Nowy pojazd, rejestracja i wykup OC (zawiły problem)

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Nowy pojazd, rejestracja i wykup OC (zawiły problem)

Postprzez rafalreddragon » piątek 25 grudnia 2009, 21:12

Witam.
Prawko mam od miesiąca, mam 21 lat.

Kupuję wnet samochód i nie mam żadnych zniżek.
Chcę wziąć czyjeś zniżki, chodzi o 60%.

Jak mam sporządzić ze sprzedawcą umowę kupna/sprzedaży?
Kto ma być jako właściciel na umowie? Ja czy zniżko dawca?
Zniżko dawca jest z innego miasta (województwa), a ja chcę blachy mieć na swoje miasto.
Gdzie wykupić OC aby gdy auto rozbiję zniżko dawca nie utracił zniżek? Wiem tylko, że muszę wziąć OC w innej ubezpieczalni niż zniżko dawca. Samochód, który kupuje jest ubezpieczony, ma ważne OC i przegląd. Ja zmienię ubezpieczalnie tego samochodu.

Kiedy będę już miał auto i dokument kupna/sprzedaży od czego zacząć chodzenie i załatwianie dokumentów?

EDIT:
Samochód ma blachy z mojego miasta, wiec myślę, że mogę je sobie zostawić i ich nie zmieniać.
Obrazek
Obecny samochód: małe seicento, moje pierwsze autko.
rafalreddragon

Postprzez marcij » piątek 25 grudnia 2009, 23:48

Witaj !

Uzyj wyszukiwarki , bo odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdziesz juz na forum.
Obrazek
marcij

Postprzez rafalreddragon » sobota 26 grudnia 2009, 00:06

Dobrze poszukam.. Jednak nawet doradcy w ubezpieczalniach mają ciężko, konkretnie mi odpowiedzieć. Mówią, że mało jest zleceń podobnych do mojego. Na tym forum nie widzę nawet odpowiedniej kategorii do mojego pytania.
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez mti91 » sobota 26 grudnia 2009, 02:58

Kod: Zaznacz cały
"Ubezpieczenia komunikacyjne

Jeżeli chcesz kupić dziecku wymarzony samochód, a Twoje dziecko nie ma ukończonych 25 lat, w innych Towarzystwach ubezpieczeniowych z tego powodu zapłacisz drożej za ubezpieczenie.
W Allianz jest innaczej!!!
Wystarczy, że kupując samochód, na umowie kupna-sprzedaży znajdzie się osoba, która ukończyła 25 lat - nieważne czy będzie właścicielem, czy współwłaścicielem - ważne żeby znalazła się na umowie, a potem na dowodzie rejestracyjnym !!! Jeżeli ta osoba posiada jeszcze zniżki (honorujemy zniżki innych Towarzystw), to ubezpieczenie będzie dużo tańsze niż gdzie indziej !!!
I jeszcze jedno !!! W Allianz szkoda przypisana jest do samochodu, a nie do właściciela - czyli gdyby Twoje dziecko gdzieś "stuknęło", na innych Twoich samochodach nie tracisz zniżek !!! Proste ?
Jeżeli masz pytania - dzwoń !!! "

o:P coś takiego znalazłem, ale nie wiem czy to nadal aktualne
[size=75]20.10.2009 <3
ZDANE:D i to się liczy, nie za którym razem!
(10/26/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(10/29/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
: ))))[/size]Oj, dużo się od tego czasu zmieniło :)) I <3 Punto:D
mti91

Postprzez rafalreddragon » sobota 26 grudnia 2009, 11:00

I o to chodziło:) Teraz tylko się upewnię czy to aktualne i można by już coś w tej sprawie robić:) Napisałeś Allianz i do głowy przyszło mi też HDI. Skoro ja będę głównym właścicielem, jak pisze w cytacie, to blachy będę mógł mieć na swoje miasto nie?
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez jimorrison » sobota 26 grudnia 2009, 12:48

rafalreddragon napisał(a):I o to chodziło:) Teraz tylko się upewnię czy to aktualne i można by już coś w tej sprawie robić:) Napisałeś Allianz i do głowy przyszło mi też HDI. Skoro ja będę głównym właścicielem, jak pisze w cytacie, to blachy będę mógł mieć na swoje miasto nie?

Najlepiej jako głównego właściciela (zawsze jest to pierwsza osoba wpisana na umowie K-S) wpisać osobę ze zniżkami. Wtedy wszystkie sprawy urzędowe załatwiasz w miejscowym Wydziale Komunikacji dla meldunku tej pierwszej osoby (blachy są na głównego właściciela), przy naliczaniu stawek OC brany jest adres tej osoby.

Niektóre ubezpieczalnie nie patrzą kto jest z punktu widzenia kierującego bardziej "korzystnym" właścicielem do wyliczenia składki OC, tylko biorą za głównego właściciela tego który figuruje w umowie jako pierwszy. Co więcej, jeśli np. Ty mieszkasz w W-wie (gdzie stawki OC są jedne z większych) a Twój współwłaścicielem mieszka w jakiejś wiosce w woj. podkarpackim (gdzie stawki są śmiesznie małe) to broń Cię Panie Boże byś wpisał siebie jako pierwszego (bo wtedy będziesz musiał rejestrować w W-wie, do tego wszystkie ubezpieczalnie naliczając składkę zaczną od tego że wejściową wezmą warszawską (droższą) niż podkarpacką (tańszą) - bo takie są blachy samochodu...

Minusem wszystkich zabiegów związanych z współwłasnością jest to, że w urzędzie muszą się stawić obie osoby przy każdej operacji związanej z rejestracją (zawsze muszą być dwa podpisy). Można jednakże sporządzić pełnomocnictwo.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez rafalreddragon » sobota 26 grudnia 2009, 16:17

Dzięki za jasną odpowiedź. Ale sprawa tyczy się jeszcze blach. Chcę mieć swoje blachy, a powyższa wypowiedz mówi, że blachy będą na wioskę ojca. Da się to jakoś rozgryźć?

Pełnomocnictwo rozumiem, że sporządza notariusz?
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez wruum » sobota 02 stycznia 2010, 02:45

Czyli chciałbyś mieć tablice zaczynające się na np. WU a tata na ciągniku ma CAP i boisz się, że laseczki nie będą wsiadały ? :)
Jest pewne rozwiązanie , tablica indywidualna. Ale chyba trzeba troszkę dopłacić...
wruum

Postprzez rafalreddragon » sobota 02 stycznia 2010, 11:47

Mi chodzi o mój parking przy bloku:) Na jego terenie jest zakaz przebywania w soboty i niedziele samochodów z innymi rejestracjami niż Mysłowickie. W weekend jest u nas ogromna giełda nieopodal bloku i za zaparkowanie samochodu z inną niż nasza rejestracją są najnormalniej mandaty za parkowanie w miejscu zabronionym..
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez szerszon » sobota 02 stycznia 2010, 12:16

rafalreddragon napisał(a):Mi chodzi o mój parking przy bloku:) Na jego terenie jest zakaz przebywania w soboty i niedziele samochodów z innymi rejestracjami niż Mysłowickie. W weekend jest u nas ogromna giełda nieopodal bloku i za zaparkowanie samochodu z inną niż nasza rejestracją są najnormalniej mandaty za parkowanie w miejscu zabronionym..
To po pewnym czasie zakumplujesz się ze SM lub policją :D z powodu częstych wizyt wyjasniających.Póżniej się przyzwyczają.
szerszon

Postprzez sterciu » sobota 02 stycznia 2010, 12:57

rafalreddragon napisał(a):Mi chodzi o mój parking przy bloku:) Na jego terenie jest zakaz przebywania w soboty i niedziele samochodów z innymi rejestracjami niż Mysłowickie. W weekend jest u nas ogromna giełda nieopodal bloku i za zaparkowanie samochodu z inną niż nasza rejestracją są najnormalniej mandaty za parkowanie w miejscu zabronionym..

najgłupszy powód o jakim slyszałem...

Co z tego ze auto bedziesz miał na tablicach innych niz miasto w ktorym mieszkasz , jezeli jestes zameldowany tam w tym bloku to SM i Policja mogą Cie cmoknąc, a auto możesz miec zarejestrowane nawet na księzycu. Byle bys miał tylko miedzy innymi ważne OC.

Zastaanawia mnie tylko jedno , jak może byc zakaz parkowania w soboty i niedziele aut z obcymi tablicami rejestracyjnymi na parkingu ?? Jest to prywatny parking czy jak ?? A jak do kogoś przyjadą przykładowo znajomi z innego miasta na weekeng w gościne to co , mają samochód ze soba zabrac do mieszkania ???
Ostatnio zmieniony sobota 02 stycznia 2010, 12:59 przez sterciu, łącznie zmieniany 1 raz
sterciu

Postprzez jimorrison » sobota 02 stycznia 2010, 12:58

Jeśli będziesz współwłaścicielem widniejącym w dowodzie i będziesz zameldowany w bloku który stoi przy tym parkingu to niestety z każdym mandatem trzeba będzie iść i wyjaśnić a z czasem jak napisano powyżej nauczą się, że to auto jest mieszkańca i już.
Swoją szosą możesz zrobić zdjęcie tego znaku który informuje o takim lokalnym "przepisie" :)?
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Postprzez mti91 » sobota 02 stycznia 2010, 22:18

A ja mam pytanie, jak jest w końcu z tym Allianzem i zniżkami? Dzwoniłeś tam Rafale? ;-)
[size=75]20.10.2009 <3
ZDANE:D i to się liczy, nie za którym razem!
(10/26/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(10/29/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
: ))))[/size]Oj, dużo się od tego czasu zmieniło :)) I <3 Punto:D
mti91

Postprzez sterciu » niedziela 03 stycznia 2010, 00:24

jimorrison napisał(a): Twój współwłaścicielem mieszka w jakiejś wiosce w woj. podkarpackim (gdzie stawki są śmiesznie małe)

Dokładnie , Podkarpackie ma najnizsze stawki ubezpieczeniowe w całym kraju wogole , a znów najwyzsze ma Dolnoślaskie :roll: . Dlatego najlepiej jest zarejestrowac i ubezpieczac auto na Podkarpaciu jak sie ma tam kogos lub się mieszka /mieszkało i jest mozliwośc rejestracji tam :wink:
sterciu

Postprzez jimorrison » niedziela 03 stycznia 2010, 13:57

mti91 napisał(a):A ja mam pytanie, jak jest w końcu z tym Allianzem i zniżkami? Dzwoniłeś tam Rafale? ;-)

W 100licy AllianzDirect przy max zniżkach kazał sobie zapłacić najmniej za OC (pojemność 1598cm3)
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Następna strona

Powrót do Porady techniczne