Ktora strona jezdzic?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 26 lipca 2004, 23:50

No wiesz niby mozna jechac, ale widziac to, ze jedziesz lewym pasem w korku egzaminator moze pomyslec ochlodzic Twoje zapaly i powiedziec, ze skrecamy w prawo. Wtedy bedziesz musial sie "przac" na prawy. Lewy na egzaminie jest od omijania przeszkod. :)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Ar » czwartek 05 sierpnia 2004, 18:33

A co w sytuacji jesli jade droga trzy pasmowa.
Czy takze powinienem jechac skrajnie prawyn pasem :?:
Ar

Postprzez ella » czwartek 05 sierpnia 2004, 19:28

Ar, na egzaminie staraj sie jechac prawym pasem bo takie mamy pzrepisy i egzaminator moze cie oblać. Chyba że egzaminator kaze ci inaczej.
Jak juz bedziesz miał to prawko jeździj sobie takim pasem jak ci wygodniej bylebyś nie blokował innych uzytkowników dróg :wink:
ella
Moderator

Postprzez Ar » czwartek 05 sierpnia 2004, 20:17

ella napisał(a):Ar, na egzaminie staraj sie jechac prawym pasem bo takie mamy pzrepisy i egzaminator moze cie oblać. Chyba że egzaminator kaze ci inaczej.
Jak juz bedziesz miał to prawko jeździj sobie takim pasem jak ci wygodniej bylebyś nie blokował innych uzytkowników dróg :wink:

OK. Dzieki za odp.!

Tak bardzo dociekam tej sprawie bo na temat trzymania sie odpowiednich pasow ruchu slyszalem przerozne opowiesci... :)
Ar

Postprzez niunia » piątek 06 sierpnia 2004, 00:30

ella napisał(a):Ar, na egzaminie staraj sie jechac prawym pasem bo takie mamy pzrepisy i egzaminator moze cie oblać. Chyba że egzaminator kaze ci inaczej.

To racja, ale ja jechałam na egzaminie środkowym na trasie szybkiego ruchu (Trasa Toruńska w Warszawie), bo najpierw jak zjechałam na nią z ronda to prawy pas był zajęty, a potem już mi się nie chciało zmieniać, i egzaminator powiedział tylko w którymś momencie: no, proszę uważać, bo zaraz będziemy skręcać w prawo. Wtedy zjechałam na prawy pas.
Ja mam wiarę, ty masz szybki wóz...
niunia

Postprzez kopan » poniedziałek 09 sierpnia 2004, 19:31

O o :D a gdzie to w przepisach mowa że mamy jeździć prawym pasem.
Czytam drugi raz i nie widzę piszą żeby nie jeździć dwoma naraz ale że prawym to nie widzę :roll:
kopan

Postprzez zoltan » poniedziałek 09 sierpnia 2004, 19:45

Gdzieś jest, bo czytałem kiedyś kodek drogowy i coś mi się zatrzymało w pamięci :P. Ale mi się czasem nie chce zmieniać pasa, bądź jadę z rozmysłem lewym(jak np. na prawym są koleiny).
zoltan

Postprzez ella » poniedziałek 09 sierpnia 2004, 20:27

O o a gdzie to w przepisach mowa że mamy jeździć prawym pasem.
Czytam drugi raz i nie widzę piszą żeby nie jeździć dwoma naraz ale że prawym to nie widzę

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
ella
Moderator

Postprzez Bumer » wtorek 10 sierpnia 2004, 00:18

ella napisał(a):4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Czy to znaczy ze jadac na egzaminie po drodze na ktorej nie sa wyznaczone pasy musze sie trzymac blisko prawej krawedzi nawet jesli droga jest pusta i dziurawa po bokach - to jest jechac po tych dziurach??
Bumer

Postprzez zoltan » wtorek 10 sierpnia 2004, 00:41

"Możliwie blisko" - ja to rozumiem tak, że przez dziury po bokach jezdni można nie przejeżdżać ;).
zoltan

Postprzez kopan » wtorek 10 sierpnia 2004, 19:08

Droga Ellu
:roll: Jakoś nie widzę w tych cytowanych przepisach prawego pasa.
W p3 piszą że można jeździć pasami na prawej połowie jezdni, a przy jezdni dwókierunkowej jednojezdniowej o 4 pasach po prawej stronie jezdni jest dwa pasy i można jeździć jednym albo drugim.
kopan

Postprzez Bumer » wtorek 10 sierpnia 2004, 21:58

ale jest tez napisane w podpunkcie 4 ze nalezy jechac mozliwie blisko prawej krawedzi jezdni :)
Bumer

Postprzez kopan » środa 11 sierpnia 2004, 21:25

:P
Jeśli nie ma wyznaczonych pasów ruchu to tak - jak są?? - a tu są nie mogę zajmować więcej niż jednego pasa ruchu.
Jazda prawym pasem to wymysł instruktorów od nauki jazdy, bezpośrednio z przepisów nie można tego wywieźć no może jeszcze dobry obyczaj .
kopan

Postprzez Bumer » środa 11 sierpnia 2004, 22:48

ella napisał(a):4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.

To jest zdanie zakonczone kropka nakazujace jazde przy prawym krawezniku.

ella napisał(a):Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

To jest juz drugie zdanie mowiace o tym ze nie mozna jechac dwoma pasami naraz.

Podsumowujac trzeba jezdzic jednym pasem jak najblizej prawej krawedzi, czyli pasem prawym!
Bumer

Postprzez kopan » piątek 13 sierpnia 2004, 13:00

No to po co więcej pasów jak należy jeździć prawym????
No i dlaczego można wyprzedzać prawym pasem????
a nie tylko lewym????
No i dlaczego nie pisze że jeżeli pasy ruchu są wyznaczone to należy jeździć prawym pasem????
To że nie należy zajmować więcej niż jednego pasa ruchu świadczy że można zajmować dowolny pas prawy lub lewy.
Przepis że należy jechać blisko prawej krawędzi jezdni ma zastosowanie gdy pasy ruchu nie są wyznaczone, jak są wyznaczone to posówamy środkiem pasa.
kopan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze