Maarek91 napisał(a):Witam
Mam problem z opanowaniem materiału na egzamin teoretyczny na kategorie B.
Uczę się pytań poprzez ze stronę prawko.com.pl mianowicie włączam testy i rozwiązuje od 1 do 490 pytania.Ale uważam tą metodę według mnie mało skuteczną.
Jak wy się uczycie ? Jak je skutecznie opanować? Macie jakieś rady ? Z czego się ich uczyliście? Po jakim czasie opanowaliście je do perfekcji?
Proszę o pomoc
Robiłem to następująco. Miałem program komputerowy pozwalający wskoczyć do dowolnego pytania i pozwalający na natychmiastowe sprawdzenie z wyjaśnieniem każdego pytania. W związku z tym odpowiadałem na pytania używając tego programu.
Narzuciłem sobie jednak pewien reżim - NIE WYSTARCZYŁO aby dobrze odpowiedzieć - jeśli na jakieś pytanie NIE BYŁEM 100% PEWIEN ODPOWIEDZI - nawet jeśli odpowiadałem dobrze - to numer pytania wraz z niektórymi treściami pozwalającymi na jego identyfikację wrzucałem do osobnego pliku komputerowego, po czym pisałem sobie tam kilkuwyrazowe uzasadnienie dlaczego tak a nie inaczej odwołując się do konkretnych przepisów. Chodziło o to aby zawsze znać ZASADĘ odpowiedzi. Niekiedy dodawałem wyjaśnienia odnoszące się do przyczyny popełnionego przeze mnie błędu - coś w rodzaju "dlaczego się pomyliłem i jak w takim razie i dlaczego trzeba odpowiedzieć inaczej" ./Przykładowy tekst: pytanie 123 - znak z "pagóriem" DOCZYTAJ DO KOŃCA!!!"
/
Znając zasadę nie pomylimy się w każdej kolejnej próbie podejścia do danego pytania. Brak tej znajomości oznacza odpowiadanie intuicyjne, zaś intuicje mogą przy każdym podejściu do pytania być inne. Podobnie, rozumiejąc jak doszło do błędu mamy znikome szanse na jego powtórzenie
Może kilka, może kilkanaście pytań (zwłaszcza z pierwszej pomocy, zachowania w sytuacji wypadku i co najmniej jedno dotyczące sygnalizacji) w których odpowiedź była sprzeczna (np. zbyt jednostronna) z wiedzą - np. medyczną, ze zdrowym rozsądkiem lub z przepisami wydzieliłem sobie jako te do wykucia na pamięć.
Potem uczyłem się tylko tych pytań, które były "niepewne" stopniowo eliminując ich liczbę - odgwiazdkowując wyuczone numery we wspomnianym pliku z wyjaśnieniami, który miałem na tym samym komputerze. W ten sposób najwięcej razy podchodziłem do tych pytań na które odpowiedzieć było mi najtrudniej, jednocześnie wielokrotnie powtarzając zawartą w uzasadnieniu pytania wiedzę.
pozdrawiam
vonBraun