Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez slamyr » poniedziałek 11 stycznia 2010, 14:05

Jestem ciekawy Waszej opinii na temat prawidłowych odpowiedzi na poniższe pytania. Pytania pochodzą z testu z egzaminu końcowego na kursie dla kandydatów na egzaminatorów.
Prawidłowe odpowiedzi podam później :)

1. Uprawnienia do egzaminowania nadaje:
a) przewodniczący Komisji Weryfikacyjnej powołanej przez
Ministra do spraw transportu
b) dyrektor WORD
c) marszałek województwa

2. Egzamin państwowy obejmujący wyłącznie część teoretyczną
może dotyczyć:
a) osób zdających egzamin sprawdzający kwalifikacje
skierowanych decyzją starosty w razie uzasadnionych
zastrzeżeń co do jej kwalifikacji
b) osób podlegających sprawdzeniu kwalifikacji po zatrzymaniu
prawa jazdy na okres krótszy niż 12 m-cy
c) osób podlegających sprawdzeniu kwalifikacji po zatrzymaniu
prawa jazdy na okres dłuższy niż niż 1 rok

3. W pojeździe samochodowym dziecko musi być przewożone:
a) w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia
dzieci na przednim siedzeniu, jeżeli wiek dziecka
nie przekracza 12 lat
b) w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewozu
dzieci na tylnym siedzeniu, jeżeli wiek nie przekracza 12 lat
a wzrost 150cm
c) w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu, jeżeli wzrost
dziecka nie przekracza 150cm, a wiek dziecka
nie przekracza 12 lat

4. Dopuszcza się wyprzedzanie na skrzyżowaniu poza
skrzyżowaniem o ruchu okrężnym i o ruchu kierowanym:
a) pojazdu szynowego
b) pojazdu skręcającego w lewą stronę
c) pojazdu z dużym ładunkiem

5. Kierujący samochodem osobowym może ciągnąć przyczepę lekką
pod warunkiem że:
a) posiada prawo jazdy kategorii B
b) na podstawie badania technicznego diagnosta dokonał
odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu
c) dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie przekracza masy
własnej pojazdu ciągnącego

6. Wymuszenie pierwszeństwa zachodzi gdy pieszy:
a) zatrzyma się
b) przyspieszy kroku
c) cofnie się

Pisownia zachowana w 100%
slamyr

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 15:05

1 A
2 AC
3 BC (A - gdyby było tylko w foteliku ochronnym to tak)
4 B
5 AC
6 ABC
wiciu2

Postprzez cman » poniedziałek 11 stycznia 2010, 15:09

1. C
2. AB
3. BC (pytanie i odpowiedzi są nieprecyzyjne)
4. AB (odpowiedź B nieprecyzyjna)
5. A
6. ABC (pytanie nieprecyzyjne)
cman

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 15:27

Oczywiście w 1 C przez nieuwagę mój błąd.
5 A - w sumie cman ma rację. Gdyby było dopisane pod warunkiem, że DMC zespołu nie przekracza 3,5t to również C.
wiciu2

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 15:37

cman zaintrygowała mnie Twoja odpowiedź na pyt. 2.
Mógł byś to uzasadnić?
wiciu2

Postprzez cman » poniedziałek 11 stycznia 2010, 16:18

W drugim pytaniu A no to wiadomo, B tak, bo prawo jazdy mogło być zatrzymane na krócej niż rok, ale z jednoczesnym skierowaniem na sprawdzenie kwalifikacji, a C nie, bo w razie zatrzymania prawa jazdy na ponad rok trzeba zdać egzamin teoretyczny i praktyczny.
cman

Postprzez slamyr » poniedziałek 11 stycznia 2010, 16:57

Według układającego pytania prawidłowymi odpowiedziami są:

1. C
2. AC
3. B
4. ABC
5. AB
6. AB

Nie potrafię pojąć czemu w pyt. 2, 3, 4, 5 i 6 są takie odpowiedzi prawidłowe.
Według układającego pytania w pytaniu 3 prawidłowa odpowiedź to B, wg. mnie BC, gdyż:

Art.39.1.3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

Pytanie 4. Przy tak skonstruowanym pytaniu odpowiedzi prawidłowe to A i B (wg. układającego ABC)
Odpowiedź C nie jest prawidłowa, gdyż nie wiemy czy jest to pojazd silnikowy, czy nie.
Układający założył, że nie jest to pojazd silnikowy i tylko wtedy ta odp jest prawidłowa. Brakuje chociażby słowa "zaprzęgowy"

Pytanie z pieszym już kompletnie mnie rozbiło, wg. układającego prawidłowe odpowiedzi to AB, wg. mnie ABC.
Faktycznie nie ma mowy o cofaniu się pieszego w ustawie w Art. 2 pkt.23, lecz w praktyce wjeżdzając na
przejście dla pieszych, na którym znajduję sie człowiek, wjeżdzam w niego, on cofa się, bądź nawet odskakuję w tył, a ja wg. układającego ustąpiłem mu pierwszeństwa ("nie wymusiłem")
slamyr

Postprzez cman » poniedziałek 11 stycznia 2010, 17:30

Nie no, przecież to nie jest już nawet śmieszne, tylko żałosne. Jak autor pytań może z jednej strony wymagać takiej wiedzy, a z drugiej strony tak nieprecyzyjnie i popełniając takie błędy...

Drugie pytanie, to jest dla mnie w ogóle nie zrozumiałe. Może wiciu2 to wyjaśni, bo zgodził się tutaj w pełni z autorem pytania :).

W trzecim pytaniu zgaduję, że autor zastawił jakże chytrą pułapkę słowną, w której pominął słowo "specjalnym". Czyli nie fotelik ochronny, a specjalny fotelik ochronny - zgodnie z art. 45 ust. 2 pkt. 5. Szkoda tylko, że jeżeli jest taki aptekarski, to nie zauważył, że odpowiedź B również jest niepoprawna, bo z tyłu dziecko w pojeździe samochodowym niewyposażonym w pasy bezpieczeństwa nie musi być przewożone w foteliku.

W czwartym pytaniu to takie założenie autora, przy takiej treści odpowiedzi jest co najmniej niedorzeczne. I wracając do aptekarstwa, odpowiedź B również jest niepoprawna, bo wolno wyprzedzić pojazd sygnalizujący zamiar skrętu, a nie skręcający.

W piątym pytaniu coś się autorowi chyba zupełnie pomyliło. Starosta, a nie diagnosta dokonuje adnotacji.

W szóstym - dla autora tylko te słowa, które zostały napisane w ustawie, są prawidłowe. Jak nie napisali, że się cofnie, to nie. Wyłącza się jak widać logiczne myślenie, które mówi wyraźnie, że aby się cofnąć, trzeba się najpierw zatrzymać. A o tym, że w tak sformułowanym pytaniu nie mamy pojęcia na skutek czego to zatrzymanie/przyspieszenie/cofnięcie nastąpiło, to już nawet się nie rozpisuję...
cman

Postprzez x098 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 17:31

slamyr napisał(a):Nie potrafię pojąć czemu w pyt. 2, 3, 4, 5 i 6 są takie odpowiedzi prawidłowe.
Według układającego pytania w pytaniu 3 prawidłowa odpowiedź to B, wg. mnie BC, gdyż:

slam układacz pytań MA rację bo art. 45 ust.2 pkt.5
To samo z pieszym dokładnie przeczytaj art. 2 najlepiej zakuj definicje tam zawarte.
Wyprzedzanie art 24. ust. 7 jest jak byk ......pojazdu silnikowego..
i tak dalej i tak dalej......
Układacz chce wyłuskać tych kandydatów którzy faktycznie przykładają się do pracy nad sobą i spełniali zapis art.110 ust1. pkt. 1, 2 i 3
I jak widać nieźle mu idzie :lol:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 stycznia 2010, 17:42 przez x098, łącznie zmieniany 2 razy
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez cman » poniedziałek 11 stycznia 2010, 17:37

No to może skomentuj wszystkie pytania i nasze wypowiedzi, skoro uważasz, że układaczowi pytań tak dobrze idzie...
cman

Postprzez slamyr » poniedziałek 11 stycznia 2010, 17:43

x098 na prawdę nie rozumiem Ciebie. Wytłumacz mi dlaczego kandydaci na kierowców w sytuacji, gdy pieszy na oznakowym przejściu cofnie się z powodu kierującego pojazdem, to oni mają przerwany egzamin z wynikiem negatywnym? To Ty czytaj dokładnie posty zanim zaczniesz odpowiadać. Napisałem: "Faktycznie nie ma mowy o cofaniu się pieszego w ustawie w Art. 2 pkt.23, lecz w praktyce wjeżdzając na
przejście dla pieszych..." W pozostałych pytaniach też zgadzasz się z podanymi przeze mnie prawidłowymi odpowiedziami? Co do pojazdu silnikowego i wyprzedzania też przeczytaj jeszcze raz pytanie i sam je zrozum. Dla Ciebie pojazd z dużym ładunkiem to to samo co pojazd silnikowy? Może też to samo co pojazd zaprzęgowy? Nie rozumiem też "Układacz chce wyłuskać tych kandydatów którzy faktycznie przykładają się do pracy nad sobą i spełniali zapis art.110 ust1. pkt. 1, 2 i 3" Co mają pytania z testu do posiadania prawa jazdy co najmniej 6 lat, wyższego wykształcenia i zapisu uchylonego! (pkt 1 - uchylony), bo akurat te zapisy przytaczasz. Zanim kogoś skrytykujesz przemyśl czy przypadkiem sam nie prawisz tez kompletnie bez sensu...
slamyr

Postprzez x098 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 18:32

Czyli pytanie 2 odp. A i B bo par. 26 rozporządzenia
3 odp. B bo art. 39 i art. 45
4 odp. ABC bo art. 24
5 odp. AB bo art. 88
6 odp. AB bo art. 2

PS. to nie są pytania dla kandydatów na kierowców tylko dla kandydatów na egzaminatorów a to jest duuuża różnica
Egzaminator ma się wykazać znajomością przepisów a nie umiejętnością dopisywania do art. ustawy nowych punktów ustępów i artykułów.
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez cman » poniedziałek 11 stycznia 2010, 18:55

x098 napisał(a):Czyli pytanie 2 odp. A i B bo par. 26 rozporządzenia

Autor pytań zdaje się twierdzi, że inne odpowiedzi są prawidłowe?

x098 napisał(a):3 odp. B bo art. 39 i art. 45

Dlaczego B - jeżeli pojazdem samochodowym niewyposażonym w pasy bezpieczeństwa można przewozić dziecko poza fotelikiem ochronnym?
Dlaczego nie C - chodzi Ci o to niczego nie zmieniające słowo "specjalny"?

x098 napisał(a):4 odp. ABC bo art. 24

Dlaczego B - który przepis z art. 24 zezwala na wyprzedzanie na skrzyżowaniu pojazdu skręcającego?
Dlaczego C - który przepis z art. 24 zezwala na wyprzedzanie na skrzyżowaniu np. samochodu ciężarowego z dużym ładunkiem?

x098 napisał(a):5 odp. AB bo art. 88

Dlaczego B - który przepis z art. 88 mówi o diagnoście dokonującym adnotacji w dowodzie rejestracyjnym?

x098 napisał(a):6 odp. AB bo art. 2

Dlaczego nie C - w jaki sposób da się cofnąć, uprzedni się nie zatrzymując?

x098 napisał(a):Egzaminator ma się wykazać znajomością przepisów a nie umiejętnością dopisywania do art. ustawy nowych punktów ustępów i artykułów.

Szkoda, że układający pytania nie musi...
cman

Postprzez slamyr » poniedziałek 11 stycznia 2010, 19:14

x098 akurat Ty wykazałeś sie ich skrają nieznajomością i ignorancją. Trzeba czytać ze zrozumieniem, a Ty niestety nie potrafisz. Przykre tylko, że jak już zabierasz głos wnosisz do dyskusji tylko błędne spojrzenie na problem. Zresztą poziom wiedzy jaki prezentujesz można już było poznać wielokrotnie, chociażby w innym wątku: "Tak się zastanawiam często tu i ówdzie ( na forach) słyszy się że jak ma isę wątpliwości co do prawidłowości oceny należy się odwoływać i jak się będzie miało rację to egzaminator będzie miał burę czy coś w tym stylu.
Ile w tym prawdy?
I jaką burę z jakiej racji jakie sankcje?" :lol:
slamyr

odp

Postprzez rusel » poniedziałek 11 stycznia 2010, 21:07

te pytania nie są w stanie wyłuskać prawdziwej wiedzy od kandydata, prawidlową odpowiedzią jest ta uznana za ich autora,
autor pytania nie powinien sprawdzac literalnej znajomosci slow i zwrotow gdyz sam ich nie zna bo nie stanowi ona dowodu na wlasciwe kompetencje, takie pytania moze ulozyc kazdy z kandydatow kto ma juz trochę za sobą i rownie kazdy z nas bedzie mial wątpliwosci jak na nie odpowiedziec i kolo się zamyka, weź rozporządzenie do ręki, obmyśl pytanie i zadecyduj jaka będzie odpowiedź i nazwij siebie ekspertem........
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów