używany samochód a brak wspomagania kierownicy

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » czwartek 21 stycznia 2010, 18:44

Jeżeli auto jedzie albo chociaż się toczy, to moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy pomiędzy wspomaganiem, a jego brakiem. Wyraźna różnica pojawia się dopiero kiedy auto stoi - bez wspomagania trzeba się po prostu do kręcenia przyłożyć, a jak bardzo, to już zależy głównie od masy auta, np. w ważącej prawie 2 tony siódemce trzeba dość konkretnie się przyłożyć.
cman

Postprzez Xsystoff » czwartek 21 stycznia 2010, 19:55

cman napisał(a):Jeżeli auto jedzie albo chociaż się toczy, to moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy pomiędzy wspomaganiem, a jego brakiem.

Szczegolnie jak wychodzisz z nawrotu pelnym ogniem na dobrym kapciu (np. semi slick w stylu toyo r888), bez wspomagania torque steering potrafi polamac lapy w mocnych fwd, a ze wspomaganiem az tak duze sily nie dzialaja i nie trzeba sie zapierac zeby nie wyrwalo kierownicy. Podobnie steering kickback jest bardzo odczuwalny bez wspomagania, jak sie lata po wyrypach tez trzeba uwazac, zeby kierownica nie wyleciala z lap. Dlatego sporo osob w rajdowkach montuje wspomaganie jak seryjnie nie bylo.

cman napisał(a):a jak bardzo, to już zależy głównie od masy auta, np. w ważącej prawie 2 tony siódemce trzeba dość konkretnie się przyłożyć.

Masa chyba nie ma az tak duzego wplywu. W 780 kg Swifcie GTi Mk2 na kapciu 195/45 r15 z maglownica 3 obroty opor-opor jest katastrofa na parkingu, a w pol tony ciezszej Astrze chodzi duzo lzej (mimo braku wspomagania), ale tam kapec mniejszy i chyba 4 obroty na maglownicy.
Xsystoff

Postprzez cman » czwartek 21 stycznia 2010, 20:30

Wiadomo, że od przełożenia to też zależy, ale w autach, zwłaszcza bez wspomagania, jest zazwyczaj takie przełożenie, żeby właśnie nie było tragedii przy kręceniu.

Xsystoff napisał(a):Szczegolnie jak wychodzisz z nawrotu pelnym ogniem na dobrym kapciu (np. semi slick w stylu toyo r888), bez wspomagania torque steering potrafi polamac lapy w mocnych fwd, a ze wspomaganiem az tak duze sily nie dzialaja i nie trzeba sie zapierac zeby nie wyrwalo kierownicy.

No taak, ale mówimy raczej o zwyczajnym użytkowaniu samochodu :wink:.
cman

Postprzez ks-rider » czwartek 21 stycznia 2010, 23:37

BOReK napisał(a):Zatem prawdziwy motocykl to rower - ma nawet napęd manualny. :D
w starym Civicu jest to samo przełożenie. Jeżeli natomiast wspomaganie siądzie, to trzeba kręcic kołami oraz maszynką, co jest już znacznie trudniejsze niż przy braku tej maszynki. Źle kombinuję? ;)

W starym Civic’u, hmmm, jak starym, w latach 80 Honda sotosowala wspomaganie o zmiennym przelozeniu czyli im szybciej jechales tym mniej wspomagania I odwrotnie.

jasiek23 napisał(a):
Nie czaję :? Przecież prawdziwe motocykle mają manualną skrzynię biegów. Nawet jesli miałbym kupować skuter to szukałbym normalnego ze sprzęgłem i biegami.

Prawdziwe motocykle, hmmm, mozesz sprecyzowac co w/g Ciebie jest prawdziwym motocyklem ? ? ?

1. Aprilia Mana 850 ccm
2. Yamaha FJR 1300
3. Honda VFR 1200
Dla mnie to prawdziwe motocykle, ktore nie maja manualnej skrzyni biegow.

:wink:
ks-rider

Postprzez BOReK » piątek 22 stycznia 2010, 01:33

To nie jest zmienne przełożenie, tylko wspomaganie daje więcej mocy przy mniejszych prędkościach. Nie zauważyłem w jakimkolwiek samochodzie, żeby na postoju do pełnego skrętu trzeba było więcej obrotów kierownica niz podczas jazdy. A Civic jest czwartej generacji, może zmienna moc wspomagania tam była. W instrukcji widze tylko wzmianki o związku wydajności pompy wspomagania z RPM silnika, ale nie widzę nic o kontrolce ciągniętej z prędkościomierza.
BOReK

Postprzez jasiek23 » piątek 22 stycznia 2010, 12:38

cman napisał(a):Jeżeli auto jedzie albo chociaż się toczy, to moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy pomiędzy wspomaganiem, a jego brakiem. Wyraźna różnica pojawia się dopiero kiedy auto stoi - bez wspomagania trzeba się po prostu do kręcenia przyłożyć,

Podobno na postoju nie powinno się kręcić kierownicą bo to obciąża układ kierowniczy no ale może się mylę :)
jasiek23

Postprzez jasiek23 » piątek 22 stycznia 2010, 12:41

cman napisał(a):Jeżeli auto jedzie albo chociaż się toczy, to moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy pomiędzy wspomaganiem, a jego brakiem. Wyraźna różnica pojawia się dopiero kiedy auto stoi - bez wspomagania trzeba się po prostu do kręcenia przyłożyć,

Podobno na postoju nie powinno się kręcić kierownicą bo to obciąża układ kierowniczy no ale może się mylę :)

ks-rider Mam na myśli np stare dobre MZK-i i ich skrzynię biegów :)
jasiek23

Postprzez cman » piątek 22 stycznia 2010, 12:46

jasiek23 napisał(a):Podobno na postoju nie powinno się kręcić kierownicą bo to obciąża układ kierowniczy no ale może się mylę :)

No bo się nie powinno.
cman

Postprzez Xsystoff » piątek 22 stycznia 2010, 13:30

cman napisał(a):No taak, ale mówimy raczej o zwyczajnym użytkowaniu samochodu :wink:.

No tak, racja :wink:

Ale nawet w normalnym aucie jak sie przejezdza przez studzienki, dziury, torowiska, koleiny i cale inne frykasy jakie na nasz czekaja na drogach to mimo wszystko roznica jest kolosalna. W grudniu moj znajomy zalozyl wspomaganie do Swifta i jak sie przejechalem to zbieralem szczeke z podlogi. Nawet glupie torowiska przejezdza sie tylko lekko trzymajac kierownice, a wczesniej trzeba bylo ja porzadnie chwycic, a najwieksza roznica jest jak sie parkuje wjezdzajac na kraweznik :) Ale w takiej normalnej jezdzie na rownej drodze to masz racje, roznica znikoma.
Xsystoff

Postprzez chantal » sobota 23 stycznia 2010, 19:00

Ja mam Corse bez wspomagania i nie narzekam,dobrze mi się jeżdzi ale teraz gdybym coś kupowała na pewno będzie miało wspomaganie gdyż jesli kupię to na pewno coś większego.
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Postprzez Welniak » niedziela 24 stycznia 2010, 13:09

Wspomaganie przydaje się tak naprawdę tylko przy parkowaniu gdzie przy małej prędkości trzeba szybko obracać kierownicą. Przy normalnej jeździe nawet bez wspomagania nie jeździ się gorzej niż ze wspomaganiem.

OT: co do skrzyń biegów - tylko manualna.
Kategoria B:
10 lipca 2009 - początek kursu.
28 lipca 2009 - pierwsze jazdy
26 września 2009 - egzamin łączony - wynik: POZYTYWNY
19 października 2009 - prawko w kieszeni
Welniak

Postprzez cman » niedziela 24 stycznia 2010, 15:00

Welniak napisał(a):OT: co do skrzyń biegów - tylko manualna.

Może jakieś rozwinięcie dogmatu?
cman

Postprzez dma3 » niedziela 24 stycznia 2010, 15:09

pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Ale jak wsiadłem pierwszy raz do samochodu bez wspomagana (CC), to myślałem, że coś padło ... bo nie mogłem kierownicy odkrecic na parkingu 8)
dma3

Postprzez 4est » niedziela 24 stycznia 2010, 15:19

bo nie mogłem kierownicy odkrecic na parkingu
ciekawe jakbyś poradził sobie z polonezem bez WK :grin2:
ŚMIERĆ ZAWSZE WSIADA RAZEM Z NAMI DO AUTA I CIERPLIWIE CZEKA
4est

Postprzez MakRojal » niedziela 24 stycznia 2010, 17:16

ciekawe jakbyś poradził sobie z polonezem bez WK :grin2:

Z polonezem nie jest jeszcze tak źle, gdyż ma RWD. Najgorzej z dużymi autami z FWD.
MakRojal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne