Jak cofacie i parkujecie tyłem ???

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez d » poniedziałek 21 grudnia 2009, 17:53

A jak zapomnisz kątomierza? Albo Jowisz przesunie się o 5 cm? Albo, co najgorsze, przesiądziesz się do samochodu dłuższego o 10 cm?
d

Postprzez ks-rider » wtorek 22 grudnia 2009, 22:52

d napisał(a):A jak zapomnisz kątomierza? Albo Jowisz przesunie się o 5 cm? Albo, co najgorsze, przesiądziesz się do samochodu dłuższego o 10 cm?

ty tu jako forumowy Troll robisz ? Widze, ze z czytaniem ze zrozumieniem tez masz problemy, czytaj do skutku az zrozumiesz, jak nie potrafisz zrozumiec to wsiadz do auta i potrenuj, moze wtedy Ci sie uda.

:wink:
Ostatnio zmieniony wtorek 22 grudnia 2009, 23:27 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez tiromaniak » wtorek 22 grudnia 2009, 23:17

ks-rider napisał(a):
Sylw_Q napisał(a):Jeśli chodzi o parkowanie prostopadłe tyłem pomiędzy dwoje aut, to na doszkalaniu instruktor dał mi wskazówkę ...

To nie tak, istotą w tej całej rzeczy jest wyczucie gabarytu. Po prostu musisz wiedzieć jak dużym pojazdem się poruszasz. Musisz patrzeć w te swoje lusterka i w miarę możliwości ocenić odległość. Nie potrzebujesz się obracać wychylać, wychodzić, patrz w lusterka i powolutku wjeżdżaj. Popatrz w lewe, popatrz w prawe, dokonaj oceny sytuacji, pomyśl, zaplanuj i do dzieła.

Po prostu na parkowania nie ma reguły. Musisz wyczuć gabaryt i z góry potrafić oceniać swoje położenie w stosunku do wielkości pojazdu i do miejsca gdzie chcesz zaparkować.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez d » wtorek 22 grudnia 2009, 23:49

ks-rider napisał(a):
d napisał(a):A jak zapomnisz kątomierza? Albo Jowisz przesunie się o 5 cm? Albo, co najgorsze, przesiądziesz się do samochodu dłuższego o 10 cm?

ty tu jako forumowy Troll robisz ? Widze, ze z czytaniem ze zrozumieniem tez masz problemy, czytaj do skutku az zrozumiesz, jak nie potrafisz zrozumiec to wsiadz do auta i potrenuj, moze wtedy Ci sie uda.

:wink:

Lepiej forumowy, niż drogowy :D
Zresztą to ja mam problemy z czytaniem? Pytanie było o parkowanie prostopadłe tyłem, ty dałeś "receptę" na coś co z opisu przypomina parkowanie równoległe (równolegle do krawężnika).
d

Postprzez ella » środa 23 grudnia 2009, 00:11

Pytanie było o parkowanie prostopadłe tyłem

A mnie się wydaje, że nie tylko
Jak cofacie i parkujecie tyłem ???
ella
Moderator

Postprzez d » środa 23 grudnia 2009, 00:58

Sylw_Q napisał(a):Jeśli chodzi o parkowanie prostopadłe tyłem pomiędzy dwoje aut, to na doszkalaniu instruktor dał mi wskazówkę:
d

Postprzez athlon » środa 23 grudnia 2009, 01:00

Inaczej sprawa sie ma z parkowaniem do tyłu. Ciekawi mnie jak wy parkujecie ???

a pozniej patrze przez boczne szyby raz z jednej raz z drugiej strony

No na mój chłopski rozum patrzenie w obie boczne szyby podczas parkowania równoległego raczej jest bez sensu dlatego 80% piszących zrozumiało pytanie jako pytanie odnośnie parkowania prostopadłego tyłem. Pozostałe 20% nadal nie wie kto płaci za opakowanie pasty do zębów.
athlon

Postprzez Bolcia » środa 23 grudnia 2009, 14:45

parkowanie na schematy jest przydatne jedynie na egzaminie znajac do dobrze samochod.
uczylam sie jezdzic na Clio, teraz mam wlasne Punto i... o ile na kursie parkowalam idealnie, zero problemow, tak teraz na innym autku juz tak rozowo nie jest - poprawiam, koryguje... autko mam od miesiaca wiec powoli cwicze i znajduje sobie swoje wlasne sposoby na parkowanie - te z clio maja niewielkie zastosowanie;p
Bolcia

Postprzez sterciu » sobota 26 grudnia 2009, 21:54

Borys_q napisał(a):
Przede wszystkim tylna szyba i lusterka do pomocy w razie potrzeby.

A ja odwrotnie lusterka i tylna szyba lub tylna boczna czasem do pomocy.

A ja nie mam takiego luksusu :P , więc tylko lusterka mi zostają boczne , nawet wstecznego nie mam :P , ale to chodzi o auto dostawcze gdzie z tyłu szyb nie mam , jedynie szybkę na pakę i moge conajwyzej zajrzec co na niej mam. Osobówką jak jezdze to z przyzwyczajenia na lusterka tylko też, czy to parkowanie tylem czy jazda do tyłu.

Co do wjazdu równoległego tylem to tez tylko lusterka.
sterciu

Postprzez jimorrison » niedziela 27 grudnia 2009, 01:23

To i ja się wypowiem.
Bez prawka cofałem przez szybę, ale to był maluszek więc łatwo.
Na kursie "nauczyli" ( ;) ) mnie na lusterka i tak też jeżdżę, praktycznie przez tylną szybę nie spoglądam.

P.S. Siema Sterciu!! Widzę, że tutaj trafiłeś, to już jest nas PTKowców 3 ;) bo i marcij też tutaj pisze ;]
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez sterciu » poniedziałek 28 grudnia 2009, 01:02

Dodam tylko jeszcze ze przykładowo cofajac gdzies pod rampe lub gdzie kolwiek indziej gdzie musze podjechac idealnie z przyczepą to w końcowej fazie niestety musze drzwi uchylić przy cofaniu :). Tak pozatym to caly czas lusterka :).

jimorrison napisał(a):

P.S. Siema Sterciu!! Widzę, że tutaj trafiłeś, to już jest nas PTKowców 3 ;) bo i marcij też tutaj pisze ;]

Ano witaj ;) , tak czytam od czasu do czasu jak mam chwile kazde forum i czasem coś skrobne to tu to tam ;) , a ze czasu zwykle brak to bardzo rzadko mi sie to zdarza :(.

EDIT: Poprawka literówki , sorki.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 grudnia 2009, 13:20 przez sterciu, łącznie zmieniany 1 raz
sterciu

Postprzez dwyane » poniedziałek 28 grudnia 2009, 11:59

tylna szyba, lusterka, i czasami czujniki parkowania pomagają jak mało miejsca lub p oprostu mam taka ochotę :D
Najpierw: Opel Omega B MV6 3.0 V6 99r. Potem: BMW E38 740i 4.4 V8 01r. Teraz: Opel Omega B FL 3.2 V6 Executive 03r oraz: BMW E39 530d Touring M-pakiet 3.0 R6 03r. W planach: BMW E61 535d M-pakiet 3.0 R6 oraz: BMW E65 745d 4.5 V8
dwyane

Postprzez se6ek » poniedziałek 28 grudnia 2009, 13:12

Ja na kursie mocno przekonałem się do lusterek i teraz doceniam ich znaczenie i korzystam. Generalnie korzystam ze wszystkiego - bocznych, wewnętrznego i przez ramię w razie potrzeby.

sterciu nie jestem przypadkiem pod tym samym nickiem na speedfight.com.pl ?
se6ek

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne