasiek23

Postprzez MakRojal » środa 27 stycznia 2010, 22:06

Dzięki za odpowiedzi, nie mam uno, ale zastanawiam się nad kupnem tego samochodu i zainteresował mnie ten patent z tym włączaniem świateł, osobiście jeździłem fiatami punto i siena i skodami felicią, fabia i octavią i według mnie ten patent z osobnym pokrętłem do świateł, jaki mają auta niemieckie (grupa VW, Opel, BMW) jest o wiele praktyczniejszy. Takie rzeczy to oczywiście szczegóły :)
MakRojal

Postprzez Poznanianka » środa 27 stycznia 2010, 23:52

Mijania wiadomo, dwa razy przekręcić wajchę. Drogowe o ile się nie mylę to trzeba wajchę w dół tak jak kierunkowskaz w lewo
Poznanianka

Powrót do Porady techniczne