Pierwszenstwo przy zjeździe ze skrzyzowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszenstwo przy zjeździe ze skrzyzowania

Postprzez mass » środa 27 stycznia 2010, 11:56

Witam. Dziś egzamin a mam wątpliwość co do pierwszeństwa w tej sytuacji.

Biały samochód jest na drodze z pierwszeństwem (poprzeczna jest podporządkowana).

1. Czy gdyby w tej sytuacji zawracał (linia biała), a ja jechał prosto z drogi oznaczonej poziomymi trójkątami (niebieskie auto), to ja mam pierwszeństwo?

2. Czy gdyby biały wjechał na to skrzyżowanie z ulicy poprzecznej (podporządkowanej-żółta linia) i stojąc już na środku chciał skręcić w lewo w główną, to również ja mam pierwszeństwo (znów stoję na ulicy z trójkątami warunkowego zatrzymania-niebieskie auto)?

Tu to skrzyżowanie:
http://img251.imageshack.us/img251/2300/skrzyowanie.jpg

Obrazek

EDIT: Jest oznakowanie pionowe.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony środa 27 stycznia 2010, 12:20 przez mass, łącznie zmieniany 2 razy
mass

Postprzez BOReK » środa 27 stycznia 2010, 12:15

Tam jest oznakowanie pionowe gdzieś, czy tylko poziome?
BOReK

Postprzez VladimirDebish » środa 27 stycznia 2010, 12:43

Biały nie jest ustawiony prawidłowo do zawracania. W przypadku owego to on ma pierwszeństwo. Jak wyjeżdża z podporządkowanej i skręca w lewo - ty.
VladimirDebish

Postprzez mass » środa 27 stycznia 2010, 12:53

VladimirDebish napisał(a):1. Biały nie jest ustawiony prawidłowo do zawracania.
2. W przypadku owego to on ma pierwszeństwo. Jak wyjeżdża z podporządkowanej i skręca w lewo - ty.

1. Nie jest ustawiony, bo akurat takie zdjecie wkleiłem. ale załóżmy że jest (czyli, że dojechał do krawędzi jezdni).
2.Ja dojeżdżam "niebieskim" do skrzyżowania, a biały juz na nim stoi z włączonym kierunkiem w lewo. Skąd mam wiedzieć, czy zawraca, czy wyjechał z naprzeciwka i skręca w lewo??
Taka sytuację miałem na kursie i zgłupiałem :).
mass

Postprzez Amos » środa 27 stycznia 2010, 13:10

Wtedy lepiej mu ustąpić, zwłaszcza jak stoi przy lewej krawędzi, na twoim prawym pasie, bo przecież w niego nie wjedziesz...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez mass » środa 27 stycznia 2010, 13:12

Amos napisał(a):Wtedy lepiej mu ustąpić, zwłaszcza jak stoi przy lewej krawędzi, na twoim prawym pasie, bo przecież w niego nie wjedziesz...

Nie powinien stać przy lewej krawędzi, bo by jechał pod prąd.

Znalazłem artykuł dokładnie o tym, o co pytałem:
http://www.grupa33.jgora.pl/modules.php ... le&sid=126
mass

Postprzez Amos » środa 27 stycznia 2010, 13:18

mass napisał(a):
Amos napisał(a):Wtedy lepiej mu ustąpić, zwłaszcza jak stoi przy lewej krawędzi, na twoim prawym pasie, bo przecież w niego nie wjedziesz...

Nie powinien stać przy lewej krawędzi, bo by jechał pod prąd.

Skoro więc jest obok niego (po twojej prawej stronie) tyle miejsca, że się zmieścisz, a on stoi, to po prostu jedziesz i się nie przejmujesz...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez mass » środa 27 stycznia 2010, 13:20

On stoi, ja stoję. ruszamy razem i klops...

Polecam wklejony artykuł. tam sytuacja analogiczna, a opinie pół na pół..

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Ostatnio zmieniony środa 27 stycznia 2010, 13:23 przez mass, łącznie zmieniany 1 raz
mass

Postprzez tristan » środa 27 stycznia 2010, 13:22

VladimirDebish napisał(a):Biały nie jest ustawiony prawidłowo do zawracania.

Albowiem?

VladimirDebish napisał(a):W przypadku owego to on ma pierwszeństwo. Jak wyjeżdża z podporządkowanej i skręca w lewo - ty.

No właśnie. A tego ustalić czasami się nie da. To luka w prawie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Junior59 » środa 27 stycznia 2010, 14:41

tristan napisał(a):
VladimirDebish napisał(a):Biały nie jest ustawiony prawidłowo do zawracania.

Albowiem?

... powinien byc jak najbliżej lewej krawędzi jezdni, czyli jechac przy samej wysepce...
Junior59

Postprzez marcin.pl » środa 27 stycznia 2010, 14:55

Wtedy będzie jechał pod prąd

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez wiciu2 » środa 27 stycznia 2010, 15:03

Oczywiście, że biały pojazd stoi prawidłowo!!! Gdyby zawracał to również jest ustawiony prawidłowo!!! Nie jest to droga jednokierunkowa więc z jakiej racji miał by się ustawić przy lewej krawędzi? Tym samym zajął by pas ruchu przeznaczony do ruchu w przeciwnym kierunku. Gdyby była to droga jednokieunkowa to inna sprawa.
W przypadku zawracania na tym skrzyżowaniu oczywiście biały pojazd ma pierwszeństwo przed pojazdem niebieskim. Niebieski znajduje się na drodze podporządkowanej, a więc musi ustąpić pierwszeństwa przejazdu pojazdom poruszającym się drogą z pierwszeństwem.
wiciu2

Postprzez dawgoly » środa 27 stycznia 2010, 17:06

Oczywiście ze w świetle przepisów PoRD ustawienie pojazdu po prawej stronie na pasie łączącym podczas zawracania jest jak najbardziej prawidłowe.

Jednak dyskusja się zaczyna kiedy ktoś twierdzi że zawracanie od lewej jest bezpieczniejsze gdyż nie występuje kolizja podczas gdy zawracają jednocześnie dwa pojazdy nadjeżdżające z różnych kierunków.

Jednak po pierwsze taka sytuacja gdy jednocześnie zawracają dwa pojazdy wystąpi rzadziej niż sytuacja ze zdjęcia na którym ewidentnie znajdujemy się na pasie do przeciwnego kierunku jazdy i "zajeżdżamy " drogę niebieskiemu, po drugie jazda "pod prąd" jest niezgodna z PoRD

Tyle mojego :)
dawgoly

Postprzez mass » środa 27 stycznia 2010, 19:18

Niestety nie dane mi dziś było dojechać na egzaminie do tego skrzyżowania...
Ale spytałem egzaminatora i bez wahania stwierdził, że biały zjeżdżając ze skrzyżowania na pierwszeństwo tak zawracając jak i skręcając.
mass

Postprzez sjakubowski » środa 27 stycznia 2010, 19:25

Zastanawiam się dlaczego pytanie dotyczące zawracania i pierwszeństwa powtarzają się średnio raz na dwa tygodnie...

Czy naprawdę aż tak trudno zrozumieć podstawowe zasady Ruchu Drogowego? Pierwszeństwo ustala się przed wjazdem na skrzyżowanie. Gdy już na nie wjedziemy (drogą z pierwszeństwem) i nawet gdybyśmy kręcili się w kółko (robili bączki) to i tak byśmy mieli cały czas pierwszeństwo przed tymi, którzy chcą na nie wjechać od strony np. znaku A-7.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze