Biegi w ciężarówce.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Biegi w ciężarówce.

Postprzez Grzesiek72 » sobota 16 stycznia 2010, 21:11

Witam,mam pytanie odnośnie nauki jazdy kat C.Czy ktoś z was miał problemy z biegami w ciężarówce,jak zaczynaliście pierwsze jazdy?czy poszło normalnie?
Grzesiek72

Postprzez ks-rider » sobota 16 stycznia 2010, 21:56

Bez problemow ( Przy 6 - cio biegowej skrzyni ) po zdaniu egzaminow i przesiasciu sie na " lepsze ) "18" biegowe, rowniez nie bylo dylematow.

:wink:
ks-rider

Re: Biegi w ciężarówce.

Postprzez WOJO » niedziela 17 stycznia 2010, 00:24

Grzesiek72 napisał(a):Witam,mam pytanie odnośnie nauki jazdy kat C.Czy ktoś z was miał problemy z biegami w ciężarówce,jak zaczynaliście pierwsze jazdy?czy poszło normalnie?

Spokojnie. Słyszałem od instruktora, że zdarza się czasem, że dopiero po 10 godzinach nauki niektrym to zaczyna wychodzić :)
Osobiście nie miałem problemów, gdyż uczyłem się na nowym Manie 12.240, gdzie nie występują półbiegi, a jedynie skrzynia 12 biegowa. Dodatkowym ułatwieniem na początku był ekran LCD na desce, gdzie wyświetlana była informacja o aktualnym biegu. Zdarzyło mi się uczyć także na starym Starze 200 i tam mimo braku zróżnicowania na dolną i górną skrzynię, problemy z biegami były większe.
WOJO

Postprzez bruno666 » niedziela 17 stycznia 2010, 09:39

WOJO napisał(a):Osobiście nie miałem problemów, gdyż uczyłem się na nowym Manie 12.240, gdzie nie występują półbiegi, a jedynie skrzynia 12 biegowa.

Chyba 8-biegowa.

Obrazek
...
bruno666

Postprzez WOJO » niedziela 17 stycznia 2010, 10:13

Dolicz "R" i "C" na dolnej i górnej skrzyni i policz jeszcze raz...:-)
WOJO

Postprzez mk61 » niedziela 17 stycznia 2010, 10:52

WOJO napisał(a):"R" i "C" na dolnej i górnej skrzyni

Że co?! :shock:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez bruno666 » niedziela 17 stycznia 2010, 11:18

WOJO napisał(a):Dolicz "R" i "C" na dolnej i górnej skrzyni i policz jeszcze raz...:-)

Aha, to w osobówkach z pięcioma biegami do przodu mamy do czynienia ze skrzynią 6-biegową?
...
bruno666

Postprzez Borys_q » niedziela 17 stycznia 2010, 11:28

No od dawna.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez WOJO » niedziela 17 stycznia 2010, 12:29

mk61 napisał(a):
WOJO napisał(a):"R" i "C" na dolnej i górnej skrzyni

Że co?! :shock:

"R" czyli wsteczny i "C" czyli climbing - "wspinaczkowy" do przodu. Choć może się to wydać dziwne występują na dolnej i górnej skrzyni... Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy na wstecznym na górnej skrzyni, jednak podobno można...:)
WOJO

Postprzez WOJO » niedziela 17 stycznia 2010, 12:35

bruno666 napisał(a):
WOJO napisał(a):Dolicz "R" i "C" na dolnej i górnej skrzyni i policz jeszcze raz...:-)

Aha, to w osobówkach z pięcioma biegami do przodu mamy do czynienia ze skrzynią 6-biegową?

Kolejny, za którego liczą marketingowcy ? :)
WOJO

Postprzez bruno666 » niedziela 17 stycznia 2010, 13:14

WOJO napisał(a):"C" czyli climbing - "wspinaczkowy" do przodu.

Wow. Do tej pory myslałem, że to od "to crawl" - czołgać się. :D

WOJO napisał(a):Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy na wstecznym na górnej skrzyni, jednak podobno można...:)

Po prostu mało jeszcze widziałeś i mało wiesz.
W aucie, którym teraz jeżdżę jest skrzynia przebijana, więc nie ma fizycznej możliwości wbicia wstecznego na skrzyni wysokiej. Pewnie nie wyobrażasz sobie jak mi czasem tego brakuje.

WOJO napisał(a):
bruno666 napisał(a):

Kolejny, za którego liczą marketingowcy ? :)

Raczej marketingowcy liczą za Ciebie - byle w wyniku była jak największa liczba.
Popularny niegdyś "maluch" zapewne wg ciebie miał skrzynię 5-biegową, a ostatnie wypusty "poloneza" 6-biegową?
Albo inaczej. Jeśli na stronie np. Audi jest napisane przy podstawowym modelu A3, iż posiada skrzynię manualną 5-biegową, to jak mam to rozumieć? 4 do przodu i wsteczny jak w "maluchu" czy jakoś inaczej?
...
bruno666

Postprzez mk61 » niedziela 17 stycznia 2010, 13:21

WOJO napisał(a):Choć może się to wydać dziwne występują na dolnej i górnej skrzyni... Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy na wstecznym na górnej skrzyni, jednak podobno można...:)

Jak wbijesz R, albo C "na górnej skrzyni", jeśli skrzynia jest z przebitką?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez bruno666 » niedziela 17 stycznia 2010, 14:26

mk61 napisał(a):
WOJO napisał(a):Choć może się to wydać dziwne występują na dolnej i górnej skrzyni... Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy na wstecznym na górnej skrzyni, jednak podobno można...:)

Jak wbijesz R, albo C "na górnej skrzyni", jeśli skrzynia jest z przebitką?

No on akurat chyba nie pisał o przebijanej.
...
bruno666

Postprzez mk61 » niedziela 17 stycznia 2010, 14:30

Właśnie zabrzmiało to, jakby to było w każdej. Więc pytam o przebijaną.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez sterciu » środa 20 stycznia 2010, 16:52

Grzesiek72 napisał(a):Witam,mam pytanie odnośnie nauki jazdy kat C.Czy ktoś z was miał problemy z biegami w ciężarówce,jak zaczynaliście pierwsze jazdy?czy poszło normalnie?

Nie ma zadnych problemów :).

Kwestia przyzwyczajenie się poprostu.

W przypadku TGL z tego co widze największe trudności , a własciwie zapominalstwo jest przy przebijaniu skrzyni dolna/górna i czasem po zatrzymaniu się niektórzy usiłuja ruszyc z piątki :). Jednym sie udaje innym nie ;).

Bieg oznaczony jako "C" potocznie zwany jest "zółwiem" , na egzaminie przydaje sie w momencie wylosowania przykładowo zestawu gdzie bedzie górka , wtedy na "zółwiku" można ruszac sobie spokojnie ;).
sterciu

Następna strona

Powrót do Porady techniczne