błąd czy zmęczenie sylwestrowe?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

błąd czy zmęczenie sylwestrowe?

Postprzez sjakubowski » piątek 01 stycznia 2010, 22:47

Witajcie!

Tak dziś zerknąłem w przepisy, i zauważyłem pewną nieścisłość. Zacząłem się zastanawiać czy faktycznie jest to jakieś niedopatrzenie ustawodawcy czy raczej moje nadal trwające zmęczenie sylwestrowe?

Chodzi
mi mianowicie o zapisy:

3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.

Czy przypadkiem ust. 4 nie przeczy (częściowo) ustępowi 3?

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 687.72.jpg

Według ustępu 3, mogę jechać zarówno prawym pasem jak i lewym, byle "pasem ruchu znajdującym się na prawej połowie jezdni". Czyli tak jak te samochody na dole.

Jednak według ust. 4, mogę jechać już tylko pasem prawym, gdyż "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni". Czyli tylko tak jak ten samochód na górze.

Jeśli możecie - oświećcie mnie co jest nie tak - czy ja dziś mam spowolnione myślenie czy to jednak przepisy...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez lith » piątek 01 stycznia 2010, 23:38

ja to rozumiem trochę inaczej

"4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni."

Możliwie blisko, czyli jak pusto to prawym, ale jak mamy "alibi" to możemy przeskoczyć na pasy bliżej środka.

"3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni."
I tu jest ograniczenie dotyczące tego przeskakiwania, bo nie możemy przeskoczyć na druga połowę jezdni choćby nie wiem co.

Przepis się wydaje sensowny, przynajmniej dopóki w obie strony idzie tyle samo pasów ruchu :)
lith

Postprzez Borys_q » sobota 02 stycznia 2010, 10:23

Ogólnie stosuje sie ust 4, a w szczególnych przypadkach inne ustępy, takie jest moje zdania.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dylek » sobota 02 stycznia 2010, 10:27

Dla mnie te zapisy oznaczają :
1) standardem w PL jest ruch prawostronny
2) w ramach tego standardu musimy jeździć możliwie blisko prawej krawędzi...

A co do Kopana - to nie wątpię, że się w tym temacie udzieli, bo z tego co pamiętam to w tej kwestii miewa coś do powiedzenia :D ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: błąd czy zmęczenie sylwestrowe?

Postprzez jimorrison » sobota 02 stycznia 2010, 13:10

sjakubowski napisał(a):
Według ustępu 3, mogę jechać zarówno prawym pasem jak i lewym, byle "pasem ruchu znajdującym się na prawej połowie jezdni". Czyli tak jak te samochody na dole.

Jednak według ust. 4, mogę jechać już tylko pasem prawym, gdyż "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni". Czyli tylko tak jak ten samochód na górze.

Jeśli możecie - oświećcie mnie co jest nie tak - czy ja dziś mam spowolnione myślenie czy to jednak przepisy...

Dla mnie sytuacja jest prosta.
Nic tutaj sobie nie przeczy. Ustęp 4 jest doprecyzowaniem ustępu 3.
Zauważmy, że w PoRD zazwyczaj jesteśmy obowiązani do jazdy pasem skrajnym prawym lub środkowym (przy 3 pasach - jak dobrze pamiętam ;P),. Pas lewy służy do wyprzedzania. Stąd gdy masz 2 pasy dla jednego kierunku powinieneś jechać pasem prawym, z lewego możesz skorzystać w sytuacji gdy chcesz kogoś wyprzedzić. Jeśli możliwe jest kontynuowanie jazdy pasem prawym (a znajdujesz się na lewym) to musisz na niego zjechać.
Krótko i na temat.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 11 stycznia 2010, 16:33

"16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni."

Przepis jest tak oczywisty, że nie ma co komentować.

"16. 3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni."

Co oznacza, że korzystając z jezdni o 2-ch a maksymalnie 3-ch pasach ruchu można - w uzasadnionych przypadkach np. w trakcie manewru wyprzedzania - poruszać się "pod prąd", czego nie będzie można już zrobić w przypadku jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach, co jest również oczywistą oczywistością...
cwaniakzpekaesu

Powrót do Sytuacje na drodze