poz.6 tabela 7

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

poz.6 tabela 7

Postprzez x098 » wtorek 12 stycznia 2010, 16:27

Czy w trakcie zawracania poz.6 tabela 7 załącznik nr.5 do rozporządzenia oparcie się kołem o krawężnik jest błędem?
W tej tabeli nie ma zapisu któy mówił by wprost że dopuszcza się dotknięcie krawężnika
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez wooly » wtorek 12 stycznia 2010, 16:44

Matko jedyna!! kolego nie szukaj, nie rob teorii spiskowej, Jezeli przygotowujesz sie do egzaminu lepiej czytaj zamiast siedziec na tym forum, bedziesz czytal codziennie to po miesiacu zerknij sobie raz na pytania i potem dalej czytaj. Jak zdawalem egzamin raz tylko zagladlem na to forum bo nie moglem czytac tych bredni nie obrazajac nikogo, od czytania tego forum i samych pytan gieldowych czlowiek sie tylko denerwuje i nie wie juz sam co wie. Masz czas siadz 2 godziny dziennie i czytaj kodeks i 217, co 2 lub 3 dzien przegladnij troche 32 i znaki to naprawde wystarczy, nie zaglebiaj sie az tak bo oszalejesz.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez Olin » wtorek 12 stycznia 2010, 17:46

Uważam, że dotknięcie krawężnika nie jest błędem, natomiast jego najechanie już tak. Najechanie może także skutkować przerwaniem egzaminu w przypadku gdyby chodnikiem szły jakieś osoby.
Trochę nieporadnie manewr ten jest opisany w tabeli 1 (dla egzaminatorów) - mówi się tam, że "pojazd ma się zaparkować jak najbliżej krawężnika".
Olin

Postprzez wiciu2 » środa 13 stycznia 2010, 09:12

Olin. Mowa jest o zawracaniu, a nie o parkowaniu.
W jakiej sytuacji po najechaniu kołem na krawężnik mogło by dojść do przerwania egzaminu i dlaczego?
wiciu2

Postprzez Olin » środa 13 stycznia 2010, 12:55

Rozumiem. Czyli wam chodzi o tzw. "zawracanie na trzy" z użyciem biegu wstecznego. Odpowiedż jak wyżej. Jeżeli chodnikiem będą szły jakies osoby to chyba przyznasz, że najechanie na krawężnik może realnie spowodować zagrożenie ich życia lub zdrowia - stąd przerwanie egzaminu.
Zawracanie na tzw "trzy" u mnie nie wchodzi w rachubę. Należy wykorzystywać wszelkie bramy, wjazdy, podjazdy zatoczki itp.
Olin

Postprzez x098 » środa 13 stycznia 2010, 13:00

Olin dalczego?
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez Olin » środa 13 stycznia 2010, 13:14

Kiedyś już pisałem na forum na ten temat. W dobie obecnego rozwoju motoryzacji jest mało prawdopodobne, aby można było to zadanie wykonać w opisany przez was sposób nie utrudniając ruchu innym uczestnikom ( inny pojazd będzie się musiał zatrzymać aby umożliwić nam dokończenie tego manewru).
Olin

Postprzez wiciu2 » środa 13 stycznia 2010, 13:17

Wcale tak nie uważam. No chyba, że egzaminowany wjeżdża na chodnik dwoma kołami, nie ustępuje pierwszeństwa pieszym itd. Ale samo wjechanie jednym kołem na chodnik absolutnie nie może skutkować przerwaniem egzaminu. Co najwyżej błąd i powtórzenie manewru.
wiciu2

Postprzez Olin » środa 13 stycznia 2010, 13:29

Przecież pisałem wyżej, że chodzi o sytuację, gdy chodnikiem będą szły osoby i będą się znajdować na wysokości pojazdu który wjechał na chodnik.
Olin

Postprzez cman » środa 13 stycznia 2010, 14:13

Czyli uważacie, że niekontrolowane wjechanie na krawężnik nie stanowi zachowania świadczącego o możliwości stworzenia zagrożenia?
cman

Postprzez slamyr » środa 13 stycznia 2010, 14:16

W praktyce najechanie na krawężnik jest traktowane przez egzaminatorów jako błąd (nawet niektórzy traktują to jako kolizję
i następuje przerwanie egzaminu)
slamyr

Postprzez Olin » środa 13 stycznia 2010, 14:24

W praktyce, w jednym z WORDÓW, najechanie na krawężnik jest błędem, ale nie powoduje przerwania egzaminu. Jeżeli chodzi o moje stanowisku w tej sprawie to mam namyśli najechanie jednym kołem na krawężnik przy wykonywaniu manewru parkowania równoległego lub zawracania z użyciem biegu wstecznego. Tylko to mam na myśli. Oczywiście jeżeli będzie to wjazd na chodnik rozpędzonego pojazdu egzaminacyjnego to takie zachowanie świadczy o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego i egzamin powinien być przerwany
Olin

Postprzez wiciu2 » środa 13 stycznia 2010, 15:59

"...w przypadku kiedy pojazd parkuje równolegle do krawężnika, w trakcie wykonywania manewru nie może najechać na krawężnik"
Tylko w tym pkt jest mowa o najechaniu kołem na krawężnik. Przy innych manewrach nie ma o tym mowy. Traktowanie najechania kołem na krawężnik jako kolizję drogową jest tu chyba przegięciem.
"...wykonanie:
b) manewru zawracania na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej - możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) - zawracanie musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego"
skoro jest zapis itp. to również chodnik można wykorzystać, a skoro chodnik to i można najechać na krawężnik.
Krawężnik czy chodnik również są integralną częścią infrastruktury drogowej.
cman. Wydaje mi się, że nie można jednoznacznie stwierdzić, że niekontrolowane wjechanie na krawężnik może stwarzać zagrożenie. Zależy to od sytuacji. Czy każdy krawężnik należ traktować tak samo? A co jeśli wysokość jednego krawężnika jest równa z poziomem jezdni? Inny krawężnik ma wysokość powiedzmy 10 cm większą od poziomu jezdni. Instrukcja tak naprawdę tego nie precyzuje.
Gdyby byli piesi i w popłochu zaczęli by uciekać przed L-ką to pewnie tak. Można by uznać to za zachowanie świadczące o możliwości stworzenia zagrożenia. Samo najechanie na krawężnik trudno w ten sposób zakwalifikować.
Teraz to mam również obawę co do tego czy można to potraktować jako błąd. Bo jeśli tak to na jakiej podstawie? Nigdzie w rozporządzeniu przecież nie ma o tym mowy. Podobnie zresztą przy manewrze parkowania prostopadłego.
"...parkowanie odbywa się z zachowaniem zasad ruchu drogowego"
Czy przepisy ruchu zabraniają postoju/zatrzymania pojazdu kołami przedniej osi na chodniku? (chodzi również że spełnia wszystkie warunki ograniczające). Nie! Moim zdaniem wszystko zależy od sytuacji, ale jak faktycznie potraktować najechanie jednym kołem na krawężnik przy wykonywaniu innych manewrów niż parkowanie równoległe, to już teraz nie wiem. Do tej pory potraktował bym to jako błąd i powtórzył bym zadanie.
wiciu2

Postprzez cman » środa 13 stycznia 2010, 16:27

wiciu2 napisał(a):Gdyby byli piesi i w popłochu zaczęli by uciekać przed L-ką to pewnie tak. Można by uznać to za zachowanie świadczące o możliwości stworzenia zagrożenia. Samo najechanie na krawężnik trudno w ten sposób zakwalifikować.

Oczywiście, że krawężnik jest częścią drogi i wjechanie na niego nie jest złe samo w sobie, ale pod warunkiem, że jest to świadomy wjazd. Czyli na przykład zdający zawraca, nie mieści się, ale po upewnieniu się, że nie utrudni ruchu pieszym wjeżdża na krawężnik, wszystko jest ok. Ale jeżeli zdający jedzie i wpada na krawężnik chociaż wcale tego nie chciał i nie planował to jest to jak najbardziej zachowanie świadczące o możliwości stworzenia zagrożenia. Bo przecież jeśli byliby tam piesi, to zdający postąpiłby tak samo, czyli nie zauważyłby, że zaraz wpadnie na krawężnik i mógłby już stworzyć realne zagrożenie.
cman

Postprzez kopan » czwartek 14 stycznia 2010, 00:28

Aby rozmawiać o manewrach z tej tabeli to sobie uściślijmy.
Proste pytania.
Na czym polega manewr zawracania ??
Co to jest zawracanie ??
kopan

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów