przez piotrekbdg » niedziela 24 stycznia 2010, 21:27
Zgadzam się w 100%. Ktoś pojedzie prawidłowo w lewo, zajmując najpierw nas wewnętrzny, a potem przy próbie zmiany na zewnętrzny zostanie przyblokowany przez gościa który jeżdzi w kolo pasem prawym. No i jak dojdzie co do czego to policja nie będzie dociekać kto skąd jechał, tylko orzecze iż kierowca nr 1 doprowadził do kolizji podczas zmiany pasa, bo się nie upewnił czy jest wolny itp.
Co mnie jeszcze troszkę irytuje to fakt, że instruktorzy często uczą u mnie w mieście kursantów by jeździli na takich nieoznakowanych rondach prawym pasem w każdym kierunku, bo tak jest "bezpieczniej". Jest jedno takie rondo w mieście w dość strategicznym punkcie, majac na uwadze bydgoską komunikację, ale leży ono dość daleko od siedziby WORDu, więc wielu instruktorów albo tam w ogóle nie zabiera kursantów, albo wydaje polecenia jazdy w prawo co w mojej opinii jest pójściem na łatwizne. Bo poprawne przygotowanie do egzaminu to jedno, ale kurs w dużej mierze powinien też przyszykować nas do samodzielnej jazdy.