Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez x098 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:17

Pytania egzaminacyjne dla kandydatów na egzaminatorów nie dopuszczają dowolności interpretacji przepisów prawa dla przykładu pytanie dotyczące wyprzedzania na skrzyżowaniu wymyślacz pytania zredagował je pytając o pojazdy natomiast art. 24 ust.7 zabrania wyprzedzania pojazdu ale silnikowego a w art.2 pkt.31 jest określona definicja pojazdu a w pkt.32 definicja pojazdu silnikowego
więc autor celowo zredagował pytanie w ten sposób bo żaden przepis nie zabrania wyprzedzania na skrzyżowaniu pojazdu natomiast
art.24 zabrania wyprzedzania pojazdu silnikowego (kapewu)
To tak samo jak to że, żaden przepis nie zabrania zawracania na przejeździe kolejowym.

PS. cman faktycznie ma być poniżej roku a nie 12 mieś.
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez cman » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:32

Czyli nie jesteś w stanie odpowiedzieć na moje pytania?
cman

Postprzez slamyr » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:36

Dokładnie cman to jest żałosne, tymbardziej jeśli zaważyło na tym, że nie zdałem wczorajszego egzaminu kończącego kurs.
Popełniłem błędy własnie w wyżej zacytowanych pytaniach i gdyby nie widzimisie Pana układającego te pytania egzamin miałbym zdany. Niestety tak jak napisał rusel te pytania nie badają wiedzy kandydata. Najgorsze jest to, że egzamin poprawkowy wyznaczono za 5 tygodni, a muszę jeszcze odbyć praktykę asystencką, więc wizja zdawania egzaminu weryfikacyjnego 6 marca oddala się. Zresztą zdanie egzaminu w przypadku takich pytań graniczy z cudem. Większość moich koleżanek i kolegów
w tym teście popełnila wg. komisji kilkanaście błędów (nie licząc dydaktyki i psychologii).
slamyr

Postprzez cman » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:46

A nie myśleliście o tym, żeby coś zacząć działać? Odwoływać się do wyższych instancji? Bo z tego co czytam i słyszę, to tego typu pytania na egzaminach egzaminatorskich (wewnętrznych i państwowych) są już uskuteczniane od dawna i nie wygląda na to, żeby się coś w tej kwestii zmieniało. A przecież tak nie może być, na już tym poziomie naprawdę nie powinno być absolutnie nic, czego można byłoby się w pytaniach lub odpowiedziach przyczepić.
cman

Postprzez slamyr » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:53

Myślę o tym, na razie jeszcze nie mogę dojść do siebie po wczorajszym "werdykcie" Komisja po ogłoszeniu wyników opuściła salę, a my zostaliśmy z autorem pytań, który na nasze uwagi (łącznie z cytowaniem zapisów z ustawy i rozporządzenia), co do przedstawionych przez niego prawidłowych odpowiedzi nieustannie odpowiadał, że tak ma być i tylko i wyłącznie one są prawidłowe. Spędzenie wielu miesięcy nad aktami prawnymi przy takim "egzaminie" traci sens...
slamyr

odp

Postprzez rusel » poniedziałek 11 stycznia 2010, 22:09

slamyr nie poddawaj się, ja też za pierwszym razem oblalem wewnętrzny na 30 zdala 1 osoba, niestety to sie potem rozklada w czasie i tak jak piszesz mozesz sie nie wyrobic bo na miesiac wczesniej musisz zlozyc wniosek....to ze oblales teorie na wewnętrznym nie oznacza ze oblejesz na weryfikacyjnym, mnie sie udalo za pierwszym razem choc okupilem to ryciem jak dzika świnia.......
rusel

Postprzez skov » poniedziałek 11 stycznia 2010, 22:25

historia zna przypadki gdzie dzięki odwołaniom kandydata na egzaminatora wycofano część pytań z bazy.
Było kiedyś takie pytanie o wodę w reflektorach ...
skov

Postprzez x098 » wtorek 12 stycznia 2010, 08:58

To prawda nikt temu nie zaprzeczy że, te pytania są układane z myślą aby uwalić jak największa liczbę zdających. Komuś tam w główce coś się pop………o i zapomniał że egzamin ma sprawdzać wiedzę zdającego a nie umiejętności robienia cyrkowych sztuczek.

Z drugiej jednak strony to egzaminatorzy są tą szczególną grupą ludzi którzy powinni znać przepisy dokładnie tak jak one brzmią. Więc panowie więcej pokory należy wziąć do ręki PORD i przeanalizować słowo po słowie ustawę i wszelkie rozporządzenia jej towarzyszące.

A co do prawidłowości odpowiedzi na pytania to są one zgodne z PORD i prawdziwe.

Swoją drogą na egzaminie dla instruktorów w Szczecinie są pytania ułożone w taki sam sposób jak dla egzaminatorów. Ale ja zdałem.

PS. Przyłóżcie się do nauki aby nie przynieść sobie i innym wstydu. Czasami traficie na egzaminie instruktora który jednak korzysta z prawa uczestniczenia w egzaminie i co w tedy.
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez wiciu2 » wtorek 12 stycznia 2010, 10:14

slamyr gdzie robiłeś ten kurs??
wiciu2

Postprzez cman » wtorek 12 stycznia 2010, 10:25

x098 napisał(a):Z drugiej jednak strony to egzaminatorzy są tą szczególną grupą ludzi którzy powinni znać przepisy dokładnie tak jak one brzmią. Więc panowie więcej pokory należy wziąć do ręki PORD i przeanalizować słowo po słowie ustawę i wszelkie rozporządzenia jej towarzyszące.

Naprawdę?

x098 napisał(a):A co do prawidłowości odpowiedzi na pytania to są one zgodne z PORD i prawdziwe.

Więc może jednak będziesz łaskaw ODPOWIEDZIEĆ NA MOJE PYTANIA?
cman

Postprzez slamyr » wtorek 12 stycznia 2010, 11:21

Gdańsk
slamyr

Postprzez wiciu2 » wtorek 12 stycznia 2010, 11:25

cman napisałeś: "Drugie pytanie, to jest dla mnie w ogóle nie zrozumiałe. Może wiciu2 to wyjaśni, bo zgodził się tutaj w pełni z autorem pytania..."
Powiem Ci, że mużdżyłem nad tym pytaniem i sprawdzałem zapis art 114. Twoje wyjaśnienie wydaję się być logicznym i sensownym. Tu się z Tobą zgadzam, że po roku jest i teoria i praktyka. A pytanie dotyczyło wyłącznie teorii.
Starałem się dojść do jakiejś konkluzji, na jakiej podstawie autor zaznaczył jako prawidłową odpowiedź A i C.
Moja pierwsza myśl była również taka sama :) Ale po zamieszaniu to w głowie mam sraczkę myśli. Co więcej w instrukcji egzaminowania jest odwołanie do konkretnego Art, który sugerował by tylko odp A jako prawidłową.
Czy nie jest tak, że jeśli prawo jazdy zostanie zatrzymane np. na 10 miesięcy to egzaminowany podlega również egzaminowi praktycznemu?? Mówi o tym par 26 rozporządzenia.
Nie wiem dokładnie jak wygląda kwestia związana z Art 114. 2 b) a dotycząca tramwaju. Może tutaj autor pytania coś namieszał?
wiciu2

Postprzez slamyr » wtorek 12 stycznia 2010, 11:31

W takim razie x098 odpowiedz mi tylko czy pojazd z dużym ładunkiem to pojazd silnikowy, czy nie? Radzisz mi żebym nauczył się między innymi na pamięc zapisu art. 24, więc fragment jego przytoczę: "Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni" Nadal twierdzisz, że odpowiedzi są prawidłowe? a co jeśli ten pojazd z dużym ładunkiem, to pojazd silnikowy? Na jakiej podstawie przyjmujesz, że nie jest to pojazd silnikowy? Jesteś jasnowidzem?
slamyr

Postprzez Borys_q » wtorek 12 stycznia 2010, 11:45

Slamyr z Frankiem nie wygrasz :)

Zapamiętuj pytania Franek ma inwencje na 2 max 3 podejścia potem powtarza wszystko.

Pewnie nie chcą waszej grupy widzieć na państwowym w marcu:):):)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez slamyr » wtorek 12 stycznia 2010, 11:47

.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 lutego 2011, 12:40 przez slamyr, łącznie zmieniany 2 razy
slamyr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów