Praktyczny Egzamin Weryfikacyjny Opole 2010 Styczen/Luty

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wooly » sobota 12 grudnia 2009, 04:33

hm, 10 min to i tak sporo, najwazniejsze zeby z placu wyjechac.
No nic trzeba zadzwonic do opola i zapytac czy przypadkiem nie maja "otwartych dni" jak w zeszlym roku.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

odp

Postprzez rusel » niedziela 13 grudnia 2009, 01:02

mozesz bardziej wyjasnic ten "otwarty dzien"?......jesli masz na mysli wejscie na plac w opolu to nie jest to mozliwe
rusel

Re: odp

Postprzez Buko » niedziela 13 grudnia 2009, 18:08

rusel napisał(a): trasy w opolu są TYLKO DWIE im wiecej osob sobie to uswiadomi tym lepiej tj. TRASA REAL I CASTORAMA, obawiamy sie zeby komus do glowy nie przyszlo zeby pchac sie w okolice uniwersytetu lub os. chabry bo to bedzie dla niego koniec, jedna osoba pojechala na kolontaja Bo chciala wykonac przejazd przed droge jednokierunkowa o roznej liczbie wyznaczonych pasow ruchu komisja sie wkurzyla ze tak daleko od wordu i oblal, dlatego naszym zdaniem trzeba koniecznie zrobic w styczniu spotkanie !

Dokładnie. Jest tak jak piszesz rusel.
Pod żadnym pozorem nie jechać do centrum miasta, bo to naprawdę za daleko od ośrodka, na osiedlu chabry natomiast bardzo ciężko jest zrealizować program egzaminu (mało miejsc parkingowych, zakazy zatrzymywania, dużo dróg wewnętrznych, na które nie można na egzaminie wjeżdżać, zakazy ruchu z wyjątkiem mieszkańców itd.)!!!
Nie polecam też jechać w stronę Castoramy – pozmieniała się tam ostatnio nieco organizacja. Poustawiano znaki (drogi wewnętrzne, zakazy wjazdu z wyjątkiem mieszkańców), które skutecznie uniemożliwiły realizację sporej części programu egzaminu.

Osobiście jestem zwolennikiem tego, by po wyjechaniu z ośrodka kierować się w kierunku Reala. Jadąc tam drogą najkrótszą realizujemy takie zadania jak:
- jazda drogami dwukierunkowymi jedno- i dwujezdniowymi o różnej liczbie wyznaczonych i niewyznaczonych pasów ruchu, posiadającymi odcinki proste i łuki,
- skrzyżowania z sygnalizacją świetlną,
- skrzyż. na których ruch odbywa się wokół wyspy
- przejścia dla pieszych
- przejazdy obok przystanku autobusowego
- zmieniamy pasy ruchu, kierunki jazdy, nie ma problemu z zawróceniem (np. na skrzyżowaniu)
- omijanie i wymijanie jest oczywiste. Z wyprzedzeniem też nie powinno być problemu
- przy odrobinie szczęścia można też wykonać zadanie zatrzymania z prędkości od 50 km/h (zależy od natężenia ruchu)
Dojechanie do „parkingu” koło Reala zajmuje zaledwie kilka minut.Na ów parkingu obowiązują przepisy ruchu drogowego, nie jest to obiekt przydrożny ani droga wewnętrzna, więc spokojnie można realizować tam program egzaminu (i normalnie odbywają się tam zwykłe egzaminy). Jest to świetne miejsce, gdyż można tam w bardzo krótkim czasie zrealizować pozostałe zadania takie jak:
- jazda drogą jednokierunkową o niewyznaczonych pasach ruchu,
- skrzyżowania równorzędne (trzy- i czterowylotowe),
- skrzyż. oznakowane znakami ustalającym pierwszeństwo przejazdu (A 7, B 20)
- parkowanko prostopadłe,
- zawracanie z użyciem biegu wstecznego,
- hamowanie awaryjne

Najprawdopodobniej tam też padnie komenda by się przesiąść, więc nie trzeba szukać do tego specjalnie miejsca, (co nie jest takie proste w innych rejonach i dużo osób potrafi w tej części egzaminu „oblać” gdyż w nerwach lub z podjarania zatrzymują się gdzie popadnie i lipa – tu natomiast parkujemy na pierwszym lepszym stanowisku parkingowym). Druga osoba robi wszystko to co wymieniłem, tylko w odwrotnej kolejności zbliżając się do WORDu. Trasa ta realizuje około 90% programu egzaminu w bardzo krótkim czasie. Wg mnie i moich znajomych jest rewelacyjna.
Jeszcze raz namawiam wszystkich chętnych do spotkania się i wspólnego przećwiczenia.
Pozdrawiam
Buko

Postprzez slamyr » niedziela 13 grudnia 2009, 23:50

Mam pytanie odnośnie zdawania egzaminu weryfikacyjnego w innym mieście niż właściwe ze względu na miejsce zamieszkania. Mieliście jakieś doświadczenie w tej kwestii? Nie chciałbym czekać na weryfikację w swoim mieście i przystąpić chociaż do teorii na początku roku. Wiem, że "w uzasadnionych przypadkach, w miarę możli­wości mogą być przyjęci kandydaci na egzaminatorów i egzaminatorzy z innych woje­wództw niż wskazane w planie." ale jak to jest w praktyce?
slamyr

odp

Postprzez rusel » poniedziałek 14 grudnia 2009, 09:48

nie jest to mozliwe, jedynie gdy konczy sie waznosc teorii moga sie zgodzic na dodatkowy termin na praktyke, obecnie nic poza harmonogramem sie nie ugra

no faktycznie sprawdzalem trase od strony castoramy i spoldzielnia postawila tam dwa znaki wskazujace droge wewnetrzna co nieco utrudnia znalezienie miejsca do parkowania choc nadal mozna tam robic zadania w poblizu dwoch kolejnych rond ale faktycznie masz racje ze trasa na real wydaje sie byc w tej chwili trasa optymalna

Buko jest juz chetnych kilka osob na spotkanie w styczniu, jesli jest ktos z Twojej grupy kto tez podchodzi na praktyke w opolu to postaraj sie zebrac klika osob
rusel

Postprzez wooly » poniedziałek 14 grudnia 2009, 18:28

"dni otwarte' mialem na mysli to ze mozna bylo zobaczyc plac w halach, ogladnac samochody, a nawet sie przejechac
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez Ab » poniedziałek 14 grudnia 2009, 19:02

Świetny pomysł!!!! Wreszcie ktoś pomyślał :D
Dziwne tylko, że jest tak małe zainteresowanie tematem :?
Ja podchodzę do egzaminu łączonego. I myślę, że sporo ludzi, którzy idą na taki egz., bardziej przykłada się do teorii, a nie do praktyki. Efekt tego będzie taki, że teorię może zdadzą ale na egz.praktyczny bez gruntownego przygotowania nie mają po co iść!!! Wiem co mowie, byłem na kilku egz.weryf. zobaczyć jak to wygląda. I powiem Wam, że praktykę kładli głównie ludzie, którzy w danym dniu zdali teorie. Rozmawiałem z niektórymi, mówili ze trasę tak trochę znali plac tez tak trochę….
Nie wystarczyło to na zaliczenie egzaminu!!! A niestety jeszcze takie osoby ciągnęły w dół innego z pary. I oboje oblewali.
Panie i Panowie, musimy zdać sobie z tego sprawę!!! Bez ćwiczenia wspólnego trasy i placu, nie ma po co iść obecnie na weryfikacyjny.
Co z tego, że wymyślicie trasę….gdy będziecie w parze jechać najpierw jako „kursant”, a drugi z pary pojedzie w inna część miasta, to pojawi się problem. Owszem można robić prowizorkę i realizować zadania, ale szybko komisja zrozumie, że nie znacie trasy. I nie ma tłumaczenia,że mieliście obmyśloną inną trasę w innej części miasta.
Dlatego w naszym interesie jest abyśmy wszyscy ustalili jeden rewir, po którym będziemy się poruszać. No i fakt, zapuszczanie się do centrum, to jakieś nieporozumienie.
Może jakoś tak między świętami a nowym rokiem jakieś spotkanko?? :wink:
Ab

Re: odp

Postprzez Buko » poniedziałek 14 grudnia 2009, 22:20

rusel napisał(a):Buko jest juz chetnych kilka osob na spotkanie w styczniu, jesli jest ktos z Twojej grupy kto tez podchodzi na praktyke w opolu to postaraj sie zebrac klika osob

Cieszę się rusel, że jest już trochę chętnych by wspólnie poćwiczyć. Oczywiście że przyjadę na spotkanie ze swoimi znajomymi – są wśród nich tacy, którym pozostała praktyka do zaliczenia i ci którzy przystąpią do pełnego egzaminu. Każdemu chętnemu to spotkanie się opłaci i szanse na zdanie egzaminu wzrosną.
Do zobaczenia... :D

Ab napisał(a):
Świetny pomysł!!!! Wreszcie ktoś pomyślał
Dziwne tylko, że jest tak małe zainteresowanie tematem

Może jakoś tak między świętami a nowym rokiem jakieś spotkanko??

Z tego co pisze rusel zainteresowanie wcale nie jest takie małe – myślę, że będzie słuszna ilość osób. Do rusela „na skrzynkę” ciągle zgłaszają się chętni, ze mną przyjedzie kilka osób a i Ty drogi kolego zaproponuj swoim znajomym to spotkanie
Buko

odp

Postprzez rusel » poniedziałek 14 grudnia 2009, 23:01

wooly jak cos wiesz wiecej na ten temat to daj znac ale mi nic o tym nie wiadomo
rusel

Postprzez remikoli » czwartek 17 grudnia 2009, 13:08

znacie może z oficjalnych lub nieoficjalnych żródeł terminy egzaminów teoretycznych na 2010 rok?
remikoli

Postprzez wooly » czwartek 17 grudnia 2009, 17:51

Źródła są tylko nieoficjalne do początku stycznia 2010, wszyscy czekamy na objawienie terminarza na stronie ministerstwa
wooly

odp

Postprzez rusel » czwartek 17 grudnia 2009, 20:38

dokladnie, oficjalne newsy powinny byc w styczniu i nie wiem jak jest z pozostalymi miastami, takie informacje zebralem tylko odnosnie opola
rusel

Postprzez Buko » wtorek 29 grudnia 2009, 21:40

Wolałbym się o tym nie przekonywać a jedynym sposobem by tego nie doświadczać jest baczne pilnowanie prędkości - szczególnie na terenie reala gdzie faktycznie obowiązuje 20 km/h a w kilku innych miejscach jest strefa 30 km/h. Jeżeli na odprawie komisja nic nie powie o „pobłażaniu” przy incydentalnym przekraczaniu prędkości o 2 lub 3 km/h to każde takie przekroczenie potraktuję jako błąd – nie ma wyjścia. :wink:
Buko

Postprzez cih » wtorek 29 grudnia 2009, 23:25

Czy orientujecie się kiedy zostanie opublikowany na stronie MI terminarz egzaminów na rok 2010 ?
cih

Postprzez slamyr » środa 30 grudnia 2009, 00:03

Patrząc na ubiegłe lata około 5-6 stycznia
slamyr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów