Skrzyzowanie światła S-1

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie światła S-1

Postprzez Perinio » środa 06 stycznia 2010, 22:43

Witam, mam pytanie jeśli znajduje sie na światłach kolizyjnych s-1 i zapala mi sie światło zielone skręcam w LEWO i z naprzeciwka mam auta (przy skrecie w lewo mijam je z prawej strony) to jeśli stoje pierwszy na tych światłach to uda mi sie ruszyć skręcić w lewo jednocześnie obserwując prawą stronę i normalnie powinienem zdążyć zanim tamtym zapali się zielone światło.

Co jednak jeśli stoje na tych swiatłach np 3 w kolejce i zapala sie zielone jade prawa strona zaczyna też jechać prosto więc co ja mam w tej sytuacji zrobić ?
Sądzę ze powinienem dojechać do osi jezdni poczekać aż przejedzie ta prawa strona i wtedy ruszyć prawda ??
Perinio

Postprzez Nikolaus » środa 06 stycznia 2010, 22:50

Ile samochodów może wjechać to zależy od natężenia ruchu.. ale generalnie mieszczą się 1/2 samochody, dlatego żeby uniknąć problemów zatrzymujesz się na światłach S-1 tak, jakby było czerwone, a nie czekasz jako n-ty (co jest zresztą zgodne z przepisami). Lepiej nie dopuszczać do sytuacji w której się zablokuje kierowców, którzy mają otwarty ruch :P
Nikolaus

Postprzez rocko19 » czwartek 07 stycznia 2010, 18:53

Nikolaus napisał(a):dlatego żeby uniknąć problemów zatrzymujesz się na światłach S-1 tak, jakby było czerwone, a nie czekasz jako n-ty (co jest zresztą zgodne z przepisami).

Ja bym powiedział że to jest niezgodne z przepisami.
rocko19

Postprzez mk61 » czwartek 07 stycznia 2010, 18:57

A niby dlaczego? :shock:

Art. 25. 4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez piotrekbdg » czwartek 07 stycznia 2010, 19:42

Jak nie ma szans na opuszczenie skrzyżowania też bym się nie pchał.
piotrekbdg

Postprzez scorpio44 » czwartek 07 stycznia 2010, 20:21

rocko19 napisał(a):Ja bym powiedział że to jest niezgodne z przepisami.

Nie tylko jest zgodne, ale wręcz jest to jedyne poprawne zachowanie. A od przywołanego już przepisu ważniejsze jest to:
Rozporządzenie napisał(a):2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
(...)
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
scorpio44

Re: Skrzyzowanie światła S-1

Postprzez tiromaniak » sobota 09 stycznia 2010, 17:51

Perinio napisał(a):Witam, mam pytanie jeśli znajduje sie na światłach kolizyjnych s-1 i zapala mi sie światło zielone skręcam w LEWO i z naprzeciwka mam auta (przy skrecie w lewo mijam je z prawej strony) to jeśli stoje pierwszy na tych światłach to uda mi sie ruszyć skręcić w lewo jednocześnie obserwując prawą stronę i normalnie powinienem zdążyć zanim tamtym zapali się zielone światło.

Wydaje mi się że tym z naprzeciwka zielone światło zapala się dokładnie w tym samym czasie jak tobie ( o ile mowa o sygnalizatorze S1 ).
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 stycznia 2010, 17:29

No kolega ma raczej na myśli moment zapalenia się zielonego światła dla kierunku poprzecznego...
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze