Pierwszeństwo na drodze

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na drodze

Postprzez Lesiu18 » czwartek 21 stycznia 2010, 16:05

jadę sobie drogą pojazdem drugim ze zdjęcia mam drogę z pierwszeństwem bo jest znak droga z pierwszeństwem i gruba linia na znaku
I mam pytanie czy jak jade droga z grubą linia to obojetnie gdzie skrecam to mam pierwszenstwo przed osobami ktorego owego przywileju nie maja?
rozumiecie o co mi chodzi jade pojazdem.Prosciej mowiac czy jadac droga z pierwszenstwem skrecam w droga (chyba sie na nia tak mowi) poprzeczna-podporządkowaną to mam pierwszenstwo czy nie.Tym zdjeciem chcialem troche zobrazowac moje watpliwosci

Obrazek
Lesiu18

Postprzez Falcon » czwartek 21 stycznia 2010, 16:31

Ustępujesz pierwszeństwa pojazdowi 3 bo jest z twojej prawej strony i znajduje sie również na drodze z pierwszeństwem, a jeśli nie ma na jego miejscu żadnego pojazdu to w każdym wypadku ty masz pierwszeństwo przed resztą (czyt. pojazdy 1 i 4 ). Tak na szybko, chyba zrozumiale ;]
Falcon

Postprzez Nikolaus » czwartek 21 stycznia 2010, 16:40

Wnioskuję z innych postów, że już jeździsz na kursie, a nawet teorii nie opanowałeś... :o
Nikolaus

Postprzez Spoxter » czwartek 21 stycznia 2010, 16:57

tak ale to zależy od skrzyżowania bo na większym skrzyżowaniu pojazd 2 nie przeszkodzi pojazdowi 3 i na odwrót więc jadą równocześnie. Chyba że jest to jakieś malutkie skrzyżowanie no to pojazd 3 ma faktycznie pierwszeństwo... chociaż ciężko mi sobie takie skrzyżowanie wyobrazić :wink: Aczkolwiek wg przepisów najpierw pojazd 3 potem 2 następnie 1 i 4 na końcu :)
Spoxter

Postprzez yogge » czwartek 21 stycznia 2010, 18:18

Generalnie rzecz ujmując to tak - jak jesteś na drodze z pierwszeństwem to masz pierwszeństwo przed tymi, którzy są na drodze podporządkowanej :>

Znasz hierarchię ustalania pierwszeństwa, prawda?
yogge

Postprzez tristan » piątek 22 stycznia 2010, 13:51

Takim bardzo prostym sposobem na opanowanie tego jest lista zasad:

a) Tramwaj ma +5 punktów mocy z fabryki.
b) znak DROGA Z PIERWSZEŃSTWEM daje dowolnemu pojazdowi +10pktów mocy.
c) Znak USTĄP odejmuje dowolnemu pojazdowi -10Pktów mocy
d) bycie po cudzej prawej dodaje 1pkt mocy.

i potem robimy hurrrra atak i sprawdzamy kto wygrał.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Lesiu18 » piątek 22 stycznia 2010, 15:29

To tak znam zasady pierwszeństwa ale chodzi mi o jedną prostą radę.
Czy jak jadę na skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem to gdy skręcam w drogę podporządkowaną to mam pierwszeństwo czy nie
Lesiu18

Postprzez yogge » piątek 22 stycznia 2010, 15:45

Czy PRZED KIM masz to pierwszeństwo. Przed tymi z dróg podporządkowanych - tak, przed tymi z innych dróg z pierwszeństwem - niekoniecznie.

I NIE, nie znasz zasad pierwszeństwa, sądząc po pytaniu.
yogge

Postprzez wiciu2 » piątek 22 stycznia 2010, 15:54

Falcon odpowiedział Tobie na pytanie.
Wszystko wydaję się być jasne.
Ty jesteś na drodze z pierwszeństwem i pojazd 3 również. On skręca w prawo, a ty w lewo. Możecie przejechać razem i minąć się prawymi bokami. Ale może być tak, że skrzyżowanie nie będzie na tyle duże i trzeba będzie ustąpić pierwszeństwa. Skoro oboje jesteście na drodze z pierwszeństwem przejazdu, a pojazd 3 znajduje się po twojej prawej stronie to wówczas ty ustępujesz mu pierwszeństwa. podobnie gdyby poj.3 skręcał w prawo, a ty chciał byś pojechać prosto. Też musiał byś mu ustąpić pierwszeństwa. Gdyby poj 3 poruszał się zgodnie z przebiegiem drogi z pierwszeństwem przez całe skrzyżowanie to tym bardziej miał by pierwszeństwo. (Chyba wszystko jasne). To nie jest rada tylko przepisy PoRD. Doucz się jeszcze trochę bo faktycznie ze znajomością przepisów najlepiej nie jest.
wiciu2

Powrót do Sytuacje na drodze