przez wiciu2 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 11:00
Ja się zgadzam z tym, że potwierdzenie tożsamości powinno odbyć się na podstawie dowodu osobistego. Ale wskazuję na to, że w rozporządzeniu MI odnośnie egzaminowania jest "babol".
x098 ja nigdzie nie piszę, że rozporządzenie jest ważniejsze od ustawy. Hierarchię aktów prawnych chyba każdy zna. Ale to nie ten temat.
To że ustawa opisuje zasady ewidencji ludności i dokumenty to jedno, ale druga sprawa to, to iż nie zawiera zapisów odnośnie obowiązku ich okazywania.
Od tego są odrębne przepisy czy to w formie ustawy np. o Policji, czy rozporządzenia MI dotyczącego egzaminowania. To w nich są zawarte uprawnienia do żądania okazania takiego dokumentu.
Niestety ktoś to przeoczył w rozporządzeniu MI i efektem tego jest to, że egzaminator może stwierdzić tożsamość instruktora tylko i wyłącznie na podstawie ważnej legitymacji.
osk napisałeś "życiowo" ja podzielam Twoje zdanie, ale trzymając się litery prawa egzaminator nie ma takich uprawnień. No chyba, że ma na podstawie odrębnych przepisów. Jeśli tak to proszę podaj na podstawie jakich?
Jak byś zareagował gdyby instruktor odmówił okazania dowodu osobistego bo stwierdzi, że nie ma takiego obowiązku. Proszę tu jest moja ważna legitymacja, a dowód posiadam ale okazać nie muszę. I co wtedy? Poza tym nie ma przepisu, że jak w dowodzie na zdjęciu nie masz brody to nie wolno jej tobie zapuścić. I na odwrót.