zakaz wyprzedzania na drodze z 2 pasami

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zakaz wyprzedzania na drodze z 2 pasami

Postprzez David703 » niedziela 17 stycznia 2010, 14:37

Witam
mam pytanie na czym polega zakaz wyprzedzania na drodze 2 jezdniowej 4 pasmowej gdzie 2 pasy ruchu są w jednym kierunku?

Chodzi mi o to czy polega to na tym ze przykładowo jadę sobie taką drogom lewym pasem i jest znak zakazu wyprzedzania i jedzie sobie samochód prawym pasem trochę przede mną i czy ja nie mogę go wyprzedzić swoim pasem czy mogę wyprzedzić swoim pasem ale nie mogę po wyprzedzaniu zjechać na jego prawy pas?

czy może chodzi o to ze nie mogę wyprzedzać aut które są na moim pasie?

Bardzo proszę o odpowiedz bo łazi mi to ciągle po głowie :/ , z góry serdecznie dziękuje ;] Pozdrawiam
David703

Postprzez scorpio44 » niedziela 17 stycznia 2010, 15:09

Nie możesz wyprzedzać, tzn. nie możesz przejechać szybciej obok żadnego pojazdu jadącego w tym samym kierunku, w jakichkolwiek okolicznościach (czyli niezależnie od tego, czy wiąże się to ze zmianą pasa).
scorpio44

Postprzez David703 » niedziela 17 stycznia 2010, 16:36

scorpio44 napisał(a):Nie możesz wyprzedzać, tzn. nie możesz przejechać szybciej obok żadnego pojazdu jadącego w tym samym kierunku, w jakichkolwiek okolicznościach (czyli niezależnie od tego, czy wiąże się to ze zmianą pasa).

czyli rozumiem ze w razie zakazu wyprzedzania ta zasada obowiązuje samochody jadące i lewym i prawym pasem?
David703

Postprzez scorpio44 » niedziela 17 stycznia 2010, 17:06

Oczywiście.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze