przez wiciu2 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 12:39
To ja Tobie odpowiadam, że na podstawie ważnej legitymacji. Bo do tego uprawnia egzaminatora rozporządzenie. Poza tym nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Skoro upierasz się przy tym, że możesz żądać OKAZANIA dowodu osobistego od instruktora to ja się pytam na podstawie jakiego przepisu. Takiego zapisu w rozporządzeniu nie ma. Skoro egzaminatorowi nie nadano takiego uprawnienia to nie może i tyle. W rozporządzeniu jest mowa o legitymowaniu. A co to takiego?
Legitymowanie w myśl przepisów wykonawczych do ustawy o służbach publicznych mówią, że legitymowanie to procedura składająca się z dwóch czynności:
1. Sprawdzenie tożsamości na podstawie okazanego dokumentu
2. Skontrolowanie (najczęściej drogą radiową) stanu faktycznego.
Ustawodawca jest niekonsekwentny w przestrzeganiu i dobieraniu odpowiednich zwrotów stąd takie "babole".
Poza tym w tych samych przepisach jest napisane, że dane osoby legitymowanej można ustalić na podstawie dowodu osobistego, a w wypadku cudzoziemca - paszportu, a także innych nie budzących wątpliwości dokumentów takich jak np.: legitymacja szkolna, prawo jazdy, czy też oświadczeń osób, których tożsamość ustalono. Innym sposobem ustalenia danych osoby legitymowanej jest telefoniczne lub osobiste porozumienie się z osobami przez nią wskazanymi. A więc legitymowanie nie zawsze musi się odbywać na podstawie dowodu osobistego. W przypadku egzaminatorów o legitymowaniu nie ma mowy bo są to określone przepisami procedury.
Podsumowując. Rozporządzenie upoważnia egzaminatora do żądania okazania przez instruktora ważnej legitymacji. I do zapytania czy posiada dokument tożsamości. Niestety tak to zostało ujęte czy to się komuś podoba czy nie.